Zdaniem francuskich władz roquefort należy zakwalifikować do grupy produktów niezdrowych – obok chipsów i innych silnie przetworzonych produktów. Producenci roqueforta nawołują do tego, aby zrobić wyjątek dla jednego z najbardziej kultowych francuskich serów.
Ser roquefort niezdrowy?
Dietetycy od dawna są zgodni, że sery pleśniowe – a więc między innymi również roqueforta – należy dawkować sobie tylko od czasu do czasu. Jego kaloryczność i zawartość soli zdaniem ekspertów kwalifikuje produkt do tego, aby otrzymywał najniższe kategorie – D lub E. Posiada je około 90 procent serów znajdujących się w sprzedaży we Francji.
Czytaj więcej
Prowansję, znany region winiarski we Francji, dotknęły pożary, niszcząc część upraw. Winiarze, którym udało się uniknąć ognia, mają inny problem, który może sprawić, że ich wina nie będą nadawać się do picia.
Dla dodatkowej pięciostopniowa skala od A do E przejrzystości zawiera też stosowne kolory: od zielonego poprzez żółty i pomarańczowy – aż do czerwonego. W grupie „zielonej” znajdują się produkty najzdrowsze, a w pomarańczowej i czerwonej – najmniej wartościowe.
System o nazwie Nutri-Score powstał we Francji jako sposób na walkę nie tylko z otyłością, ale także z innymi problemami związanymi z odżywianiem, z jakimi boryka się tamtejsze społeczeństwo. O tym, do której grupy trafi dany produkt, decyduje jego zawartość cukru, niezdrowych tłuszczów oraz soli.