Walka o ocet: Włosi oskarżają Słowenię o próbę przywłaszczenia balsamico

Włosi bardzo poważnie podchodzą do ochrony swoich flagowych produktów, a słynny ocet balsamiczny z Modeny jest jednym z nich. Rząd w Rzymie oskarża Słoweni...

Automat sprzedający wino mszalne: nowa atrakcja turystyczna w parafii w Austrii

Jedna z parafii w Austrii zdecydowała się, by w nietypowy sposób zachęcić turystów do odwiedzenia miejscowego kościoła – przed świątynią stanął automat spr...

Gordon Ramsay na minusie. Firma słynnego szefa kuchni z dużą stratą

Gastronomiczne imperium Gordona Ramsaya przeżywa kryzys. Firma słynnego szkockiego szefa kuchni i restauratora, podobnie jak cała branża, boleśnie odczuła...

Wojna w sieci o bar ze stolicy Gruzji, który wprowadził własne „wizy” dla Rosjan

Właściciel popularnego baru w stolicy Gruzji postanowił wpuszczać do swojego lokalu jedynie „dobrych” Rosjan, przeciwnych Putinowi i wojnie w Ukrainie. Kli...

Lokal na dachu wieżowca w Warszawie wśród najlepszych letnich barów w Europie

Warszawski bar „Level 27” znalazł się w gronie najciekawszych rooftop barów w Europie. Na liście są lokale z czołowych miast Europy – z Sewilii, Wiednia, R...

Najlepsza pizza we Włoszech: prestiżowy ranking wygrało miasteczko pod Neapolem

Nie Rzym, nie Mediolan, nie Neapol – najlepszą pizzę we Włoszech, a więc i na świecie, serwują w mieście Caserta na południu Włoch. Wyniki najbardziej pres...

Gdzie w Europie zjesz najtaniej w gwiazdkowych restauracjach? Francja w czołówce

Czy restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin są bardzo drogie? Wcale nie, okazuje się, że w Europie wiele gwiazdkowych lokali serwuje jedzenie za całkiem...

Dobre maniery na bok: jedzenie z otwartymi ustami poprawia smak potraw

Do takiego wniosku doszedł zespół badaczy z Wielkiej Brytanii. Udało im się udowodnić, że przeżuwanie kęsów z otwartymi ustami wzmacnia smak potraw – i zwi...

„Białe złoto”. Włosi tracą światowy monopol na jedną z najcenniejszych przypraw

Białe trufle to od wieków specjalność włoskiego Piemontu. Te grzyby, jedna z najcenniejszych przypraw w kuchni, rosną wyłącznie dziko, jednak wygląda na to...

„Podnosić jakość”. Chiński producent alkoholu zatrudnił laureatów nagrody Nobla

W produkcję wysokiej jakości alkoholi Azjaci inwestują ogromne pieniądze, bo to bardzo rosnący rynek, nie tylko w Azji. Jeden z chińskich producentów posta...

Reklama
Reklama

Ciastka od Diora, burger od Bossa. Słynne marki modowe wchodzą do gastronomii

Marki luksusowe znalazły nowy sposób na to, jak dotrzeć do swoich klientów. Restauracje czy kawiarnie sygnowane przez znane domy mody to nie nowe zjawisko,...

Kostki lodu w kieliszku wina: kiedy można, a kiedy nie wypada?

Zdaniem wielu miłośników wina wrzucenie kostek lodu do kieliszka to niemal świętokradztwo. Jednak nie w każdym wypadku będzie to faux pas. Kiedy kostka win...

Włosi rządzą w kuchni. Restauracje z Włoch zdominowały prestiżowy ranking

Nie Japończycy, nie Francuzi, nie Latynosi – i nie Polacy. W światowej gastronomii są dzisiaj dwie potęgi – Hiszpania i Włochy. Kto bardziej dominuje? To r...

Klimatyzacja nas tuczy? Badacze są zgodni: chłód w domu pobudza apetyt

Korzystanie z klimatyzacji w domu może powodować, że częściej sięgamy po jedzenie. Sprawę dodatkowo pogarsza siedzący tryb życia. Zależność między przyjemn...

Wino trochę mniej „na serio”: wine bary wyrastają w Polsce jak grzyby po deszczu

Przez wiele lat wino kojarzyliśmy z restauracją – i elegancką kolacją. Na szczęście to się zmienia. Wino przestaje być traktowane tak bardzo serio – stąd w...

Zamiast mleka, wyciąg z orzechów: Szwajcarzy szukają pomysłu na ser przyszłości

Szwajcaria uchodzi za ojczyznę sera, jednak perspektywa walki z zmianami klimatu może zmusić Szwajcarów do rezygnacji z produkcji mleka. To oznacza, że „sz...

Ewelina Fabisiak: na początku była miłość do jedzenia

Staliśmy się wiodącą firmą w dziedzinie zdrowej żywności, dostarczającą usługi na bardzo wysokim poziomie – mówi Ewelina Fabisiak o I Love Juice. To wszyst...

Prestiżowa nagroda: Kraków ma jedyną w Polsce prawdziwą hiszpańską restaurację

Restauracja „Euskadi” z Krakowa, specjalizująca się w kuchni Kraju Basków, jako pierwsza w Polsce otrzymała prestiżowy certyfikat „Restaurants from Spain”....

Historia jak z filmu akcji: podrabiane wina z Francji udawały produkty luksusowe

Francuski przedsiębiorca wymyślił oszustwo niemal idealne: podrabiał markowe francuskie wina. Do butelek lał tani alkohol, ale etykieta głosiła, że to prod...

Koniec sporu o barszcz. Narodowa potrawa ukraińska na liście dziedzictwa UNESCO

Barszcz ukraiński został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO wymagającego pilnej ochrony. „Barszczowy ekstremizm” zarzuciła Ukraińcom rzecz...

Reklama
Reklama