W cieniu zagrażających stabilności światowej gospodarki problemów z dostępnością ropy naftową czy mikroprocesorów, mają miejsce inne zjawiska – może mniej dramatyczne, ale również wymagające szybkich i radykalnych posunięć.
Kanada uruchamia rezerwy strategiczne syropu klonowego
Kanada właśnie zmaga się z kryzysem na rynku syropu klonowego – produktu, który dla tego kraju jest tym, czym czekolada dla Szwajcarii i czym rum dla Jamajki – dobrem narodowym poszukiwanym na całym świecie.
Czytaj więcej
Francuscy producenci słynnego sera przeżywają trudny okres. Sprzedaż ulubionego i jak dotąd najbardziej popularnego sera we Francji, camemberta, wciąż maleje, rośnie natomiast popularność włoskiej mozzarelli.
Syrop klonowy to powstaje dzięki naturze, a jego produkcja wprost zależy od zbiorów w danym roku. Niestety – mijający rok był dla producentów nieudany. Zazwyczaj rolnicy narzekają na przymrozki, w przypadku syropu klonowego to wysokie temperatury mogą być przyczyną klęski nieurodzaju i tak się właśnie stało. Zbiory mogą bowiem odbywać się jedynie w bardzo określonych warunkach pogodowych, gdy temperatura waha się między przymrozkami a odwilżą.
Krótka i cieplejsza niż zwykle wiosna w Quebeku, skąd pochodzi 70 procent światowej produkcji syropu, sprawiła, że mamy do czynienia ze spadkiem produkcji syropu klonowego o 24 procent – poinformowało konsorcjum Quebec Maple Syrup Producers, zrzeszające 11 tysięcy producentów syropu, kontrolujące światowy rynek tego produktu.