Zła wiadomość: podrożeją wina, przede wszystkim te, które wymagają dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu. Powodem jest malejąca produkcja niezwykle po...
Mogłoby się wydawać, że lato jest trudnym czasem dla miłośników czerwonych win. Tylko jednak mit. Wiele czerwonych win sprawdzi się nawet podczas największ...
Wybór wina w restauracji to niełatwe zadanie, a w karcie win niekiedy kryją się pułapki. Wiele osób uważa na przykład, że zamawianie drugiego pod względem...
Alain Ducasse i Albert Adrià, wybitni szefowie kuchni, łączą siły. Efektem tej współpracy będzie wspólna restauracja. Czy tego typu „gwiazdorskie” projekty...
Świat zdążył już poznać i docenić whisky z krajów azjatyckich, choćby z Japonii czy Tajwanu. Teraz na scenę single maltów wkracza kolejny gracz: Indie. Sin...
Winiarze w Szampanii postanowili porzucić obowiązującą od stu lat regułę, dotyczącą sposobu upraw winorośli w tym regionie. Zdaniem zwolenników tego pomysł...
W Polsce trwa boom na rynku nieruchomości, Polacy na potęgę kupują mieszkania, domy i działki budowlane. Można jednak pójść nieco dalej i pomyśleć o inwest...
Producenci kawy coraz częściej umieszczają na opakowaniach informacje o certyfikatach, które uzyskali. Mają one świadczyć o tym, że kawa uprawiana jest w s...
W Europie nie brakuje pizzerii. Jak znaleźć te, w których podają najlepszą pizzę? Najnowszy ranking przedstawia 50 najlepszych, zdaniem jurorów, pizzerii w...
Dokąd wybrać się w poszukiwaniu wyjątkowych doświadczeń kulinarnych? W tym roku najlepsza okazała się niewielka restauracja na północy Anglii. Ciekawostka:...
Naprawdę dobrego piwa można napić się nie tylko w Czechach czy Niemczech. Wystarczy wizyta w Krakowie. Stolica Małopolski została uznana za jedno z najleps...
Z Szampanią zawsze kojarzą się wina musujące. Tymczasem w słynnym regionie znanym z szampanów powstają też wina spokojne, a ich produkcja stale się zwiększ...
Najlepsze restauracje w Polsce co roku wskazują inspektorzy przewodnika Michelin. Ale to nie jedyne źródło wiedzy o tym, gdzie w Polsce dobrze karmią. Dzię...
Czy wino warto trzymać aż dojrzeje i stanie się lepsze? Wiele osób uważa, że tak. Tymczasem większość win nadaje się do szybkiej konsumpcji – nawet w ciąg...
Kiedy myślimy o winie, od razu przychodzą do głowy dwa klasyki: czerwone i białe. Mało kto decyduje się sięgnąć po wino różowe, choć to doby wybór na upaln...
Wielka powódź w Niemczech zniszczyła dziesiątki miasteczek i pochłonęła życie blisko dwustu osób. Pod wodą znalazły się pola, drogi, domy i fabryki. Wielka...
Postrzeganie kawioru jako symbolu luksusu na talerzu nie zmienia się od setek lat. To danie, które nie potrzebuje towarzystwa. Od lat znajduje się w czołów...
Najnowszy raport dotyczący najlepiej sprzedających się trunków na świecie potwierdził: bestsellerem wciąż pozostaje soju, koreański trunek produkowany z ry...
Praca w gastronomii obarczona jest stresem i nie chodzi jedynie o presję czasu. We znaki dają się też goście. Z powodu skandalicznego zachowania klientów j...