Do piwa w puszce już się przyzwyczailiśmy. Do napojów kawowych w puszce – też. Czy w puszkach można sprzedawać również wino? Ten trend cieszy się na świeci...
Wielka impreza sportowa, taka jak kończące się Euro 2020, to najlepsza od dawna rzecz, jaka mogła przytrafić się restauratorom z całej Europy. Po wielu cię...
Zamawianie wina w restauracjach to dla wielu osób źródło stresu. Jak spośród kilkudziesięciu obco brzmiących nazw wybrać coś, co będzie smaczne i jednocześ...
Niemal nikogo nie dziwi już stek z kalafiora czy burger z buraka. Przywykliśmy do tego, że wegańskie i wegetariańskie odpowiedniki mięsnych klasyków stają...
Czarne chmury zebrały się nad cenionym szkockim szefem kuchni, Tomem Kitchinem. Najpierw pracownicy oskarżyli menedżerów jego restauracji o mobbing i moles...
W świetle nowej rosyjskiej ustawy nakazującej nazywać szampanem rosyjskie wino musujące, warto wyjaśnić, czym jest rosyjski „szampan” i czym różni się od s...
Przedstawiciele Unichef, brytyjskiego związku zawodowego szefów kuchni, zbierają podpisy pod petycją z żądaniem odebrania gwiazdek Michelin znanej brytyjsk...
Wino bezalkoholowe to produkt, o którym ostatnio dużo się mówi. Sięgamy po wina bezalkoholowe coraz chętniej, ale ten produkt budzi też sporo emocji. Niekt...
Wino i sery to nierozłączni partnerzy, jak Bonnie i Clyde, jak Thelma i Louise, jak Netflix i „chill”. Tylko jak dobrać idealne połączenie wina i sera? A t...
Mięso łososia, który nie spędził nawet minuty w morzu? To pomysł amerykańskiego startupu, który jesienią otworzy sushi bar. Będą w nim serwowane potrawy z...
Fine dining bez marnowania żywności jest możliwy – przekonują pomysłodawcy Neo(n) Bistro, nowej pop-upowej restauracji w Warszawie, która staruje na począt...
Lindores Abbey nazywane jest „kolebką whisky”. Trudno się dziwić, to miejsce ma prawie 1000 lat historii. Po 20 latach pracy w historycznym dla Szkocji opa...
Zbliżają się wakacje, a pandemia ustaje, więc czas planować wyjazdy. Czy w restauracjach z gwiazdką Michelin można zjeść nie wydając przy tym fortuny? To m...
W wielu krajach restauracje znowu mogą działać normalnie. To dobra wiadomość dla właścicieli lokali. Ale jest też zła wiadomość: wraca stary nawyk klientów...
Najpopularniejsze marki wódki na świecie? Jeśli patrzeć na wyniki sprzedaży widać, że wciąż mocno trzymają się Rosjanie, kroku dotrzymują im produkty wywod...
Brak rąk do pracy to dziś problem restauracji w coraz większej liczbie krajów, jednak Wielka Brytania jest nim dotknięta szczególnie. Kłopoty mają nawet lu...
Jedna z najbardziej znanych restauracji w Nowym Jorku ogłosiła, że przechodzi na weganizm i rezygnuje z serwowania produktów zwierzęcych. Efekt? Ludzie wrę...
Brasserie Les Halles, nowojorska restauracja, w której kuchni szefował Anthony Bourdain, zostanie ponownie otwarta, ale tylko na kilka dni. Okazją do otwar...
Wyniki tegorocznego prestiżowego konkursu International Whisky Competition to ukoronowanie dekady, w czasie której whisky produkowana na Tajwanie zdobyła u...
Restauratorzy padają ofiarą zorganizowanego hejtu w sieci. Problem jest poważny, bo oceny w serwisach zbierających recenzje lokali jak Google czy Yelp dla...