Angielskie puby kojarzą się przede wszystkim z piwem. To jednak szybko się zmienia. Anglicy coraz częściej rezygnują z picia alkoholu, a do pubów wpadają n...
Cech niemieckich piekarzy zgłosił kandydaturę tradycyjnego precla na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Propozycja piekarzy ma poparcie...
Produkcja wytwarzanego od 2 tys. lat sera Salers, pochodzącego z regionu Owernia we Francji, została wstrzymana z powodu suszy - podaje dziennik „The Guard...
Takiego wydarzenia nie pamiętają najstarsi winiarze w Châteauneuf-du-Pape. Słynną francuską apelację nawiedziło niedawno tornado, które zniszczyło znaczą c...
Dla milionów Hiszpanów menú del día, tradycyjny lunch w lokalnej restauracji, to święta, codzienna tradycja. Teraz wyjście na lunch przestaje się opłacać,...
Czy proces dojrzewania whisky ma negatywny wpływ na środowisko? Takie sugestie pojawiają się w Szkocji od lat. Szkocka premier postanowiła przerwać spekula...
Włosi bardzo poważnie podchodzą do ochrony swoich flagowych produktów, a słynny ocet balsamiczny z Modeny jest jednym z nich. Rząd w Rzymie oskarża Słoweni...
Jedna z parafii w Austrii zdecydowała się, by w nietypowy sposób zachęcić turystów do odwiedzenia miejscowego kościoła – przed świątynią stanął automat spr...
Gastronomiczne imperium Gordona Ramsaya przeżywa kryzys. Firma słynnego szkockiego szefa kuchni i restauratora, podobnie jak cała branża, boleśnie odczuła...
Właściciel popularnego baru w stolicy Gruzji postanowił wpuszczać do swojego lokalu jedynie „dobrych” Rosjan, przeciwnych Putinowi i wojnie w Ukrainie. Kli...
Warszawski bar „Level 27” znalazł się w gronie najciekawszych rooftop barów w Europie. Na liście są lokale z czołowych miast Europy – z Sewilii, Wiednia, R...
Nie Rzym, nie Mediolan, nie Neapol – najlepszą pizzę we Włoszech, a więc i na świecie, serwują w mieście Caserta na południu Włoch. Wyniki najbardziej pres...
Czy restauracje wyróżnione gwiazdkami Michelin są bardzo drogie? Wcale nie, okazuje się, że w Europie wiele gwiazdkowych lokali serwuje jedzenie za całkiem...
Do takiego wniosku doszedł zespół badaczy z Wielkiej Brytanii. Udało im się udowodnić, że przeżuwanie kęsów z otwartymi ustami wzmacnia smak potraw – i zwi...
Białe trufle to od wieków specjalność włoskiego Piemontu. Te grzyby, jedna z najcenniejszych przypraw w kuchni, rosną wyłącznie dziko, jednak wygląda na to...
W produkcję wysokiej jakości alkoholi Azjaci inwestują ogromne pieniądze, bo to bardzo rosnący rynek, nie tylko w Azji. Jeden z chińskich producentów posta...
Marki luksusowe znalazły nowy sposób na to, jak dotrzeć do swoich klientów. Restauracje czy kawiarnie sygnowane przez znane domy mody to nie nowe zjawisko,...
Zdaniem wielu miłośników wina wrzucenie kostek lodu do kieliszka to niemal świętokradztwo. Jednak nie w każdym wypadku będzie to faux pas. Kiedy kostka win...
Nie Japończycy, nie Francuzi, nie Latynosi – i nie Polacy. W światowej gastronomii są dzisiaj dwie potęgi – Hiszpania i Włochy. Kto bardziej dominuje? To r...
Korzystanie z klimatyzacji w domu może powodować, że częściej sięgamy po jedzenie. Sprawę dodatkowo pogarsza siedzący tryb życia. Zależność między przyjemn...