„Najlepsza polska kuchnia w Krakowie” - takim hasłem reklamuje swoją restaurację „Fiorentina” jego właściciel. Tę opinię podzielili jurorzy konkursu World Culinary Awards, którzy uznali „Fiorentinę” za najlepszą restaurację w Polsce. Wyróżniono również dwie inne restauracje z Krakowa i jedną z Warszawy.

Restauracja „Fiorentina” z Krakowa z nagrodą World Culinary Awards 

Konkurs World Culinary Awards to siostrzany projekt organizatorów funkcjonującego od 1994 roku konkursu World Travel Awards, przyznającego nagrody dla podmiotów działających w branży turystycznej.

Wyniki konkursu World Culinary Awards są o tyle miarodajne, że wybór zwycięzców odbywa się na drodze głosowania na oficjalnej stronie organizatora. Aby oddać swój głos, należało zarejestrować się jako miłośnik dobrego jedzenia lub osoba z branży. Co ciekawe, głosy profesjonalistów mają aż pięciokrotnie większą wagę niż „zwykłych” bywalców restauracji.

World Culinary Awards przyznaje nagrody restauracjom z całego świata w kategoriach regionalnych, a także tematycznych, na przykład „najpiękniej położona restauracja” czy „najlepsza restauracja hotelowa”. Tytuł najlepszej restauracji w Europie otrzymała „Uliassi” w miejscowości Senigallia we włoskiej Marchii, której szefem kuchni jest słynny założyciel lokalu — Mauro Uliassi.

Czytaj więcej

Karczma ze Śląska na liście najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie

Krakowska „Fiorentina” dostała się do finału konkursu na najlepszą restaurację w Europie wraz z takimi renomowanymi restauracjami jak „Noma”, „DiverXO” czy „Hiša Franko”. Laur zwycięstwa trafił do włoskiej „Uliassi”, jednak tytuł najlepszej restauracji w Polsce z pewnością nadal jest dla zespołu „Fiorentiny” ogromnym powodem do dumy.

„Fiorentina” mieści się w zabytkowych wnętrzach kamienicy przy ulicy Grodzkiej w Krakowie. Jej obecnym szefem kuchni jest Robert Koczwara. Lokal ma na koncie wiele krajowych i międzynarodowych nagród i wyróżnień, znajduje się też w przewodniku Michelin, a wcześniej również Gault Millau.

Specjalnością lokalu jest wołowina, z zwłaszcza bistecca alla fiorentina, czyli stek po florencku. Choć zarówno nazwa restauracji, jak i jej flagowe potrawy czerpią inspiracje z kuchni toskańskiej, to w zmieniającym się co sezon menu można znaleźć wiele nowoczesnych, autorskich dań na bazie świeżych, lokalnych produktów.

Restauracje z Krakowa wyróżnione 

W gronie nominowanych do tytułu najlepszej w Polsce znalazły się jeszcze restauracje „Bottiglieria 1881” i „Zazie Bistro” z Krakowa oraz „Butchery & Wine” z Warszawy. Wygląda więc na to, że to nie obecna, ale dawna stolica Polski wyrasta na krajową mekkę dla miłośników świetnej kuchni.

„Bottiglieria 1881” inspiracje czerpie z kuchni włoskiej, podobnie jak „Fiorentina”. Na jej czele stoi szef kuchni Przemysław Klima, który we wrześniu znalazł się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie kulinarnym The Best Chef Awards. „Bottiglieria 1881” jako jedyna restauracja w Polsce posiada gwiazdkę Michelin.

Czytaj więcej

Dwóch polskich szefów kuchni na liście stu najlepszych na świecie

Drugą krakowską kandydatką do tytułu najlepszej w Polsce była „Zazie Bistro” mieszczące przy ulicy Józefa 34 w sercu krakowskiego Kazimierza. Szefem kuchni jest Adrian Pycia.

W „Zazie” panuje atmosfera niezobowiązującego, ale eleganckiego bistro we francuskim stylu. Francuskie inspiracje widać też w menu. Podobnie jak większość restauracji, które wyróżniono w ramach World Culinary Awards, „Zazie” figuruje w przewodniku Michelin, posiada też wyróżnienie Bib Gourmand.

„Butchery & Wine” to jedyna restauracja z Warszawy, która dostała się do polskiego finału konkursu World Culinary Awards. Lokal specjalizuje się w stekach z wysokiej jakości wołowiny polskiej, australijskiej, urugwajskiej i amerykańskiej, a czasem można zjeść tu również steka z najbardziej bodaj cenionej japońskiej odmiany Wagyu. „Butchery & Wine” od lat figuruje w przewodniku Michelin.