Pappardelle z burratą i fasolką edamame, a może risotto na bazie ryżu do sushi? „Itameshi” to japońskie słowo, które oznacza po prostu „włoskie jedzenie”. Nie chodzi jednak potrawy tradycyjnej kuchni włoskiej w wykonaniu japońskich kucharzy, ale o niezwykle kreatywne połączenia kulinarnych tradycji obydwu krajów. Trend polegający na łączeniu smaków japońskich i włoskich zyskuje coraz większą popularność.
Itameshi – fuzja kuchni japońskiej i włoskiej
Ludzie na całym świecie kochają włoską kuchnię. Miłość tę od wielu dekad podzielają również Japończycy – naród, który uchodzi za dość konserwatywny i zamknięty, a który jednocześnie wypuścił w świat wiele innowacyjnych pomysłów w najrozmaitszych dziedzinach.
Jednym z owych tworów nieskrępowanej japońskiej kreatywności jest itameshi – oryginalna fuzja kuchni japońskiej i włoskiej, którą zapoczątkowali mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni. Choć Japończycy ukuli to określenie już dość dawno, to na Zachodzie kuchnia itameshi zaczyna zdobywać serca „foodies” dopiero teraz.
Czytaj więcej
Totalna dominacja Europy – tak można określić wyniki tegorocznego raportu „Best of the Best” opracowanego przez serwis podróżniczy TripAdvisor. W zestawieniu miejsc z najlepszą kuchnią na świecie miasta europejskie zdominowały czołową dziesiątkę.
Na czym dokładnie polega kuchnia itameshi? W największym skrócie: na przenikaniu się elementów kuchni włoskiej i japońskiej. Chodzi zarówno o dobór składników, jak i techniki, które wykorzystuje się do przyrządzania potraw.