Wino będzie drożeć: brakuje francuskiego hitu eksportowego

Zła wiadomość: podrożeją wina, przede wszystkim te, które wymagają dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu. Powodem jest malejąca produkcja niezwykle po...

Czerwone wino na upały? To nie jest taki zły pomysł

Mogłoby się wydawać, że lato jest trudnym czasem dla miłośników czerwonych win. Tylko jednak mit. Wiele czerwonych win sprawdzi się nawet podczas największ...

Drugie najtańsze wino w karcie: zamawiać czy unikać?

Wybór wina w restauracji to niełatwe zadanie, a w karcie win niekiedy kryją się pułapki. Wiele osób uważa na przykład, że zamawianie drugiego pod względem...

„Messi i Ronaldo razem”: słynni szefowie kuchni łączą siły

Alain Ducasse i Albert Adrià, wybitni szefowie kuchni, łączą siły. Efektem tej współpracy będzie wspólna restauracja. Czy tego typu „gwiazdorskie” projekty...

Szkoci mają rywala: whisky single malt z Indii podbija świat

Świat zdążył już poznać i docenić whisky z krajów azjatyckich, choćby z Japonii czy Tajwanu. Teraz na scenę single maltów wkracza kolejny gracz: Indie. Sin...

Producenci szampana zmieniają sposób produkcji. Ceny w górę?

Winiarze w Szampanii postanowili porzucić obowiązującą od stu lat regułę, dotyczącą sposobu upraw winorośli w tym regionie. Zdaniem zwolenników tego pomysł...

Ziemia na wagę złota: ile kosztują winnice we Francji?

W Polsce trwa boom na rynku nieruchomości, Polacy na potęgę kupują mieszkania, domy i działki budowlane. Można jednak pójść nieco dalej i pomyśleć o inwest...

„Etyczna” kawa: co tak naprawdę oznaczają certyfikaty?

Producenci kawy coraz częściej umieszczają na opakowaniach informacje o certyfikatach, które uzyskali. Mają one świadczyć o tym, że kawa uprawiana jest w s...

Ranking: pizzeria z Warszawy wśród najlepszych w Europie

W Europie nie brakuje pizzerii. Jak znaleźć te, w których podają najlepszą pizzę? Najnowszy ranking przedstawia 50 najlepszych, zdaniem jurorów, pizzerii w...

„Najlepsza restauracja na świecie”: zaskakująca decyzja

Dokąd wybrać się w poszukiwaniu wyjątkowych doświadczeń kulinarnych? W tym roku najlepsza okazała się niewielka restauracja na północy Anglii. Ciekawostka:...

Reklama
Reklama

Najbadziej „piwne” miasta świata. Kraków w ścisłej czołówce

Naprawdę dobrego piwa można napić się nie tylko w Czechach czy Niemczech. Wystarczy wizyta w Krakowie. Stolica Małopolski została uznana za jedno z najleps...

W Szampanii widać zmiany klimatu. Więcej win bez bąbelków

Z Szampanią zawsze kojarzą się wina musujące. Tymczasem w słynnym regionie znanym z szampanów powstają też wina spokojne, a ich produkcja stale się zwiększ...

Polacy wybrali najlepsze restauracje. Rzeszów na czele

Najlepsze restauracje w Polsce co roku wskazują inspektorzy przewodnika Michelin. Ale to nie jedyne źródło wiedzy o tym, gdzie w Polsce dobrze karmią. Dzię...

Wino: pić je czy trzymać? Ten błąd popełnia wiele osób

Czy wino warto trzymać aż dojrzeje i stanie się lepsze? Wiele osób uważa, że tak. Tymczasem większość win  nadaje się do szybkiej konsumpcji – nawet w ciąg...

Wino różowe: co trzeba o nim wiedzieć, by dobrze wybrać?

Kiedy myślimy o winie, od razu przychodzą do głowy dwa klasyki: czerwone i białe. Mało kto decyduje się sięgnąć po wino różowe, choć to doby wybór na upaln...

„Nie zostało nic”. Region winiarski w Niemczech zatopiony

Wielka powódź w Niemczech zniszczyła dziesiątki miasteczek i pochłonęła życie blisko dwustu osób. Pod wodą znalazły się pola, drogi, domy i fabryki. Wielka...

Kawior wcale nie musi być z Rosji. Polski mu nie ustępuje

Postrzeganie kawioru jako symbolu luksusu na talerzu nie zmienia się od setek lat. To danie, które nie potrzebuje towarzystwa. Od lat znajduje się w czołów...

Najpopularniejszy trunek na świecie? Koreańskie soju

Najnowszy raport dotyczący najlepiej sprzedających się trunków na świecie potwierdził: bestsellerem wciąż pozostaje soju, koreański trunek produkowany z ry...

Skarb w greckim pałacu. Odkryto tysiące butelek słynnych win

Podczas renowacji pałacu Tatoi, dawnej letniej rezydencji greckiej rodziny królewskiej, odnaleziono ponad 4000 butelek rzadkich i cennych win.

Restaurator zamyka lokal w kurorcie. Powód: zachowanie gości

Praca w gastronomii obarczona jest stresem i nie chodzi jedynie o presję czasu. We znaki dają się też goście. Z powodu skandalicznego zachowania klientów j...

Reklama
Reklama