Itameshi: miks Włoch i Japonii. Ten trend kulinarny namiesza na talerzach

Itameshi to fenomen, który zyskuje coraz większą popularność w restauracjach. Szefowie kuchni odkryli, że połączenie kuchni japońskiej i włoskiej może być wyjątkowo smaczne.

Publikacja: 10.02.2023 16:51

Itameshi to japońskie określenie oznaczające „włoskie jedzenie”.

Itameshi to japońskie określenie oznaczające „włoskie jedzenie”.

Foto: Izzy Boscawen

Pappardelle z burratą i fasolką edamame, a może risotto na bazie ryżu do sushi? „Itameshi” to japońskie słowo, które oznacza po prostu „włoskie jedzenie”. Nie chodzi jednak potrawy tradycyjnej kuchni włoskiej w wykonaniu japońskich kucharzy, ale o niezwykle kreatywne połączenia kulinarnych tradycji obydwu krajów. Trend polegający na łączeniu smaków japońskich i włoskich zyskuje coraz większą popularność.

Itameshi – fuzja kuchni japońskiej i włoskiej

Ludzie na całym świecie kochają włoską kuchnię. Miłość tę od wielu dekad podzielają również Japończycy – naród, który uchodzi za dość konserwatywny i zamknięty, a który jednocześnie wypuścił w świat wiele innowacyjnych pomysłów w najrozmaitszych dziedzinach.

Jednym z owych tworów nieskrępowanej japońskiej kreatywności jest itameshi – oryginalna fuzja kuchni japońskiej i włoskiej, którą zapoczątkowali mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni. Choć Japończycy ukuli to określenie już dość dawno, to na Zachodzie kuchnia itameshi zaczyna zdobywać serca „foodies” dopiero teraz.

Czytaj więcej

Miejsca z najlepszą kuchnią na świecie. Nikt nie jada tak dobrze jak Europa

Na czym dokładnie polega kuchnia itameshi? W największym skrócie: na przenikaniu się elementów kuchni włoskiej i japońskiej. Chodzi zarówno o dobór składników, jak i techniki, które wykorzystuje się do przyrządzania potraw.

Pomijając wiadome pochodzenie produktów z któregoś z tych dwóch krajów, czasem w itameshi granica między tym, co włoskie a tym, co japońskie, zupełnie się rozmywa. Tradycje kulinarne zarówno Włoch, jak i Japonii mają bowiem wiele wspólnych cech.

Obydwa narody słyną na przykład z tego, że w ich tradycyjnych kuchniach prominentne miejsce zajmują wszelkiej maści makarony, ryż, a także owoce morza. Cała zabawa i szerokie pole do popisu dla eksperymentujących z itameshi kucharzy zaczyna się wtedy, kiedy pod nóż trafiają składniki charakterystyczne dla Włoch lub Japonii.

Restauracji, które eksperymentują z połączeniem kuchni japońskiej i włoskiej, sporo jest zwłaszcza w Stanach, ale nie brakuje ich już równiez w Europie. Szefowie kuchni prześcigają się tam pod względem innowacyjności swoich pomysłów, a także nazw potraw. Istnieją nawet takie lokale, które specjalizują się w itameshi. Jedną z nich jest chociażby restauracja o wszystko mówiącej nazwie: „Itameshi”, działająca w Nikozji na Cyprze.

Skąd się wziął trend itameshi?

Według niektórych źródeł początki nurtu itameshi sięgają lat 80. XIX wieku, kiedy w Japonii pojawiła się pierwsza włoska restauracja. Z czasem Japończycy zaczęli coraz bardziej przekonywać się do włoskiej kuchni – na przestrzeni lat 20. XX wieku do Kraju Kwitnącej Wiśni zaczęły docierać pierwsze dostawy makaronu spaghetti.

Według innych źródeł makarony z sosami we włoskim stylu rozpowszechniły się w Japonii dopiero w latach 60. ubiegłego stulecia. Odbyło się to za sprawą stacjonujących tam amerykańskich żołnierzy włoskiego pochodzenia, którzy, mieszkając na drugim końcu świata, nie chcieli rezygnować z potraw kojarzących im się z domem.

Trzy dekady później Japonię dotknął potężny kryzys gospodarczy. Tanie, proste, a zarazem smaczne włoskie potrawy zyskały wśród Japończyków jeszcze większą popularność, co ostatecznie przesądziło o zbliżeniu kuchni krajów z dwóch odległych zakątków świata.

Choć tradycyjne włoskie potrawy wywodzą się tak naprawdę z cucina povera, a więc kuchni biedoty, to wiele restauracji wpisujących się w nurt itameshi zdecydowanie plasuje się na półce z etykietą „fine dining”. Mają wysmakowane wnętrza, znakomitych szefów kuchni i doskonałą obsługę, zaś serwowane przez nie potrawy są dopracowane w każdym szczególe.

Pappardelle z burratą i fasolką edamame, a może risotto na bazie ryżu do sushi? „Itameshi” to japońskie słowo, które oznacza po prostu „włoskie jedzenie”. Nie chodzi jednak potrawy tradycyjnej kuchni włoskiej w wykonaniu japońskich kucharzy, ale o niezwykle kreatywne połączenia kulinarnych tradycji obydwu krajów. Trend polegający na łączeniu smaków japońskich i włoskich zyskuje coraz większą popularność.

Itameshi – fuzja kuchni japońskiej i włoskiej

Pozostało 89% artykułu
Styl życia
Trzeźwość staje się modna. Trend „NoLo” wkracza do barów i restauracji
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej
Styl życia
Ranking najlepszych zup świata. Polski specjał na drugim miejscu
Styl życia
Miejsca z najlepszą kuchnią na świecie. Nikt nie jada tak dobrze jak Europa
Styl życia
Bagietka na liście dziedzictwa UNESCO. Niezwykła kariera prostej bułki
Materiał Promocyjny
Sieć kampusowa 5G dla bezpieczeństwa danych
Styl życia
Ranking miast z najlepszą kuchnią na świecie: Nieoczekiwany zwycięzca z Włoch
Styl życia
Ewelina Fabisiak: Jesteśmy przeciążeni jako społeczeństwo. Detoks to odpoczynek