Rewolucja we Francji. Winiarze z Bordeaux szykują zamach na świętość

Już niebawem wina z Bordeaux mogą smakować zupełnie inaczej niż dotąd. Powodem jest wprowadzanie upraw nowych odmian winorośli, przed którymi region Bordeaux, najsłynniejszy we Francji, bronił się bardzo długo.

Publikacja: 17.05.2023 11:56

Władze regionu Bordeaux planują dopuszczenie do upraw tak zwanych hybrydowych odmian winorośli, odpo

Władze regionu Bordeaux planują dopuszczenie do upraw tak zwanych hybrydowych odmian winorośli, odpornych na cieplejsze temperatury i choroby.

Foto: David Köhler

Bordeaux, jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich Francji, przechodzi właśnie rewolucyjne zmiany. Możliwe, że w niedalekiej przyszłości  wina z Bordeaux będą miały inny smak niż ten, do którego przez wiele dekad przyzwyczaili się koneserzy na całym świecie – i za który płacą nierzadko duże pieniądze. Władze regionu planują dopuszczenie do upraw tak zwanych hybrydowych odmian winorośli, odpornych na cieplejsze temperatury i choroby.

Czym są hybrydowe odmiany winorośli?

Bordeaux to jeden z ostatnich bastionów tradycyjnego winiarstwa we Francji. Styl tamtejszych win przez wiele dekad pozostawał niezmienny. Jednak również i ten region czekają zmiany.

Jak informuje branżowy serwis „Wine Searcher”, już tego lata władze apelacji Bordeaux planują autoryzację nowych, hybrydowych odmian winorośli. Mogą one znacząco wpłynąć na smaki i aromaty win pochodzących z tego regionu.

Czytaj więcej

Polskie piwo w czołówce prestiżowego rankingu. Nad Wisłą było niemal zapomniane

Czym są hybrydy? To międzygatunkowe krzyżówki odmian należących do gatunku Vitis vinifera (winorośli właściwej) z odmianą takich gatunków jak Vitis rupestris, Vitis amurensis czy Vitis labrusca. Istnieje mnóstwo naturalnych odmian hybrydowych, natomiast od pierwszej połowy XX wieku podejmuje się na na tym polu kolejne eksperymenty. Ich rezultatem są nowe odmiany — na przykład popularne w Polsce solaris, hibernal, rondo czy regent.

Co odróżnia odmiany hybrydowe od takich szczepów należących do rodziny Vitis vinifera jak chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, pinot gris czy primitivo? Przede wszystkim radzą sobie one w trudniejszych warunkach klimatycznych, są też bardziej odporne na rozmaite choroby.

Planuje się, że latem tego roku w apelacjach Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Médoc i Haut-Médoc zostanie autoryzowany szereg nowych odmian hybrydowych, między innymi białe sauvignac, souvignier gris, floréal oraz czerwona vidoc noir. Region pójdzie tym samym w ślady Szampanii, gdzie już dopuszczono do uprawy kilka hybryd.

Nadchodzące zmiany w Bordeaux stanowią pokłosie bezprecedensowej decyzji, którą Komisja Europejska podjęła w grudniu ubiegłego roku. Dopuściła ona wówczas do użycia hybrydowych odmian winorośli w tych europejskich apelacjach, w których dotychczas nie były one autoryzowane.

Obserwatorzy zjawiska przypuszczają, że decyzja ta będzie miała ogromne konsekwencje dla europejskich producentów wina. Najbardziej odczują je słynne, tradycyjne winiarskie apelacje — w tym Bordeaux. Hybrydy dają bowiem wina, które często nie dorównują jakością tym na bazie Vitis vinifera — choć istnieje wiele przykładów win, które udowadniają, że nie jest to zasadą.

Hybrydowe odmiany winorośli sposobem na zmiany klimatu?

Już od szeregu lat nie tylko w Bordeaux, ale również w wielu innych europejskich regionach winiarskich dają się we znaki zmiany klimatu. Ich rezultatem są nie tylko wyższe temperatury i susze, ale też na przykład nagłe ulewy, niosące ze sobą ryzyko pojawienia się pleśni i innych chorób. Winogrodnicy doszli do momentu, w którym nie mogą już bagatelizować tego postępującego zjawiska.

Innym ważnym powodem dopuszczenia do upraw hybrydowych odmian winorośli jest konieczność prowadzenia bardziej ekologicznych upraw. Ze względu na swoją odporność na różnego rodzaju choroby, hybrydy nie wymagają używania tak dużych ilości chemicznych środków ochrony roślin.

Hybrydy to nie jedyne odmiany winorośli, które stopniowo pojawiają się w bordoskich winnicach. Od 2021 roku tamtejsi winogrodnicy mają prawo tłoczyć swoje wina z zupełnie nowych szczepów z gatunku Vitis vinifera — bardziej odpornych na cieplejsze temperatury od tych, które uprawia się w Bordeaux od stuleci. Są to cztery odmiany czerwone: arinarnoa, castets, marselan i touriga nacional oraz dwie białe: alvarinho i liliorila.

Bordeaux, jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich Francji, przechodzi właśnie rewolucyjne zmiany. Możliwe, że w niedalekiej przyszłości  wina z Bordeaux będą miały inny smak niż ten, do którego przez wiele dekad przyzwyczaili się koneserzy na całym świecie – i za który płacą nierzadko duże pieniądze. Władze regionu planują dopuszczenie do upraw tak zwanych hybrydowych odmian winorośli, odpornych na cieplejsze temperatury i choroby.

Pozostało 88% artykułu
Wino
Koniec chińskiego podboju. Francuzi odzyskują najcenniejsze winnice w Bordeaux
Wino
Słynny fałszerz win na wolności. „Geniusz podróbek” teraz podrabia legalnie
Wino
Śledztwo we Francji. Niewolnicza praca dzieci w winnicach regionu Bordeaux
Wino
Największy przekręt w historii hiszpańskiego winiarstwa. Potentaci przed sądem
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Wino
Francuzi przerabiają wina na płyn do zmywania. Coraz mniej osób chce je pić
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska