Cios dla legendy. Najsłynniejszy szef kuchni na świecie bez gwiazdki Michelin

Guy Savoy, uważany za najlepszego szefa kuchni na świecie, zaliczył spektakularną wizerunkową porażkę. Jego paryska restauracja właśnie straciła gwiazdkę Michelin. Czy to znaczy, że jedzenie w „Restaurant Guy Savoy” stało się gorsze? Wcale nie.

Publikacja: 28.02.2023 14:35

Guy Savoy prowadzi pięć restauracji, cztery z nich znajdują się w Paryżu, jedna – w Las Vegas.

Guy Savoy prowadzi pięć restauracji, cztery z nich znajdują się w Paryżu, jedna – w Las Vegas.

Foto: JOEL SAGET/AFP

Wiadomość o odebraniu gwiazdki należącej do kucharza-celebryty paryskiej restauracji „Restaurant Guy Savoy” zaskoczyła międzynarodową branżę gastronomiczną. O decyzji przewodnika Michelin jako pierwsza poinformowała francuska agencja AFP.

Restauracja Guy Savoya straciła gwiazdkę Michelin

Utrata gwiazdki Michelin to dla szefa kuchni zawsze bolesny policzek i dość poważna zadra na reputacji. Tym bardziej, jeżeli jest się Guyem Savoyem, który przez sześć ostatnich lat nosił tytuł najlepszego szefa kuchni na świecie według przewodnika „La Liste”, agregującego autentyczne opinie międzynarodowego grona miłośników dobrego jedzenia.

Czytaj więcej

Wjeżdża pizza, cała na biało. Brytyjskie pizzerie mają problem: brak pomidorów

Paryska restauracja „Restaurant Guy Savoy” szczyciła się trzema gwiazdkami nieprzerwanie od 2002 roku. To właśnie dla niej Savoy zdobył to prestiżowe wyróż nienie. W międzyczasie zyskał status gastronomicznego celebryty. Gordon Ramsay, który szlifował u Francuza swój warsztat, uważa go za swojego mentora.

Jak informuje agencja AFP, w najnowszej edycji przewodnika Michelin, która ma ukazać się w przyszłym mtygodniu, przy paryskiej restauracji „Guy Savoy” będą widniały już nie trzy, ale dwie gwiazdki. W rozmowie z AFP szef przewodnika Gwendal Poullennec poinformował, że decyzja ta jest solidnie przemyślana i wynika z szeregu wizyt, które w ciągu ostatniego roku składało w restauracji „Guy Savoy” międzynarodowe grono michelinowskich inspektorów.

Dlaczego Savoy stracił gwiazdkę? Wie to jedynie on sam – informacje o powodach odebrania odznaczenia są poufne i organizacja Michelin przekazuje je wyłącznie szefowi kuchni.

Czy gwiazdki Michelin wciąż mają znaczenie? Są wątpliwości

Można by uznać, że na tak wysokim poziomie posiadanie dwóch czy trzech gwiazdek nie robi większej różnicy. To nie do końca prawda. Uzyskanie każdej kolejnej gwiazdki zawsze okupione jest tytaniczną, wielomiesięczną pracą nie tylko szefa kuchni, ale przede wszystkim całego zespołu restauracji.

Przypomnijmy też, że trzy gwiazdki oznaczają, że restauracja jest na tyle wyjątkowa, że może być głównym celem podróży, nawet zagranicznej. Innymi słowy – że mamy do czynienia z lokalem o światowej renomie. Dwie gwiazdki to z kolei informacja, że restauracja jest warta odwiedzin, jeżeli jesteśmy w okolicy. Różnica między dwiema a trzema gwiazdkami jest więc zasadnicza.

Wszystko to sprawia, że zdegradowanie restauracji nawet o jedną gwiazdkę jest dla szefa kuchni bolesnym ciosem. Czasem restauratorzy pozywają autorów przewodnika za odebranie im gwiazdki. Najbardziej dramatyczny krok podjął szef kuchni Bernard Loiseau (i bliski przyjaciel Savoya), który w 2003 roku, zmagając się jednocześnie z depresją, po utracie gwiazdki odebrał sobie życie.

Zarówno w branży gastronomicznej, jak i wśród „foodies” coraz częściej mówi się, że gwiazdki Michelin są przereklamowane. Na tle planowanego zamknięcia kultowej kopenhaskiej „Nomy” pojawiają się głosy o „śmierci” fine diningu, który – jako przekombinowany, snobistyczny trend – przestaje mieć rację bytu.

Na całym świecie – również w Polsce nie brakuje restauracji na „gwiazdkowym” poziomie, które otwarcie informują, że nie oczekują w swoich progach inspektorów Michelin. Nie zamierzają też rywalizować o żadne odznaczenie, jakie przyznaje ta organizacja.

Od 2019 roku autorzy przewodnika nie odebrały restauracjom ani jednej gwiazdki. Pandemia była więc swoistym okresem ochronnym, który jednak dobiegł końca, a sama organizacja najwyraźniej stara się utrzymać prestiżowy charakter swoich odznaczeń. Jak informuje AFP, oprócz „Restaurant Guy Savoy”, w samej Francji zdegradowano około 20 restauracji.

Wiadomość o odebraniu gwiazdki należącej do kucharza-celebryty paryskiej restauracji „Restaurant Guy Savoy” zaskoczyła międzynarodową branżę gastronomiczną. O decyzji przewodnika Michelin jako pierwsza poinformowała francuska agencja AFP.

Restauracja Guy Savoya straciła gwiazdkę Michelin

Pozostało 94% artykułu
Szefowie kuchni
Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji
Szefowie kuchni
„Czepialski szef”. Gotował dla króla Szwecji, dziś tworzy innowacyjne burgery
Szefowie kuchni
Najsłynniejszy szef kuchni na świecie wyznaje: „Byłem tyranem”. Pomogła terapia
Szefowie kuchni
Gordon Ramsay i Magda Gessler w jednej osobie: oto nowy włoski król gastronomii
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Szefowie kuchni
José Andrés, twórca World Central Kitchen, buduje imperium gastronomiczne