Wybór wina w restauracji to niełatwe zadanie, a w karcie win niekiedy kryją się pułapki. Wiele osób uważa na przykład, że zamawianie drugiego pod względem...
Alain Ducasse i Albert Adrià, wybitni szefowie kuchni, łączą siły. Efektem tej współpracy będzie wspólna restauracja. Czy tego typu „gwiazdorskie” projekty...
Świat zdążył już poznać i docenić whisky z krajów azjatyckich, choćby z Japonii czy Tajwanu. Teraz na scenę single maltów wkracza kolejny gracz: Indie. Sin...
Winiarze w Szampanii postanowili porzucić obowiązującą od stu lat regułę, dotyczącą sposobu upraw winorośli w tym regionie. Zdaniem zwolenników tego pomysł...
W Polsce trwa boom na rynku nieruchomości, Polacy na potęgę kupują mieszkania, domy i działki budowlane. Można jednak pójść nieco dalej i pomyśleć o inwest...
Producenci kawy coraz częściej umieszczają na opakowaniach informacje o certyfikatach, które uzyskali. Mają one świadczyć o tym, że kawa uprawiana jest w s...
W Europie nie brakuje pizzerii. Jak znaleźć te, w których podają najlepszą pizzę? Najnowszy ranking przedstawia 50 najlepszych, zdaniem jurorów, pizzerii w...
Dokąd wybrać się w poszukiwaniu wyjątkowych doświadczeń kulinarnych? W tym roku najlepsza okazała się niewielka restauracja na północy Anglii. Ciekawostka:...
Naprawdę dobrego piwa można napić się nie tylko w Czechach czy Niemczech. Wystarczy wizyta w Krakowie. Stolica Małopolski została uznana za jedno z najleps...
Z Szampanią zawsze kojarzą się wina musujące. Tymczasem w słynnym regionie znanym z szampanów powstają też wina spokojne, a ich produkcja stale się zwiększ...
Najlepsze restauracje w Polsce co roku wskazują inspektorzy przewodnika Michelin. Ale to nie jedyne źródło wiedzy o tym, gdzie w Polsce dobrze karmią. Dzię...
Czy wino warto trzymać aż dojrzeje i stanie się lepsze? Wiele osób uważa, że tak. Tymczasem większość win nadaje się do szybkiej konsumpcji – nawet w ciąg...
Kiedy myślimy o winie, od razu przychodzą do głowy dwa klasyki: czerwone i białe. Mało kto decyduje się sięgnąć po wino różowe, choć to doby wybór na upaln...
Wielka powódź w Niemczech zniszczyła dziesiątki miasteczek i pochłonęła życie blisko dwustu osób. Pod wodą znalazły się pola, drogi, domy i fabryki. Wielka...
Postrzeganie kawioru jako symbolu luksusu na talerzu nie zmienia się od setek lat. To danie, które nie potrzebuje towarzystwa. Od lat znajduje się w czołów...
Najnowszy raport dotyczący najlepiej sprzedających się trunków na świecie potwierdził: bestsellerem wciąż pozostaje soju, koreański trunek produkowany z ry...
Praca w gastronomii obarczona jest stresem i nie chodzi jedynie o presję czasu. We znaki dają się też goście. Z powodu skandalicznego zachowania klientów j...
Naukowcom z uniwersytetu w Zurychu udało się stworzyć pierwszą na świecie czekoladę wyprodukowaną w laboratorium. Czy niebawem taka czekolada z probówki za...
W polskich restauracjach coraz częściej w karcie pojawia się sake. Tradycyjny japoński trunek już dawno zdobył serca Europejczyków, którzy piją je nawet do...