Czeskie restauracje wypadną z przewodnika Michelin? Spór o miliony koron

Czeskie restauracje, także te nagrodzone gwiazdką, mogą zniknąć z kulinarnego przewodnika Michelin – informują czeskie media. To potencjalny efekt polityki wydawcy najbardziej prestiżowego przewodnika po restauracjach.

Publikacja: 26.01.2023 13:24

Od 2021 roku przyznawane są też wyróżnienia „zielonych gwiazdek”, dla restauracji, które w szczególn

Od 2021 roku przyznawane są też wyróżnienia „zielonych gwiazdek”, dla restauracji, które w szczególny sposób podchodzą do tematu zrównoważonej gastronomii.

Foto: Mos.ru, CC BY 4.0, Wikimedia Commons

Czeskie restauracje, także te, które nagrodzono słynną gwiazdką Michelin, mogą zniknąć z najbardziej prestiżowego przewodnika kulinarnego – informuje znany czeski serwis internetowy Seznam Zpravy.

Zdaniem dziennikarzy, spór dotyczy kwoty, którą Czeska Agencja Turystyki miałaby zapłacić wydawcy przewodnika za to, że czeskie restauracje zostaną sprawdzone przez inspektorów kulinarnych Michelin.

„Praga może stracić miejsce na liście miast w przewodniku Michelin. W Europie Środkowej Michelin planuje zawrzeć umowy z agencjami państwowymi, które pomogą w finansowaniu przewodników. Organizacja odpowiedzialna za promocję turystyki musiałaby uiścić opłatę w wysokości 10 milionów koron (ok. 2 milionów złotych) za trzyletnią współpracę. W naszym przypadku chodzi o Czeską Agencję Turystyki. Ostateczna decyzja, czy państwo zapłaci, zależy od decyzji Ministerstwa Rozwoju Regionalnego” – twierdzi serwis Seznam Zpravy.

Obecnie w przewodniku kulinarnym Michelin wymienionych jest 27 restauracji w Czechach, z czego dwie mają gwiazdkę Michelin (w trzygwiazdkowej skali), a pięć – mniej prestiżowe, choć również cenne, wyróżnienie Bib Gourmand.

Przewodnik kulinarny Michelin: jak przyznaje się gwiazdki?

„W interesie naszej organizacji jest, aby przewodnik obejmował też Czechy. Oczywiście jako agencja opowiadamy się za wspieraniem gastronomii. W tej chwili nie mogę dodać nic więcej” – powiedział w rozmowie z portalem Seznam Zpravy Jan Herget, dyrektor Czeskiej Agencji Turystycznej.

Czytaj więcej

Zdobywca jedynej gwiazdki Michelin w Krakowie otwiera nową restaurację

Z kolei Petr Waleczko, zastępca dyrektora działu komunikacji czeskiego Ministerstwa Rozwoju Regionalnego, potwierdza, że jego resort ma ocenić sytuację – skonsultować się w sprawie opłaty z innymi ministerstwami i rozważyć, czy jest to dla Czech opłacalne. Jak twierdzą dziennikarze portalu Seznam Zprávy, Słowacja i Węgry zdecydowały się na podpisanie takiej umowy. 

Przewodnik Michelin nie pobiera opłat od restauracji za umieszczenie ich wśród polecanych lokali. Od kilku lat media informują, że rozmaite kraje decydowały się na współpracę z wydawcą przewodnika.

„Niektóre kraje, którym zależy na przyciągnięciu turystów, są bardzo zainteresowane tym, by znaleźć się w przewodniku, więc sponsorują wydanie przewodnika, by móc lepiej informować o swoim pejzażu gastronomicznym” – powiedziała dziennikowi „Washington Post” Claire Dorland Clauzel, wiceprezydentka Michelin w latach 2008-2018, odpowiedzialna za przewodniki.

„Washington Post”, ale też amerykański serwis o gastronomii „Eater” informowały o tym, że rząd Korei, za pośrednictwem Korea Tourism Organization, instytucji odpowiedzialnej za promocję kraju, zapłacił wydawcy przewodnika Michelin za to, by powstała pierwsza w historii edycja recenzująca najlepsze restauracje w Seulu, stolicy kraju. Według koreańskich mediów, rząd w Seulu płacił 350 tysięcy dolarów rocznie za to, by powstały cztery edycje przewodnika Michelin po restauracjach w stolicy Korei. 

