Francuzi mają dość swojego słynnego sera. We Francji króluje mozzarella

Francuscy producenci słynnego sera przeżywają trudny okres. Sprzedaż ulubionego i jak dotąd najbardziej popularnego sera we Francji, camemberta, wciąż maleje, rośnie natomiast popularność włoskiej mozzarelli.

Publikacja: 29.10.2021 17:11

Pod względem popularności camembert we Francji ustąpił pola włoskiej mozzarelli.

Pod względem popularności camembert we Francji ustąpił pola włoskiej mozzarelli.

Foto: Camille Broard

Taka sytuacja ma miejsce pierwszy raz w historii kraju, w którym lokalne sery od zawsze były powodem do dumy. Francuzi coraz chętniej sięgają po lekką mozzarellę, odchodząc od jednego z flagowych francuskich produktów.

Francuzi wolą mozzarellę od camemberta

Wydawać by się mogło, że Francuzi, od zawsze tak dumni ze swojego kulinarnego dziedzictwa, nigdy nie zrezygnują z rodzimych serów na rzecz tych zagranicznych. Tymczasem francuskie stowarzyszenie producentów camemberta ogłosiło w połowie października, że od początku 2021 roku sprzedaż francuskiego sera wyniosła nieco ponad 29 ton. W tym samym czasie mozzarelli sprzedano ponad trzy tony więcej.

Czytaj więcej

Kontrowersyjny sklep H&M znika z centrum Paryża. Francuzi triumfują

Spadła również sprzedaż camemberta – o 11 procent w ciągu ostatnich pięciu lat. Francuskie ministerstwo rolnictwa poinformowało, że ze wszystkich francuskich serów jedynie camembert zanotował spadek produkcji. W tym samym czasie sprzedaż mozzarelli skoczyła aż o 62 procent. Taka sytuacja nigdy wcześniej nie miała miejsca.

„W latach 80. ubiegłego wieku produkowaliśmy 180 tysięcy ton camemberta rocznie, z czego część sła na eksport. Dwa razy więcej, niże teraz” – ubolewa Fabrice Collier przewodniczący normandzkiego syndykatu producentów camemberta w wywiadzie z Erikiem De La Chesnais z „Le Figaro”.

Mozzarella wzięła francuską gospodarkę szturmem. Częściej niż camemberta można ją znaleźć gotowych daniach do kupienia w sklepach, a także tych w restauracjach. Podczas gdy mozzarelli szeroko używa się do gotowania, camembert jedynie w niewielkich ilościach ląduje na deskach przekąsek.

Tradycyjni francuscy serowarzy zżymają się na wielkich producentów, wytwarzających produkty, które w smaku kompletnie nie przypominają oryginalnego camemberta z Normandii. Ten ostatni stanowi jedynie 10 procent produkcji francuskich camembertów.

Francuzi przestali kochać swoje sery?

Do klęski camemberta przyczyniła się też pandemia. Restauracje serwujące deski serów zamknięto, a największymi wygranymi były lokale typu fast food, w tym pizzerie. Inna sprawa, że Francuzi – zupełnie jak Polacy – po prostu lubią włoską kuchnię, której podstawowym elementem jest bodaj najpopularniejsze danie na świecie – pizza. Tradycyjna margherita, capriciosa czy quattro formaggi nie może zaś obejść się bez mozzarelli.

Zdaniem niektórych ekspertów ze świata gastronomii odwrót od intensywnych francuskich serów ku świeższej i łatwiejszej w odbiorze mozzarelli to znak czasów, a także tego, że Francuzi zaczynają nieuchronnie tracić swoje tradycje kulinarne. Inni są w stanie mężnie walczyć o status należny francuskim serom.

„Produkujemy ser, który śmierdzi, ale nawet jeżeli nie każdy chce go jeść, musimy bronić naszych produktów. Mozzarellę trudno uważać za ser” – powiedział w wywiadzie dla „Le Parisien” Michel Sarran, posiadający dwie gwiazdki Michelin szef kuchni i zarazem jeden z jurorów francuskiej edycji „Top Chefa”.

Co ciekawe, sprzedaż oryginalnego camemberta z Normandii geograficznym oznaczeniem AOP w ciągu ostatnich sześciu lat wzrosła we Francji o 20 procent. Zupełnie inaczej, niż w przypadku przemysłowych produktów „camembertopodobnych”, które tego oznaczenia posiadać nie mogą. Wygląda więc na to, że Francuzi nie mają ochoty jeść serów, które z prawdziwym camembertem nie mają nic wspólnego. Chętnie zaś wybierają autentyczne sery rzemieślniczej produkcji.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?