Reklama

To był rok pizzy i kuchni wege. Oto trendy kulinarne w Polsce 2021 roku

Kulinarna klasyka, ale też nowości i eksperymenty na talerzu – oto co jedliśmy najchętniej w 2021 roku. Najważniejsze trendy kulinarne ostatnich miesięcy pokazuje raport serwisu Pyszne.pl.

Publikacja: 02.12.2021 12:40

To był rok pizzy i kuchni wege. Oto trendy kulinarne w Polsce 2021 roku

Foto: Quin Engle

Pokochaliśmy zamawianie dań z dowozem – co do tego nie ma już wątpliwości. Najpierw zmusiła nas do tego sytuacja pandemiczna. Z czasem okazało się jednak, że po prostu lubimy jedzenie na wynos i chcemy zamawiać je coraz częściej.

Najpopularniejsze dania w Polsce w 2021 roku: raport Pyszne.pl

Co lubimy najbardziej? Tu nie ma zaskoczenia – przede wszystkim klasyczny współczesny „comfort food” – pizzę, burgery, pierogi. Takie wnioski płyną z raportu Pyszne.pl podsumowującego 2021 rok.

Wnioski wydają się mało zaskakujące, ale diabeł tkwi w szczegółach. Otóż dzisiejsza pizza królująca w dostawach to coraz częściej jedynie daleka krewna niezbyt wyrafinowanej pizzy na grubym cieście, z mnóstwem dodatków, którą Polacy zamawiali jeszcze parę lat temu. Wielką karierę w Polsce robi pizza neapolitańska – na delikatna, na cienkim cieście, z ledwie kilkoma klasycznymi dodatkami sprowadzanymi z Włoch. 

Czytaj więcej

Wegańska rewolucja: tymi produktami Polacy chcą podbić świat

Widać też otwarcie na nowe trendy kulinarne, dzięki czemu już dzisiaj można powiedzieć, co będzie zyskiwać popularność w 2022 roku. Będzie to kuchnia grecka, amerykańska i tajska. Na razie potrawy z tych krajów zyskują popularność w największych polskich miastach, ale to kwestia czasu, kiedy dotrą do mniejszych ośrodków – mówiła Zuzanna Skalska, analityczka trendów, specjalistka Up–Front Innovation, podczas prezentacji raportu Pyszne.pl. 

Reklama
Reklama

Największą ciekawostką 2021 roku jest jednak to, jak szybko popularność zyskują dania wegetariańskie i wegańskie. Według raportu Pyszne.pl w mijającym roku Polacy zamówili o 50 procent więcej dań roślinnych niż w 2020 roku. To ciekawostka, ale nie zaskoczenie - polskie miasta od paru lat przodują w europejskich zestawieniach metropolii z największym wyborem restauracji serwujących kuchnię roślinną.

Jeśli chodzi o rekordy popularności wśród zamówień z dostawą, bezkonkurencyjne w 2021 roku były pizza vegetariana, a także wegańskie i wegetariańskie wersje burgerów, kebaba, a nawet nuggestów. „Nie jest do końca jasne, dlaczego (dania wegańskie i wegetariańskie) przyjęły się aż tak dobrze. Choć z zasady podchodzimy do nowości ze sporym dystansem, w tym przypadku zrobiliśmy niecodzienne, umykające łatwym uzasadnieniom odstępstwo od reguły” – mówiła Zuzanna Skalska. 

Pokochaliśmy zamawianie dań z dowozem – co do tego nie ma już wątpliwości. Najpierw zmusiła nas do tego sytuacja pandemiczna. Z czasem okazało się jednak, że po prostu lubimy jedzenie na wynos i chcemy zamawiać je coraz częściej.

Najpopularniejsze dania w Polsce w 2021 roku: raport Pyszne.pl

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Reklama
Styl życia
Rzym: wojna z podwyżkami cen w restauracjach. Ratunkiem ma być „Pakt carbonara”
Styl życia
Nowy projekt właściciela Zary. Pierwszy lokal w Madrycie, niebawem cała Europa
Styl życia
Te produkty zostały wycofane z menu w wiosce olimpijskiej. „Są zbyt ryzykowne”
Styl życia
Konkurencja dla gwiazdek Michelin. Francuzi mają nowa „biblię smakoszy”
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Styl życia
Three Cents wkracza do Polski. Nowa marka w portfolio Coca-Cola HBC Polska
Reklama
Reklama