Polska kuchnia triumfuje: restauracja z Krakowa na liście najlepszych w Europie

Krakowska restauracja „Fiorentina”, specjalizująca się w daniach kuchni polskiej, została wyróżniona w podsumowującym rok konkursie World Culinary Awards. Tytuł najlepszej w Europie przypadł restauracji z Włoch.

Publikacja: 05.01.2023 15:06

Restauracja Fiorentina zdobyła wyróżnienie w konkursie World Culinary Awards.

Restauracja Fiorentina zdobyła wyróżnienie w konkursie World Culinary Awards.

Foto: Restauracja Fiorentina

„Najlepsza polska kuchnia w Krakowie” - takim hasłem reklamuje swoją restaurację „Fiorentina” jego właściciel. Tę opinię podzielili jurorzy konkursu World Culinary Awards, którzy uznali „Fiorentinę” za najlepszą restaurację w Polsce. Wyróżniono również dwie inne restauracje z Krakowa i jedną z Warszawy.

Restauracja „Fiorentina” z Krakowa z nagrodą World Culinary Awards 

Konkurs World Culinary Awards to siostrzany projekt organizatorów funkcjonującego od 1994 roku konkursu World Travel Awards, przyznającego nagrody dla podmiotów działających w branży turystycznej.

Wyniki konkursu World Culinary Awards są o tyle miarodajne, że wybór zwycięzców odbywa się na drodze głosowania na oficjalnej stronie organizatora. Aby oddać swój głos, należało zarejestrować się jako miłośnik dobrego jedzenia lub osoba z branży. Co ciekawe, głosy profesjonalistów mają aż pięciokrotnie większą wagę niż „zwykłych” bywalców restauracji.

World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych, a także tematycznych, na przykład „najpiękniej położona restauracja” czy „najlepsza restauracja hotelowa”. Tytuł najlepszej restauracji w Europie otrzymała „Uliassi” w miejscowości Senigallia we włoskiej Marchii, której szefem kuchni jest słynny założyciel lokalu — Mauro Uliassi.

Czytaj więcej

Karczma ze Śląska na liście najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Krakowska „Fiorentina” dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami jak „Noma”, „DiverXO” czy „Hiša Franko”. Laur zwycięstwa trafił do włoskiej „Uliassi”, jednak tytuł najlepszej restauracji w Polsce z pewnością nadal jest dla zespołu „Fiorentiny” ogromnym powodem do dumy.

„Fiorentina” mieści się w zabytkowych wnętrzach kamienicy przy ulicy Grodzkiej w Krakowie. Jej obecnym szefem kuchni jest Robert Koczwara. Lokal ma na koncie wiele krajowych i międzynarodowych nagród i wyróżnień, znajduje się też w przewodniku Michelin, a wcześniej również Gault Millau.

Specjalnością lokalu jest wołowina, z zwłaszcza bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Choć zarówno nazwa restauracji, jak i jej flagowe potrawy czerpią inspiracje z kuchni toskańskiej, to w zmieniającym się co sezon menu można znaleźć wiele nowoczesnych, autorskich dań na bazie świeżych, lokalnych produktów.

Restauracje z Krakowa wyróżnione 

W gronie nominowanych do tytułu najlepszej w Polsce znalazły się jeszcze restauracje „Bottiglieria 1881” i „Zazie Bistro” z Krakowa oraz „Butchery & Wine” z Warszawy. Wygląda więc na to, że to nie obecna, ale dawna stolica Polski wyrasta na krajową mekkę dla miłośników świetnej kuchni.

„Bottiglieria 1881” inspiracje czerpie z kuchni włoskiej, podobnie jak „Fiorentina”. Na jej czele stoi szef kuchni Przemysław Klima, który we wrześniu znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards. „Bottiglieria 1881” jako jedyna restauracja w Polsce posiada gwiazdkę Michelin.

Czytaj więcej

Dwóch polskich szefów kuchni na liście stu najlepszych na świecie

Drugą krakowską kandydatką do tytułu najlepszej w Polsce była „Zazie Bistro” mieszczące przy ulicy Józefa 34 w sercu krakowskiego Kazimierza. Szefem kuchni jest Adrian Pycia.

W „Zazie” panuje atmosfera niezobowiązującego, ale eleganckiego bistro we francuskim stylu. Francuskie inspiracje widać też w menu. Podobnie jak większość restauracji, które wyróżniono w ramach World Culinary Awards, „Zazie” figuruje w przewodniku Michelin, posiada też wyróżnienie Bib Gourmand.

„Butchery & Wine” to jedyna restauracja z Warszawy, która dostała się do polskiego finału konkursu World Culinary Awards. Lokal specjalizuje się w stekach z wysokiej jakości wołowiny polskiej, australijskiej, urugwajskiej i amerykańskiej, a czasem można zjeść tu również steka z najbardziej bodaj cenionej japońskiej odmiany Wagyu. „Butchery & Wine” od lat figuruje w przewodniku Michelin.

Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Panel Transformacji Energetycznej
Czas na szeroką debatę o transformacji energetycznej
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście