Polska kuchnia triumfuje: restauracja z Krakowa na liście najlepszych w Europie

Krakowska restauracja „Fiorentina”, specjalizująca się w daniach kuchni polskiej, została wyróżniona w podsumowującym rok konkursie World Culinary Awards. Tytuł najlepszej w Europie przypadł restauracji z Włoch.

Publikacja: 05.01.2023 15:06

Restauracja Fiorentina zdobyła wyróżnienie w konkursie World Culinary Awards.

Restauracja Fiorentina zdobyła wyróżnienie w konkursie World Culinary Awards.

Foto: Restauracja Fiorentina

„Najlepsza polska kuchnia w Krakowie” - takim hasłem reklamuje swoją restaurację „Fiorentina” jego właściciel. Tę opinię podzielili jurorzy konkursu World Culinary Awards, którzy uznali „Fiorentinę” za najlepszą restaurację w Polsce. Wyróżniono również dwie inne restauracje z Krakowa i jedną z Warszawy.

Restauracja „Fiorentina” z Krakowa z nagrodą World Culinary Awards 

Konkurs World Culinary Awards to siostrzany projekt organizatorów funkcjonującego od 1994 roku konkursu World Travel Awards, przyznającego nagrody dla podmiotów działających w branży turystycznej.

Wyniki konkursu World Culinary Awards są o tyle miarodajne, że wybór zwycięzców odbywa się na drodze głosowania na oficjalnej stronie organizatora. Aby oddać swój głos, należało zarejestrować się jako miłośnik dobrego jedzenia lub osoba z branży. Co ciekawe, głosy profesjonalistów mają aż pięciokrotnie większą wagę niż „zwykłych” bywalców restauracji.

World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych, a także tematycznych, na przykład „najpiękniej położona restauracja” czy „najlepsza restauracja hotelowa”. Tytuł najlepszej restauracji w Europie otrzymała „Uliassi” w miejscowości Senigallia we włoskiej Marchii, której szefem kuchni jest słynny założyciel lokalu — Mauro Uliassi.

Czytaj więcej

Karczma ze Śląska na liście najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Krakowska „Fiorentina” dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami jak „Noma”, „DiverXO” czy „Hiša Franko”. Laur zwycięstwa trafił do włoskiej „Uliassi”, jednak tytuł najlepszej restauracji w Polsce z pewnością nadal jest dla zespołu „Fiorentiny” ogromnym powodem do dumy.

„Fiorentina” mieści się w zabytkowych wnętrzach kamienicy przy ulicy Grodzkiej w Krakowie. Jej obecnym szefem kuchni jest Robert Koczwara. Lokal ma na koncie wiele krajowych i międzynarodowych nagród i wyróżnień, znajduje się też w przewodniku Michelin, a wcześniej również Gault Millau.

Specjalnością lokalu jest wołowina, z zwłaszcza bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Choć zarówno nazwa restauracji, jak i jej flagowe potrawy czerpią inspiracje z kuchni toskańskiej, to w zmieniającym się co sezon menu można znaleźć wiele nowoczesnych, autorskich dań na bazie świeżych, lokalnych produktów.

Restauracje z Krakowa wyróżnione 

W gronie nominowanych do tytułu najlepszej w Polsce znalazły się jeszcze restauracje „Bottiglieria 1881” i „Zazie Bistro” z Krakowa oraz „Butchery & Wine” z Warszawy. Wygląda więc na to, że to nie obecna, ale dawna stolica Polski wyrasta na krajową mekkę dla miłośników świetnej kuchni.

„Bottiglieria 1881” inspiracje czerpie z kuchni włoskiej, podobnie jak „Fiorentina”. Na jej czele stoi szef kuchni Przemysław Klima, który we wrześniu znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards. „Bottiglieria 1881” jako jedyna restauracja w Polsce posiada gwiazdkę Michelin.

Czytaj więcej

Dwóch polskich szefów kuchni na liście stu najlepszych na świecie

Drugą krakowską kandydatką do tytułu najlepszej w Polsce była „Zazie Bistro” mieszczące przy ulicy Józefa 34 w sercu krakowskiego Kazimierza. Szefem kuchni jest Adrian Pycia.

W „Zazie” panuje atmosfera niezobowiązującego, ale eleganckiego bistro we francuskim stylu. Francuskie inspiracje widać też w menu. Podobnie jak większość restauracji, które wyróżniono w ramach World Culinary Awards, „Zazie” figuruje w przewodniku Michelin, posiada też wyróżnienie Bib Gourmand.

„Butchery & Wine” to jedyna restauracja z Warszawy, która dostała się do polskiego finału konkursu World Culinary Awards. Lokal specjalizuje się w stekach z wysokiej jakości wołowiny polskiej, australijskiej, urugwajskiej i amerykańskiej, a czasem można zjeść tu również steka z najbardziej bodaj cenionej japońskiej odmiany Wagyu. „Butchery & Wine” od lat figuruje w przewodniku Michelin.

„Najlepsza polska kuchnia w Krakowie” - takim hasłem reklamuje swoją restaurację „Fiorentina” jego właściciel. Tę opinię podzielili jurorzy konkursu World Culinary Awards, którzy uznali „Fiorentinę” za najlepszą restaurację w Polsce. Wyróżniono również dwie inne restauracje z Krakowa i jedną z Warszawy.

Restauracja „Fiorentina” z Krakowa z nagrodą World Culinary Awards 

Pozostało 92% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Materiał promocyjny
Perła Kulinarna w Monopolis
Restauracje
Nowa apka dla miłośników restauracji. Dozwolone będą tylko pozytywne recenzje
Restauracje
Słynna restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki. Upadek gwiazdy gastronomii
Restauracje
Bat na nieuczciwych francuskich szefów kuchni. „Pokażcie, co gotujecie”
Restauracje
Restauracja z Warszawy na światowej liście „miejsc do odkrycia”. „Żurek to hit”
Materiał Promocyjny
Razem dla Planety, czyli chemia dla zrównoważonej przyszłości