„Taste Atlas”, serwis poświęcony eksplorowaniu tradycyjnych lokalnych potraw przygotował tegoroczną edycję rankingu najlepszych kuchni świata. W liczącym 95 pozycji zestawieniu kuchnia polska znalazła się w czołówce. Kogo wyprzedziliśmy i kto zwyciężył?
Polska kuchnia — jedna z najlepszych na świecie
„Taste Atlas” to internetowy agregat tradycyjnych lokalnych potraw i napojów z całego świata. Stworzył go w 2015 roku chorwacki dziennikarz Matija Babić, chcąc zagospodarować niszę w segmencie przewodników po tradycyjnych potrawach i restauracjach.
W bazie portalu znajduje się ponad 15 tysięcy potraw i napojów, a liczba ta codziennie się powiększa. Użytkownicy serwisu przez cały rok mogą przyznawać potrawom oceny od 1 do 5. Po wyliczeniu średniej ocen powstaje ogólnoświatowy ranking najbardziej lubianych tradycyjnych potraw, a także krajowych kuchni.
Co ciekawe, autorzy serwisu nie uwzględniają tak zwanych głosów nacjonalistycznych, gdzie mieszkaniec danego kraju przyznaje wysokie oceny rodzimym potrawom i jednocześnie niskie — daniom z kraju sąsiedzkiego. Liczy się tylko autentyczna sympatia wobec danej potrawy — lub napoju.
Czytaj więcej
Drinki bez alkoholu to już nie fanaberia, a część stylu życia, który świadomie wybiera coraz więcej osób. Dzięki temu w wielu krajach można obserwować narodziny trendu który, zdaniem ekspertów, wyznaczy to, jak będziemy postrzegać „dobrą zabawę”.
Okazuje się, że w gronie 95 kuchni z całego świata polskie potrawy są całkiem dobrze znane i lubiane. Kuchnia polska zajęła w zestawieniu wysokie, 14. miejsce, tuż za kuchnią portugalską, brazylijską, chińską, peruwiańską, francuską i amerykańską.
Bezpośrednio kuchnia polska wyprzedza niemiecką, indonezyjską i — co ciekawe — chorwacką, której spora część należy do ogromnej śródziemnomorskiej rodziny. Dalsze pozycje za kuchnią polską zajęły między innymi: argentyńska, koreańska, wietnamska, tajska, gruzińska, czeska, słowacka, litewska, ukraińska i węgierska.
Równolegle z globalnym rankingiem analitycy „Taste Atlas” stworzyli też zestawienie najpopularniejszych polskich dań i napojów. Polski ranking powstał podobnie jak ten ogólnoświatowy. Na pierwszym miejscu znalazły się pierogi, które — swoją drogą — uplasowały się na wysokim, 16. miejscu w globalnym rankingu „Taste Atlas”.
Tuż za pierogami na podium polskiego zestawienia znalazły się rosół i gołąbki. Do pierwszej dziesiątki dostały się również takie dania jak gulasz, babka drożdżowa, sernik, golonka i kopytka.
Kuchnia polska wyraźnie zaznaczyła swoją obecność również w ubiegłorocznym rankingu „Taste Atlas”, ujmującym sto najlepszych restauracji serwujących tradycyjne lokalne potrawy. Na wysokim, 15. miejscu znalazła się funkcjonująca od 1912 roku „Karczma Koszwice” z Górnego Śląska, której specjalnością są tradycyjne dania kuchni śląskiej i polskiej.
Kuchnia śródziemnomorska — ulubieniec smakoszy z całego świata
Nie ma zaskoczenia, że po raz kolejny w czołówce rankingu „Taste Atlas” znalazły się kuchnie krajów z basenu Morza Śródziemnego. W tym roku podium zajęły: Włochy, Grecja i Hiszpania. Tuż za nimi, na miejscu czwartym, uplasowała się kuchnia japońska, uwielbiana przez wielu smakoszy na całym świecie.
W poprzednich latach listy „Taste Atlas” wyglądały bardzo podobnie. Kuchnia włoska praktycznie nigdy nie opuszczała podium i zajmowała przeważnie pierwsze miejsce.
W ogonie rankingu znalazło się kilka krajów Północy. Ostatnie miejsce zajęła kuchnia norweska, wyprzedzają ją natomiast kuchnie: łotewska, kanadyjska i islandzka. W gronie pięciu najmniej lubianych kuchni świata znalazła się też marokańska — na 94. miejscu.
Najlepsze kuchnie świata według użytkowników „Taste Atlas”:
- Włoska
- Grecka
- Hiszpańska
- Japońska
- Indyjska
- Meksykańska
- Turecka
- Amerykańska
- Francuska
- Peruwiańska
- Chińska
- Brazylijska
- Portugalska
- Polska
- Niemiecka
- Chorwacka
- Indonezyjska
- Argentyńska
- Koreańska
- Wietnamska