Firma analityczna Fact.MR opublikowała raport będący analizą globalnego rynku whisky. Jego autorzy przewidują, że w 2021 roku ludzie na całym świecie wydadzą na różne rodzaje whisky około 60 miliardów dolarów.
Whisky szkocka czy bourbon cieszą się coraz większą popularnością między innymi w USA, gdzie otyłość stanowi problem aż 70 procent dorosłych mieszkańców.
Specjaliści z Fact.MR wiążą zwiększoną konsumpcję whisky z rosnącym przekonaniem wielu klientów i klientek o zdrowotnych właściwościach tego trunku. Badani uważają na przykład, że whisky może pomóc przy zwalczaniu objawów alergii czy grypy.
Czytaj więcej
Najnowszy raport „Rynek dóbr luksusowych w Polsce”, przygotowany przez KPMG, pokazuje, że jeśli c...
Jednak wzrost konsumpcji whisky najciekawiej przedstawia się w kontekście rosnącej dbałości o zdrowie i sylwetkę. Whisky zawiera niewielkie ilości cukru i sodu. Według autorów raportu to właśnie te dwa fakty spowodowały tak znaczący wzrost zainteresowania i spożycia różnych rodzajów whisky. Taka tendencja widoczna jest szczególnie w przypadku kobiet, które traktują whisky jako alkohol „dietetyczny”.