Certyfikat przyznaje działająca pod auspicjami rządu Hiszpanii organizacja Foods and Wines from Spain z siedzibą w Madrycie. To prestiżowe wyróżnienie otrzymało dotąd zaledwie 129 restauracji na całym świecie.

Krakowska restauracja „Euskadi” otrzymała certyfikat „Restaurants from Spain”

Do komitetu przyznającego certyfikat „Restaurants from Spain” należą przedstawiciele takich instytucji jak Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii, Ministerstwo Gospodarki, Królewska Akademia Gastronomiczna czy Hiszpańska Federacja Wina.

Certyfikat przyznaje się według sześciu podstawowych kryteriów. Po pierwsze, co najmniej jedna osoba z załogi restauracji musi umieć komunikować się z klientami po hiszpańsku, a także wytłumaczyć w tym języku koncepcję restauracji i szczegóły dotyczące menu.

Po drugie, co najmniej 60 procent menu muszą stanowić tradycyjne hiszpańskie potrawy. Po trzecie, potrawy muszą bazować na oryginalnych hiszpańskich produktach, posiadających konkretne oznaczenie geograficzne.

Czytaj więcej

Najlepsza restauracja na świecie w tarapatach. Szykują się spore zmiany

Po czwarte, szef kuchni musi mieć odpowiednie kwalifikacje do przyrządzania oryginalnych hiszpańskich potraw. I wreszcie po piąte, restauracja musi jasno komunikować w mediach swoją hiszpańską tożsamość. Dodatkowe cechy restauracji, jakie bierze się pod uwagę, to między innymi doskonała jakość potraw i obsługi, a także klimat miejsca.

Jak się okazuje, specjalizująca się w kuchni baskijskiej restauracja „Euskadi” w Krakowie ma wszystko, co niezbędne, aby przenieść gości na północne rubieże Półwyspu Iberyjskiego – i uzyskać prestiżowy certyfikat. Na menu składają się autentyczne hiszpańskie potrawy w formie tapasów.

Autentyczne restauracje Polsce i w Europie – hiszpańskie i nie tylko

Poza „Euskadi” najbliższe Polakom restauracje serwujące autentyczną hiszpańską kuchnię znajdują się w Berlinie. Są to „Bar Raval”, „D.O. Restaurant”, „El Colmado Alexanderplatz” i „El Colmado Kudamm”. W Europie kontynentalnej znajduje się ogółem 28 restauracji z certyfikatem „Restaurants from Spain”, zaś w Wielkiej Brytanii – kolejne 31.

Hiszpania nie jest jedynym krajem w Europie, który przyznaje specjalne certyfikaty zagranicznym restauracjom serwującym autentyczną krajową kuchnię. Od końca lat 90. podobny program pod nazwą „Ospitalità Italiana” prowadzą Włosi.

Podobnie jak Foods and Wines from Spain, włoski program ma wsparcie szeregu państwowych instytucji, a także międzynarodowej sieci izb przemysłowo-handlowych. Certyfikat otrzymują nie tylko restauracje reprezentujące autentyczny włoski charakter, ale też między innymi hotele.

Kryteria certyfikacji są również podobne. Włoska musi być tożsamość restauracji, a tradycyjne włoskie potrawy na bazie certyfikowanych produktów muszą stanowić co najmniej połowę menu. Z kolei karta win musi składać się w minimum 30 procentach z win o odpowiednich denominacjach geograficznych.

Wśród wymaganych produktów musi znajdować się między innymi włoska oliwa z oliwek extra vergine, espresso, a także oryginalne włoskie sery i wędliny. Oczywiście wysokiej jakości potraw musi towarzyszyć odpowiedni poziom obsługi.

Polacy kochają dobrą włoską kuchnię, toteż certyfikat „Ospitalità Italiana” wywalczyło aż 27 restauracji rozsianych po całej Polsce. Wśród nich znajdują się warszawskie „Boscaiola” i „SpaccaNapoli”, krakowskie „Corleone” i „Portobello” czy wrocławskie „Corso”.

Polska jak na razie nie doczekała się organizacji podobnej do Foods and Wines from Spain czy Ospitalità Italiana, która przyznawałaby certyfikaty najlepszym polskim restauracjom poza granicami naszego kraju.