W rozmowie z „Washington Post” Clauzel przyznała, że edycje przewodnika poświęcone Singapurowi, Hongkongowi, Makau, Bangkokowi czy Seulowi powstały niejako „na zamówienie”. Serwis „Eater” twierdzi, że Urząd Turystyki (TAT) miał zapłacić wydawcy przewodnika Michelin około 4,4 mln dolarów za pięć lat publikacji przewodnika po restauracjach w stolicy kraju.

Współpraca komercyjna wydawcy przewodnika nie jest tajemnicą, choć nie jest też szeroko omawiana, a Claire Dorland Clauzel we wspomnianej rozmowie z „WP” zastrzega wyraźnie, że opinia recenzentów jest obiektywna i nie ma na nią wpływu fakt, że chodzi o komercyjną współpracę. X

Czym jest przewodnik kulinarny Michelin? 


Przewodnik Michelin to najbardziej znana tego typu publikacja na świecie. W roku 1900 twórca pierwszych na świecie wymiennych opon rowerowych i samochodowych, Francuz André Michelin, zafascynowany ideą podróży pojazdami mechanicznymi, postanowił stworzyć przewodnik, który dostarczy podróżnym użytecznych informacji – od obsługi i naprawy pojazdu, po znalezienie restauracji czy noclegu.

Pierwszy egzemplarz przewodnika, który poświęcony był wyłącznie Francji, wydrukowano w nakładzie ok. 35 tysięcy egzemplarzy. Tworząc przewodnik – wówczas z niebieską, a dziś już z czerwoną okładką – Michelin nie miał pojęcia, że w przyszłości jego pomysł stanie się inspiracją do stworzenia najbardziej prestiżowej na świecie nagrody dla restauracji.

W 1926 roku, nastąpił przełom – po raz pierwszy przyznano wówczas restauracji wyróżnienie – gwiazdkę, świadczącą o tym, że lokal jest szczególnie godny polecenia. Pięć lat później, kiedy gwiazdka stała się jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni z całego świata, wprowadzono skalę trzygwiazdkową, a właścicielom restauracji zależało na tym, by zdobyć wyróżnienie w przewodniku, dzięki temu mieli więcej gości.

Dziś gwiazdka Michelin to najbardziej prestiżowe wyróżnienie w świecie gastronomii. Restauratorzy otrzymują je jakość dań, smak, sposób podania, styl, a także za stosunek jakości do ceny. System jest względnie prosty. Jedną gwiazdkę Michelina otrzymują restauracje „bardzo dobre i godne uwagi w swojej kategorii”. Dwie gwiazdki otrzymują restauracje, które „warto odwiedzić ze względu na jakość jedzenia i obsługi”. Trzy zaś gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie. Przyznawane jest ono lokalom, które wyjątkowo wyróżniają się jakością jedzenia i „są warte specjalnej podróży”.

Gwiazdki Michelin przyznają anonimowi inspektorzy, którzy odwiedzają restauracje incognito. Zasady mówią, iż mogą ujawnić swoją tożsamość dopiero w momencie płacenia za posiłek. Recenzenci Michelin, w odróżnieniu od krytyków kulinarnych, pozostają anonimowi, co daje gwarancję bezstronności. Warto podkreślić, że gwiazdki Michelin przyznaje się wyłącznie za jakość dań – wystrój restauracji ma mniejsze znaczenie. Potwierdza to zresztą fakt, że gwiazdkę otrzymał na przykład streetfoodowy lokal Jay Fai z Bangkoku, stolicy Tajlandii.

Czeskie restauracje, także te, które nagrodzono słynną gwiazdką Michelin, mogą zniknąć z najbardziej prestiżowego przewodnika kulinarnego – informuje znany czeski serwis internetowy Seznam Zpravy.

Zdaniem dziennikarzy, spór dotyczy kwoty, którą Czeska Agencja Turystyki miałaby zapłacić wydawcy przewodnika za to, że czeskie restauracje zostaną sprawdzone przez inspektorów kulinarnych Michelin.

Pozostało 94% artykułu
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy