Drugie najtańsze wino w karcie: zamawiać czy unikać?

Wybór wina w restauracji to niełatwe zadanie, a w karcie win niekiedy kryją się pułapki. Wiele osób uważa na przykład, że zamawianie drugiego pod względem...

„Messi i Ronaldo razem”: słynni szefowie kuchni łączą siły

Alain Ducasse i Albert Adrià, wybitni szefowie kuchni, łączą siły. Efektem tej współpracy będzie wspólna restauracja. Czy tego typu „gwiazdorskie” projekty...

Szkoci mają rywala: whisky single malt z Indii podbija świat

Świat zdążył już poznać i docenić whisky z krajów azjatyckich, choćby z Japonii czy Tajwanu. Teraz na scenę single maltów wkracza kolejny gracz: Indie. Sin...

Producenci szampana zmieniają sposób produkcji. Ceny w górę?

Winiarze w Szampanii postanowili porzucić obowiązującą od stu lat regułę, dotyczącą sposobu upraw winorośli w tym regionie. Zdaniem zwolenników tego pomysł...

Ziemia na wagę złota: ile kosztują winnice we Francji?

W Polsce trwa boom na rynku nieruchomości, Polacy na potęgę kupują mieszkania, domy i działki budowlane. Można jednak pójść nieco dalej i pomyśleć o inwest...

„Etyczna” kawa: co tak naprawdę oznaczają certyfikaty?

Producenci kawy coraz częściej umieszczają na opakowaniach informacje o certyfikatach, które uzyskali. Mają one świadczyć o tym, że kawa uprawiana jest w s...

Ranking: pizzeria z Warszawy wśród najlepszych w Europie

W Europie nie brakuje pizzerii. Jak znaleźć te, w których podają najlepszą pizzę? Najnowszy ranking przedstawia 50 najlepszych, zdaniem jurorów, pizzerii w...

„Najlepsza restauracja na świecie”: zaskakująca decyzja

Dokąd wybrać się w poszukiwaniu wyjątkowych doświadczeń kulinarnych? W tym roku najlepsza okazała się niewielka restauracja na północy Anglii. Ciekawostka:...

Najbadziej „piwne” miasta świata. Kraków w ścisłej czołówce

Naprawdę dobrego piwa można napić się nie tylko w Czechach czy Niemczech. Wystarczy wizyta w Krakowie. Stolica Małopolski została uznana za jedno z najleps...

W Szampanii widać zmiany klimatu. Więcej win bez bąbelków

Z Szampanią zawsze kojarzą się wina musujące. Tymczasem w słynnym regionie znanym z szampanów powstają też wina spokojne, a ich produkcja stale się zwiększ...

Reklama
Reklama

Polacy wybrali najlepsze restauracje. Rzeszów na czele

Najlepsze restauracje w Polsce co roku wskazują inspektorzy przewodnika Michelin. Ale to nie jedyne źródło wiedzy o tym, gdzie w Polsce dobrze karmią. Dzię...

Wino: pić je czy trzymać? Ten błąd popełnia wiele osób

Czy wino warto trzymać aż dojrzeje i stanie się lepsze? Wiele osób uważa, że tak. Tymczasem większość win  nadaje się do szybkiej konsumpcji – nawet w ciąg...

Wino różowe: co trzeba o nim wiedzieć, by dobrze wybrać?

Kiedy myślimy o winie, od razu przychodzą do głowy dwa klasyki: czerwone i białe. Mało kto decyduje się sięgnąć po wino różowe, choć to doby wybór na upaln...

„Nie zostało nic”. Region winiarski w Niemczech zatopiony

Wielka powódź w Niemczech zniszczyła dziesiątki miasteczek i pochłonęła życie blisko dwustu osób. Pod wodą znalazły się pola, drogi, domy i fabryki. Wielka...

Kawior wcale nie musi być z Rosji. Polski mu nie ustępuje

Postrzeganie kawioru jako symbolu luksusu na talerzu nie zmienia się od setek lat. To danie, które nie potrzebuje towarzystwa. Od lat znajduje się w czołów...

Najpopularniejszy trunek na świecie? Koreańskie soju

Najnowszy raport dotyczący najlepiej sprzedających się trunków na świecie potwierdził: bestsellerem wciąż pozostaje soju, koreański trunek produkowany z ry...

Skarb w greckim pałacu. Odkryto tysiące butelek słynnych win

Podczas renowacji pałacu Tatoi, dawnej letniej rezydencji greckiej rodziny królewskiej, odnaleziono ponad 4000 butelek rzadkich i cennych win.

Restaurator zamyka lokal w kurorcie. Powód: zachowanie gości

Praca w gastronomii obarczona jest stresem i nie chodzi jedynie o presję czasu. We znaki dają się też goście. Z powodu skandalicznego zachowania klientów j...

Szwajcarzy produkują czekoladę z „probówki”. Jak smakuje?

Naukowcom z uniwersytetu w Zurychu udało się stworzyć pierwszą na świecie czekoladę wyprodukowaną w laboratorium. Czy niebawem taka czekolada z probówki za...

Sake popularne jak wino? Z Europy do Polski idzie nowy trend

W polskich restauracjach coraz częściej w karcie pojawia się sake. Tradycyjny japoński trunek już dawno zdobył serca Europejczyków, którzy piją je nawet do...

Reklama
Reklama