Kawior wcale nie musi być z Rosji. Polski mu nie ustępuje

Postrzeganie kawioru jako symbolu luksusu na talerzu nie zmienia się od setek lat. To danie, które nie potrzebuje towarzystwa. Od lat znajduje się w czołów...

Najpopularniejszy trunek na świecie? Koreańskie soju

Najnowszy raport dotyczący najlepiej sprzedających się trunków na świecie potwierdził: bestsellerem wciąż pozostaje soju, koreański trunek produkowany z ry...

Skarb w greckim pałacu. Odkryto tysiące butelek słynnych win

Podczas renowacji pałacu Tatoi, dawnej letniej rezydencji greckiej rodziny królewskiej, odnaleziono ponad 4000 butelek rzadkich i cennych win.

Restaurator zamyka lokal w kurorcie. Powód: zachowanie gości

Praca w gastronomii obarczona jest stresem i nie chodzi jedynie o presję czasu. We znaki dają się też goście. Z powodu skandalicznego zachowania klientów j...

Szwajcarzy produkują czekoladę z „probówki”. Jak smakuje?

Naukowcom z uniwersytetu w Zurychu udało się stworzyć pierwszą na świecie czekoladę wyprodukowaną w laboratorium. Czy niebawem taka czekolada z probówki za...

Sake popularne jak wino? Z Europy do Polski idzie nowy trend

W polskich restauracjach coraz częściej w karcie pojawia się sake. Tradycyjny japoński trunek już dawno zdobył serca Europejczyków, którzy piją je nawet do...

W filmie o Bourdainie jego głosem mówi sztuczna inteligencja

Reżyser „Roadrunnera”, nowego dokumentu o Anthonym Bourdainie umieścił w filmie kilka cytatów słynnego szefa kuchni i podróżnika. Nie wypowiada ich jednak...

Twórca filmu o Bourdainie: „Bał się, że skończy w bufecie”

Morgan Neville, reżyser nagrodzony Oscarem, stworzył film dokumentalny o Anthonym Bourdainie zatytułowany „Roadrunner”. W wywiadzie poprzedzającym premierę...

Miasta w Europie z najlepszą kawą: Praga deklasuje Warszawę

Kawę pije cały świat, jednak są miasta, w których ten napój traktuje się w sposób szczególny, a kawiarnie zachwycają. Warszawa ma na tym polu jeszcze dużo...

Będzie hit? Najsłynniejsza restauracja Europy szykuje nowość

Pandemia dotknęła branżę gastronomiczną, jednak najlepsi restauratorzy zdołali się obronić, a nawet rozbudować swoje gastronomiczne imperia. Jednym z nich...

Reklama
Reklama

Wino w puszce: czy nowy trend przyjmie się w Polsce?

Do piwa w puszce już się przyzwyczailiśmy. Do napojów kawowych w puszce – też. Czy w puszkach można sprzedawać również wino? Ten trend cieszy się na świeci...

Euro 2020 ratuje restauracje w Europie. Liczby to pokazują

Wielka impreza sportowa, taka jak kończące się Euro 2020, to najlepsza od dawna rzecz, jaka mogła przytrafić się restauratorom z całej Europy. Po wielu cię...

Jak czytać kartę win w restauracji? Ten poradnik podpowie

Zamawianie wina w restauracjach to dla wielu osób źródło stresu. Jak spośród kilkudziesięciu obco brzmiących nazw wybrać coś, co będzie smaczne i jednocześ...

„Stek z chleba”: Nowa wegańska potrawa budzi emocje

Niemal nikogo nie dziwi już stek z kalafiora czy burger z buraka. Przywykliśmy do tego, że wegańskie i wegetariańskie odpowiedniki mięsnych klasyków stają...

Kłopoty znanego szefa kuchni: podkradał załodze napiwki?

Czarne chmury zebrały się nad cenionym szkockim szefem kuchni, Tomem Kitchinem. Najpierw pracownicy oskarżyli menedżerów jego restauracji o mobbing i moles...

Rosyjski „szampan”: czym się różni od szampana z Francji?

W świetle nowej rosyjskiej ustawy nakazującej nazywać szampanem rosyjskie wino musujące, warto wyjaśnić, czym jest rosyjski „szampan” i czym różni się od s...

Znana restauracja straci gwiazdkę Michelin? Mobbing w kuchni

Przedstawiciele Unichef, brytyjskiego związku zawodowego szefów kuchni, zbierają podpisy pod petycją z żądaniem odebrania gwiazdek Michelin znanej brytyjsk...

Wino bezalkoholowe: w jaki sposób powstaje i jak smakuje?

Wino bezalkoholowe to produkt, o którym ostatnio dużo się mówi. Sięgamy po wina bezalkoholowe coraz chętniej, ale ten produkt budzi też sporo emocji. Niekt...

Wino i sery: jak je dobrać latem? Oto najważniejsze zasady

Wino i sery to nierozłączni partnerzy, jak Bonnie i Clyde, jak Thelma i Louise, jak Netflix i „chill”. Tylko jak dobrać idealne połączenie wina i sera? A t...

Łosoś z „in vitro”: rusza pierwszy taki sushi bar na świecie

Mięso łososia, który nie spędził nawet minuty w morzu? To pomysł amerykańskiego startupu, który jesienią otworzy sushi bar. Będą w nim serwowane potrawy z...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama