Reklama
Rozwiń

Wino w puszce: czy nowy trend przyjmie się w Polsce?

Do piwa w puszce już się przyzwyczailiśmy. Do napojów kawowych w puszce – też. Czy w puszkach można sprzedawać również wino? Ten trend cieszy się na świeci...

Euro 2020 ratuje restauracje w Europie. Liczby to pokazują

Wielka impreza sportowa, taka jak kończące się Euro 2020, to najlepsza od dawna rzecz, jaka mogła przytrafić się restauratorom z całej Europy. Po wielu cię...

Jak czytać kartę win w restauracji? Ten poradnik podpowie

Zamawianie wina w restauracjach to dla wielu osób źródło stresu. Jak spośród kilkudziesięciu obco brzmiących nazw wybrać coś, co będzie smaczne i jednocześ...

„Stek z chleba”: Nowa wegańska potrawa budzi emocje

Niemal nikogo nie dziwi już stek z kalafiora czy burger z buraka. Przywykliśmy do tego, że wegańskie i wegetariańskie odpowiedniki mięsnych klasyków stają...

Kłopoty znanego szefa kuchni: podkradał załodze napiwki?

Czarne chmury zebrały się nad cenionym szkockim szefem kuchni, Tomem Kitchinem. Najpierw pracownicy oskarżyli menedżerów jego restauracji o mobbing i moles...

Rosyjski „szampan”: czym się różni od szampana z Francji?

W świetle nowej rosyjskiej ustawy nakazującej nazywać szampanem rosyjskie wino musujące, warto wyjaśnić, czym jest rosyjski „szampan” i czym różni się od s...

Znana restauracja straci gwiazdkę Michelin? Mobbing w kuchni

Przedstawiciele Unichef, brytyjskiego związku zawodowego szefów kuchni, zbierają podpisy pod petycją z żądaniem odebrania gwiazdek Michelin znanej brytyjsk...

Wino bezalkoholowe: w jaki sposób powstaje i jak smakuje?

Wino bezalkoholowe to produkt, o którym ostatnio dużo się mówi. Sięgamy po wina bezalkoholowe coraz chętniej, ale ten produkt budzi też sporo emocji. Niekt...

Wino i sery: jak je dobrać latem? Oto najważniejsze zasady

Wino i sery to nierozłączni partnerzy, jak Bonnie i Clyde, jak Thelma i Louise, jak Netflix i „chill”. Tylko jak dobrać idealne połączenie wina i sera? A t...

Łosoś z „in vitro”: rusza pierwszy taki sushi bar na świecie

Mięso łososia, który nie spędził nawet minuty w morzu? To pomysł amerykańskiego startupu, który jesienią otworzy sushi bar. Będą w nim serwowane potrawy z...

Rusza pierwsza polska restauracja „zero waste”. Jak działa?

Fine dining bez marnowania żywności jest możliwy – przekonują pomysłodawcy Neo(n) Bistro, nowej pop-upowej restauracji w Warszawie, która staruje na począt...

„Kolebka whisky”: po 5 wiekach ożyje słynna destylarnia

Lindores Abbey nazywane jest „kolebką whisky”. Trudno się dziwić, to miejsce ma prawie 1000 lat historii. Po 20 latach pracy w historycznym dla Szkocji opa...

Restauracje z gwiazdką Michelin: gdzie w Europie najtaniej?

Zbliżają się wakacje, a pandemia ustaje, więc czas planować wyjazdy. Czy w restauracjach z gwiazdką Michelin można zjeść nie wydając przy tym fortuny? To m...

Wraz z otwarciem restauracji wróciła zmora restauratorów

W wielu krajach restauracje znowu mogą działać normalnie. To dobra wiadomość dla właścicieli lokali. Ale jest też zła wiadomość: wraca stary nawyk klientów...

Oto potentat na rynku wódki – Polska i Rosja mają rywala

Najpopularniejsze marki wódki na świecie? Jeśli patrzeć na wyniki sprzedaży widać, że wciąż mocno trzymają się Rosjanie, kroku dotrzymują im produkty wywod...

Nie ma kto karmić Brytyjczyków. W gastronomii brakuje ludzi

Brak rąk do pracy to dziś problem restauracji w coraz większej liczbie krajów, jednak Wielka Brytania jest nim dotknięta szczególnie. Kłopoty mają nawet lu...

15 tysięcy osób czeka w kolejce do słynnej restauracji

Jedna z najbardziej znanych restauracji w Nowym Jorku ogłosiła, że przechodzi na weganizm i rezygnuje z serwowania produktów zwierzęcych. Efekt? Ludzie wrę...

Restauracja Anthony’ego Bourdaina znów czynna. Na parę dni

Brasserie Les Halles, nowojorska restauracja, w której kuchni szefował Anthony Bourdain, zostanie ponownie otwarta, ale tylko na kilka dni. Okazją do otwar...

Kto najlepszy w świecie whisky? Tajwan zaskoczył wszystkich

Wyniki tegorocznego prestiżowego konkursu International Whisky Competition to ukoronowanie dekady, w czasie której whisky produkowana na Tajwanie zdobyła u...

Antyszczepionkowcy wzięli na cel restauracje. Ataki w sieci

Restauratorzy padają ofiarą zorganizowanego hejtu w sieci. Problem jest poważny, bo oceny w serwisach zbierających recenzje lokali jak Google czy Yelp dla...