Postrzeganie kawioru jako symbolu luksusu na talerzu nie zmienia się od setek lat. To danie, które nie potrzebuje towarzystwa. Od lat znajduje się w czołów...
Najnowszy raport dotyczący najlepiej sprzedających się trunków na świecie potwierdził: bestsellerem wciąż pozostaje soju, koreański trunek produkowany z ry...
Praca w gastronomii obarczona jest stresem i nie chodzi jedynie o presję czasu. We znaki dają się też goście. Z powodu skandalicznego zachowania klientów j...
Naukowcom z uniwersytetu w Zurychu udało się stworzyć pierwszą na świecie czekoladę wyprodukowaną w laboratorium. Czy niebawem taka czekolada z probówki za...
W polskich restauracjach coraz częściej w karcie pojawia się sake. Tradycyjny japoński trunek już dawno zdobył serca Europejczyków, którzy piją je nawet do...
Reżyser „Roadrunnera”, nowego dokumentu o Anthonym Bourdainie umieścił w filmie kilka cytatów słynnego szefa kuchni i podróżnika. Nie wypowiada ich jednak...
Morgan Neville, reżyser nagrodzony Oscarem, stworzył film dokumentalny o Anthonym Bourdainie zatytułowany „Roadrunner”. W wywiadzie poprzedzającym premierę...
Kawę pije cały świat, jednak są miasta, w których ten napój traktuje się w sposób szczególny, a kawiarnie zachwycają. Warszawa ma na tym polu jeszcze dużo...
Pandemia dotknęła branżę gastronomiczną, jednak najlepsi restauratorzy zdołali się obronić, a nawet rozbudować swoje gastronomiczne imperia. Jednym z nich...
Do piwa w puszce już się przyzwyczailiśmy. Do napojów kawowych w puszce – też. Czy w puszkach można sprzedawać również wino? Ten trend cieszy się na świeci...
Wielka impreza sportowa, taka jak kończące się Euro 2020, to najlepsza od dawna rzecz, jaka mogła przytrafić się restauratorom z całej Europy. Po wielu cię...
Zamawianie wina w restauracjach to dla wielu osób źródło stresu. Jak spośród kilkudziesięciu obco brzmiących nazw wybrać coś, co będzie smaczne i jednocześ...
Niemal nikogo nie dziwi już stek z kalafiora czy burger z buraka. Przywykliśmy do tego, że wegańskie i wegetariańskie odpowiedniki mięsnych klasyków stają...
Czarne chmury zebrały się nad cenionym szkockim szefem kuchni, Tomem Kitchinem. Najpierw pracownicy oskarżyli menedżerów jego restauracji o mobbing i moles...
W świetle nowej rosyjskiej ustawy nakazującej nazywać szampanem rosyjskie wino musujące, warto wyjaśnić, czym jest rosyjski „szampan” i czym różni się od s...
Przedstawiciele Unichef, brytyjskiego związku zawodowego szefów kuchni, zbierają podpisy pod petycją z żądaniem odebrania gwiazdek Michelin znanej brytyjsk...
Wino bezalkoholowe to produkt, o którym ostatnio dużo się mówi. Sięgamy po wina bezalkoholowe coraz chętniej, ale ten produkt budzi też sporo emocji. Niekt...
Wino i sery to nierozłączni partnerzy, jak Bonnie i Clyde, jak Thelma i Louise, jak Netflix i „chill”. Tylko jak dobrać idealne połączenie wina i sera? A t...
Mięso łososia, który nie spędził nawet minuty w morzu? To pomysł amerykańskiego startupu, który jesienią otworzy sushi bar. Będą w nim serwowane potrawy z...