Nowe miejsce na gastronomicznej mapie Nowego Jorku z pewnością zachwyci wszystkich, którzy kochają azjatycki street food. Przyciągnie też zapewne mnóstwo turystów. Magnesem będzie zapewne nazwisko Anthony'ego Bourdaina, który był pomysłodawcą tego projektu. Realizacją zajmie się bliski współpracownik Bourdaina, KF Seetoh.
Singapurski street food – niespełnione marzenie Anthony'ego Bourdaina
Anthony Bourdain zjeździł cały świat, próbując najrozmaitszych lokalnych potraw. Jego serce zdobyło uliczne jedzenie w Singapurze, poznał też swojego przyszłego współpracownika, KF Seetoha, pochodzącego z Singapuru promotor singapurskiego street foodu. Od kiedy Bourdain zagłębił się w pełen aromatów świat tamtejszych budek ze street foodem, w których kucharze wyczarowują bogate potrawy ze świeżych, lokalnych składników, Bourdain zapragnął otworzyć coś podobnego – tyle że w Nowym Jorku.
Czytaj więcej
Morgan Neville, reżyser nagrodzony Oscarem, stworzył film dokumentalny o Anthonym Bourdainie zatytułowany „Roadrunner”. W wywiadzie poprzedzającym premierę filmu Neville opowiedział o Bourdainie, zdradził też, jak przygotowywał się do pracy nad filmem.
Nad przygotowaniem wymarzonego centrum ze stoiskami serwującymi jedzenie inspirowane singapurską kuchnią uliczną Anthony Bourdain pracował przez kilka lat z KF Seetohem.
Bourdain miał już nawet upatrzone miejsce – było to molo o nazwie Pier 57 nad rzeką Hudson w Nowym Jorku. Kucharz nosił się z zamiarem wynajęcia hali, w której mieściłyby się stoiska ze street foodem w singapurskim klimacie. Aby to marzenie się ziściło, nawiązał współpracę z Seetohem i przedsiębiorstwem Urbanspace, posiadającym sieć hali gastronomicznych.