Certyfikat przyznaje działająca pod auspicjami rządu Hiszpanii organizacja Foods and Wines from Spain z siedzibą w Madrycie. To prestiżowe wyróżnienie otrzymało dotąd zaledwie 129 restauracji na całym świecie.
Krakowska restauracja „Euskadi” otrzymała certyfikat „Restaurants from Spain”
Do komitetu przyznającego certyfikat „Restaurants from Spain” należą przedstawiciele takich instytucji jak Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii, Ministerstwo Gospodarki, Królewska Akademia Gastronomiczna czy Hiszpańska Federacja Wina.
Certyfikat przyznaje się według sześciu podstawowych kryteriów. Po pierwsze, co najmniej jedna osoba z załogi restauracji musi umieć komunikować się z klientami po hiszpańsku, a także wytłumaczyć w tym języku koncepcję restauracji i szczegóły dotyczące menu.
Po drugie, co najmniej 60 procent menu muszą stanowić tradycyjne hiszpańskie potrawy. Po trzecie, potrawy muszą bazować na oryginalnych hiszpańskich produktach, posiadających konkretne oznaczenie geograficzne.
Czytaj więcej
Pandemię chwilowo mamy za sobą, ale jej skutki wciąż odczuwają firmy na całym świecie. Problemy ma też słynna Noma – restauracja w Kopenhadze, przez wielu uznawana za najlepszą na świecie. Sprawozdanie finansowe za 2021 rok wykazało spore straty.