Pokochaliśmy zamawianie dań z dowozem – co do tego nie ma już wątpliwości. Najpierw zmusiła nas do tego sytuacja pandemiczna. Z czasem okazało się jednak, że po prostu lubimy jedzenie na wynos i chcemy zamawiać je coraz częściej.

Najpopularniejsze dania w Polsce w 2021 roku: raport Pyszne.pl

Co lubimy najbardziej? Tu nie ma zaskoczenia – przede wszystkim klasyczny współczesny „comfort food” – pizzę, burgery, pierogi. Takie wnioski płyną z raportu Pyszne.pl podsumowującego 2021 rok.

Wnioski wydają się mało zaskakujące, ale diabeł tkwi w szczegółach. Otóż dzisiejsza pizza królująca w dostawach to coraz częściej jedynie daleka krewna niezbyt wyrafinowanej pizzy na grubym cieście, z mnóstwem dodatków, którą Polacy zamawiali jeszcze parę lat temu. Wielką karierę w Polsce robi pizza neapolitańska – na delikatna, na cienkim cieście, z ledwie kilkoma klasycznymi dodatkami sprowadzanymi z Włoch. 

Czytaj więcej

Wegańska rewolucja: tymi produktami Polacy chcą podbić świat

Widać też otwarcie na nowe trendy kulinarne, dzięki czemu już dzisiaj można powiedzieć, co będzie zyskiwać popularność w 2022 roku. Będzie to kuchnia grecka, amerykańska i tajska. Na razie potrawy z tych krajów zyskują popularność w największych polskich miastach, ale to kwestia czasu, kiedy dotrą do mniejszych ośrodków – mówiła Zuzanna Skalska, analityczka trendów, specjalistka Up–Front Innovation, podczas prezentacji raportu Pyszne.pl. 

Największą ciekawostką 2021 roku jest jednak to, jak szybko popularność zyskują dania wegetariańskie i wegańskie. Według raportu Pyszne.pl w mijającym roku Polacy zamówili o 50 procent więcej dań roślinnych niż w 2020 roku. To ciekawostka, ale nie zaskoczenie - polskie miasta od paru lat przodują w europejskich zestawieniach metropolii z największym wyborem restauracji serwujących kuchnię roślinną.

Jeśli chodzi o rekordy popularności wśród zamówień z dostawą, bezkonkurencyjne w 2021 roku były pizza vegetariana, a także wegańskie i wegetariańskie wersje burgerów, kebaba, a nawet nuggestów. „Nie jest do końca jasne, dlaczego (dania wegańskie i wegetariańskie) przyjęły się aż tak dobrze. Choć z zasady podchodzimy do nowości ze sporym dystansem, w tym przypadku zrobiliśmy niecodzienne, umykające łatwym uzasadnieniom odstępstwo od reguły” – mówiła Zuzanna Skalska.