Ranking najlepszych deserów na świecie. Polskie ciasta w czołówce, wygrała Rosja

Świat kocha polskie desery. Sernik został uznany za jedno z najlepszych ciast na świecie w rankingu TasteAtlas, w ścisłej czołówce znalazły się też karpatka i sękacz. Zwycięzcą został jednak przysmak z Rosji.

Publikacja: 31.01.2023 15:42

W pierwszej dziesiątce zestawienia znalazły się trzy desery z Polski.

W pierwszej dziesiątce zestawienia znalazły się trzy desery z Polski.

Foto: Elevate

„Taste Atlas” to coraz popularniejsza internetowa baza tradycyjnych potraw regionalnych z całego świata, a także tradycyjnych restauracji. Jej twórcy wyspecjalizowali się w promowaniu tego, co lokalne. Dlatego w tym rankingu nie znajdziemy ani nowoczesnych, kosmopolitycznych restauracji, ani dań z gatunku fine dining. TasteAtlas nagradza lokalność i tradycję kulinarną.

Najwięcej emocji zazwyczaj budzi lista najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie. ale serwis przygotowuje też inne zestawienia. Jednym z nich jest ranking najlepszych na świecie ciast i deserów. W tym zestawieniu Polska okazała się potęgą. Aż trzy polskie ciasta znalazły się w pierwszej dziesiątce. Najwyżej – na drugiej pozycji – sernik. Jaki deser zwyciężył? 

Ranking najlepszych ciast na świecie

Portal „Taste Atlas” powstał 2015 roku jako interaktywny przewodnik po tradycyjnych kuchniach i restauracjach całego świata. Stworzył go chorwacki dziennikarz Matija Babić. Obecnie w ciągle powiększającej się bazie znajdują się tysiące potraw, napojów, produktów, a także restauracji.

Oprócz ciągłego wzbogacania swojej bazy regionalnych potraw i napojów, „Taste Atlas” tworzy również rankingi — między innymi najlepszych kuchni, restauracji, potraw i napojów, a także deserów. Powstają one na bazie głosów samych użytkowników portalu. Mogą oni ocenić jakąś potrawę w skali od 1 do 5.

Czytaj więcej

Warszawa i Kraków na światowej liście „miast do odkrycia” w 2023 roku

Redakcja portalu zaktualizowała właśnie swój ogólnoświatowy ranking stu najlepszych tradycyjnych wypieków. Polski sernik stanął na podium, zajmując drugą pozycję. Co ciekawe, ikoniczny sernik nowojorski, który można znaleźć również w wielu polskich cukierniach, znalazł się nieco niżej w rankingu — na miejscu 12.

Polscy cukiernicy mogą być z siebie dumni. Wysokie pozycje tradycyjnych polskich wypieków świadczą o tym, że pokochało jetysiące użytkowników z całego świata. Wśród najlepszych ciast na naszej planecie sernik zajął bardzo wysokie, drugie miejsce.

W pierwszej dziesiątce — oprócz sernika — znalazły się jeszcze dwa inne dobrze znane polskie ciasta. Sękacz (który jest bardzo popularny również na Litwie) zajął szóste miejsce. Z kolei na miejscu dziewiątym uplasowała się karpatka.

Polskich ciast nie zabrakło również na nieco dalszych pozycjach. Tuż za pierwszą dziesiątką — na miejscu 11. — znalazł się marcinek. Kilka pozycji dalej, na miejscu 14., uplasowała się kremówka. Piernik zajął miejsce 35., a śląski kołocz — 74. Na najbardziej odległej pozycji nr 82. pozycji w zestawieniu znalazła się natomiast wuzetka.

Tradycyjne polskie wypieki, które trafiły do pierwszej dziesiątki, znalazły się w bardzo ciekawym międzynarodowym towarzystwie. Oprócz sernika, marcinka i karpatki w gronie tym znalazł się rosyjski miodownik, brazylijskie pavê, sernik japoński, szwedzkie kladdkaka, czeski valašský frgál i pastel de banano z Gwatemali.

Rosyjski miodownik — najlepsze ciasto na świecie według „Taste Atlas”

Zaskakujący dla wielu może być fakt, że użytkownicy „Taste Atlas” za najlepsze ciasto na świecie uznali popularny w Rosji miodownik. To nieco bogatszy kuzyn polskiego marcinka.

Miodownik również składa się z co najmniej kilku cienkich warstw ciasta biszkoptowego, które dodatkowo nasącza się miodem. Między nimi układa się z kolei warstwy bitej śmietany lub skondensowanego mleka, a niekiedy też owoce i czekoladę.

Trzecie miejsce na podium zajęło ciasto pavê, czyli brazylijska odpowiedź na włoskie tiramisu. Ten wielowarstwowy deser nie wymaga pieczenia i przyrządza się go z pokruszonych herbatników, czekolady i kremu na bazie śmietany. Oczywiście podobnie jak w przypadku większości ciast, które znalazły się w zestawieniu, również i pavê ma wiele wersji — w zależności od inwencji domorosłego czy profesjonalnego cukiernika.

Najlepsze ciasta na świecie według „Taste Atlas”

  1. Miodownik (Rosja)
  2. Sernik (Polska)
  3. Pavê (Brazylia)
  4. Sernik japoński/bawełniany (Japonia)
  5. Kladdkaka (Szwecja)
  6. Sękacz (Polska)
  7. Valašský frgál (Czechy)
  8. Pastel de banano (Gwatemala)
  9. Karpatka (Polska)
  10. Chocotorta (Argentyna)

„Taste Atlas” to coraz popularniejsza internetowa baza tradycyjnych potraw regionalnych z całego świata, a także tradycyjnych restauracji. Jej twórcy wyspecjalizowali się w promowaniu tego, co lokalne. Dlatego w tym rankingu nie znajdziemy ani nowoczesnych, kosmopolitycznych restauracji, ani dań z gatunku fine dining. TasteAtlas nagradza lokalność i tradycję kulinarną.

Najwięcej emocji zazwyczaj budzi lista najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie. ale serwis przygotowuje też inne zestawienia. Jednym z nich jest ranking najlepszych na świecie ciast i deserów. W tym zestawieniu Polska okazała się potęgą. Aż trzy polskie ciasta znalazły się w pierwszej dziesiątce. Najwyżej – na drugiej pozycji – sernik. Jaki deser zwyciężył? 

Pozostało 84% artykułu
Słodycze
11 listopada to nie tylko rogale. Z jakimi tradycjami wiąże się to święto?
Słodycze
Lodziarnia w Krakowie wśród 100 najlepszych na świecie. Internauci zdecydowali
Słodycze
Polski przysmak liderem światowym rankingu najlepszych ciast. To efekt kruszonki
Słodycze
Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Słodycze
Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend