Uwaga!
Ta strona zawiera treści
przeznaczone tylko dla osób
dorosłych.
Uwaga!
Ta strona zawiera treści
przeznaczone tylko dla osób
dorosłych.
Aktualizacja: 25.01.2025 06:43 Publikacja: 15.09.2021 09:08
Traktowanie whisky jako trunku pomagającego schudnąć zaskoczyło autorów raportu Fact.MR.
Foto: Edgar Chaparro
Firma analityczna Fact.MR opublikowała raport będący analizą globalnego rynku whisky. Jego autorzy przewidują, że w 2021 roku ludzie na całym świecie wydadzą na różne rodzaje whisky około 60 miliardów dolarów.
Whisky szkocka czy bourbon cieszą się coraz większą popularnością między innymi w USA, gdzie otyłość stanowi problem aż 70 procent dorosłych mieszkańców.
W rankingu podsumowującym 2022 rok, przygotowanym przez stowarzyszenie producentów szkockiej whisky, Polska znalazła się w pierwszej dziesiątce krajów importujących najwięcej tego trunku. Zaskakująca zmiana nastąpiła na pozycji lidera zestawienia.
Suzuki Vitara jest dostępna w odmianach Mild Hybrid i DualJet Hybrid z technologią Strong Hybrid. Tłumaczymy, jakie są różnice między tymi wersjami i którą z nich dla siebie wybrać.
Niemcy stają się jednym z najważniejszych europejskich producentów whisky. Destylarnie produkujące ten trunek rozsiane są po całym kraju. Obecnie jest ich niemal dwa razy więcej niż w Szkocji. Skąd popularność produkcji whisky u naszych sąsiadów?
Dla wielu osób określenie „bezalkoholowa whisky” brzmi jak oksymoron. Dla innych – to świętokradztwo. A jednak liczby nie kłamią – po pandemii chętnie sięgamy po bezalkoholowe zamienniki popularnych trunków. Po piwie i winie przyszedł czas na whisky.
Czy proces dojrzewania whisky ma negatywny wpływ na środowisko? Takie sugestie pojawiają się w Szkocji od lat. Szkocka premier postanowiła przerwać spekulacje i zleciła badania, które mają ostatecznie potwierdzić lub obalić te twierdzenia.
Klienci Warty mają możliwość leczenia nowotworów przy użyciu najnowocześniejszych metod na świecie. Ubezpieczenie Leczenie za granicą Plus może pokryć związane z tym koszty nawet do 2 mln euro.
Znana szkocka destylarnia Aberlour została obrabowana przez niezwykle zuchwałego złodzieja. Z magazynu wykradziono rzadkie i trudne do kupienia butelki trunku, ich wartość ocenia się na dziesiątki tysięcy funtów.
Poprzez innowacje, elastyczność i zrozumienie potrzeb lokalnych rynków możemy nie tylko sprostać oczekiwaniom konsumentów, ale także inspirować innych do podejmowania działań na rzecz zrównoważonego rozwoju i efektywności biznesowej
Polscy producenci fermentowanych napojów winiarskich, m.in. cydrów, win owocowych i miodów pitnych, apelują o zmianę prawa. Obecnie nie mogą legalnie zaoferować opcji bezalkoholowych, a to szybko rosnąca część rynku.
„Wysyłka szampana w 2024 r. zakończyła się niejednoznacznym wynikiem” – stwierdził ostrożnie Komitet Szampana, branżowa organizacja. „Po lekkim wzroście o 1,2 proc. wobec grudnia 2023 r. w całym roku doszło do znaczącego spadku o 9,2 proc.” – dodał.
Zagrabienie przez Kreml, z pomocą prokuratury, czwartego co do wielkości producenta alkoholu w Rosji, to sposób na zasilanie wojennej kasy Putina. I kara za antywojenne stanowisko właścicieli. Trzy inne wielkie rosyjskie gorzelnie Kreml zagrabił w podobny sposób.
Żaden kupiec nie zgłosił się na licytację akcji Manufaktury Piwa Wódki i Piwa, zorganizowaną przez komornika z Lublina, dowiedziała się „Rzeczpospolita”. Lawinowo przybywa wierzycieli zgłaszających się do syndyka. To już ponad 1000 osób.
Na złożenie oświadczenia zostało niewiele czasu. Bez tego wygaśnie zezwolenie na sprzedaż alkoholu, a o kolejne przedsiębiorca będzie mógł się starać dopiero za pół roku.
Pogłębiający się kryzys klimatyczny poważnie zagraża jednemu z kluczowych sektorów produkcji w Unii Europejskiej, zapewniającemu ok. trzech milionów miejsc pracy na kontynencie. Nieprzewidywalne zjawiska pogodowe w regionach winiarskich mogą całkowicie zmienić charakterystykę powstających tam win i zachwiać tą branżą.
„Dry January”, czyli „suchy styczeń” to jeden z noworocznych trendów i coraz chętniej podejmowane postanowienie. Okazuje się jednak, że jest pewna grupa, która już dawno ograniczyła spożycie alkoholu. Chodzi o przedstawicieli pokolenia Z.
Ministerstwo Zdrowia forsuje ograniczenia w promowaniu i sprzedaży alkoholu. Część propozycji budzi obawy biznesu i resortu rozwoju. Problemem jest m.in. propozycja zakazu handlu alkoholem na stacjach paliw w godzinach od 22:00 do 6:00.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas