Młode wino to nic innego, jak wino, które (jeszcze nie poddano procesowi dojrzewania lub – jak kto woli – starzenia. Wyprodukowanie młodego wina wymaga więc mniejszego nakładu czasu i pracy, co przekłada się na jego niższą cenę. To jednak nie jedyna cecha, która odróżnia młode wino od wina dojrzałego.

Czym jest młode wino?

Odpowiedź na to pytanie to bardzo indywidualna kwestia. Aby móc, zacznijmy jednak od początku, czyli od podstawowego procesu produkcji wina.

Jak powstaje młode czerwone wino? Wszystko zaczyna się od fermentacji, która następuje po zmiażdżeniu owoców winogron. W trakcie fermentacji drożdże przerabiają zawarty w soku cukier na alkohol. Czasem winiarz decyduje się na macerację – przed lub po fermentacji. Dzięki temu wino staje się bardziej ekstraktywne i ma bardziej wyczuwalne taniny.

Czytaj więcej

Obcobrzmiące słowa na etykietach win potrafią wpędzić w zakłopotanie.
Cuvee, riserva, auslese: co oznaczają te słowa na butelkach win?

Po osiągnięciu określonego poziomu alkoholu fermentacja ustaje – i to w zasadzie tyle. Kiedy tylko fermentacja dobiega końca, wino jest praktycznie gotowe. Zamiast do beczek czy innych zbiorników, wino trafia do butelek – i na półki sklepów. W większości regionów winiarskich na Półkuli Południowej ma to miejsce późną jesienią – czyli mniej więcej w połowie listopada.

Czy takie wino jest dobre? Istnieje spora grupa miłośników win, którzy nigdy nie wezmą do ust młodego wina. Rośnie jednak grono fanów win w tym stylu. Ich zdaniem nie ma nic lepszego, niż lekki i soczysty charakter wina – Francuzi mają na to jedno, wiele mówiące określenie: „glou glou”.

Bo to właśnie świeżość, lekkość oraz intensywnie owocowy smak i aromat są cechami, które charakteryzują młode wina. Raczej trudno znaleźć w nich wyraźne aromaty przypraw, ziół czy orzechów, jak w dojrzalszych winach.

Jak znaleźć młode wino?

Autopromocja
Nowość!

Trzy dostępy do treści rp.pl w ramach jednej prenumeraty

ZAMÓW TERAZ

Jak rozpoznać młode wino na sklepowej półce. Oczywiście po roczniku, który widnieje na butelce! Najświeższe butelki młodego wina pochodzą już z bieżącego rocznika. Przyjmuje się, że młode wino to takie, które wypuszczono na rynek w ciągu roku od jego produkcji.

Jeżeli chodzi o wina z poprzedniego rocznika lub z jeszcze wcześniejszych – z nimi bywa różnie. Mogły bowiem dojrzewać przez pewien czas w zbiorniku (na przykład w beczce) – lub już w butelce. O wszystkie te informacje warto wypytać sprzedawcę, ponieważ takie szczegóły mają wpływ na smak wina.

Specyficzną kategorię młodych win stanowi beaujolais nouveau, czyli młode wino, które powstaje we francuski regionie Beaujolais. To właśnie on jest kolebką tradycji celebrowania święta młodego wina, która współcześnie rozlała się na cały świat.

W przypadku wina beaujolais, oprócz opisanej wyżej fermentacji alkoholowej, dochodzi do tak zwanej maceracji węglowej. Polega ona na przerobieniu cukru na alkohol przez pewną grupę enzymów wewnątrz owoców, bez ich miażdżenia.

W wyniku maceracji węglowej wino zachowuje swój świeży, owocowy charakter, osiąga nieco niższy poziom alkoholu, niewielką ilość garbników a także bardzo charakterystyczne aromaty. Wielu degustatorom kojarzą się one z bananem lub gumą balonową.

Wina, w produkcji których wykorzystuje się macerację węglową, pochodzą nie tylko z Beaujolais. Winiarze na całym świecie naśladują ten specyficzny sposób produkcji, aby otrzymać wino w podobnym stylu. I nic dziwnego – fanów lekkich, intensywnie owocowych win jest na świecie coraz więcej.