Zdaniem francuskich władz roquefort należy zakwalifikować do grupy produktów niezdrowych – obok chipsów i innych silnie przetworzonych produktów. Producenci roqueforta nawołują do tego, aby zrobić wyjątek dla jednego z najbardziej kultowych francuskich serów.
Ser roquefort niezdrowy?
Dietetycy od dawna są zgodni, że sery pleśniowe – a więc między innymi również roqueforta – należy dawkować sobie tylko od czasu do czasu. Jego kaloryczność i zawartość soli zdaniem ekspertów kwalifikuje produkt do tego, aby otrzymywał najniższe kategorie – D lub E. Posiada je około 90 procent serów znajdujących się w sprzedaży we Francji.
Czytaj więcej
Prowansję, znany region winiarski we Francji, dotknęły pożary, niszcząc część upraw. Winiarze, kt...
Dla dodatkowej pięciostopniowa skala od A do E przejrzystości zawiera też stosowne kolory: od zielonego poprzez żółty i pomarańczowy – aż do czerwonego. W grupie „zielonej” znajdują się produkty najzdrowsze, a w pomarańczowej i czerwonej – najmniej wartościowe.
System o nazwie Nutri-Score powstał we Francji jako sposób na walkę nie tylko z otyłością, ale także z innymi problemami związanymi z odżywianiem, z jakimi boryka się tamtejsze społeczeństwo. O tym, do której grupy trafi dany produkt, decyduje jego zawartość cukru, niezdrowych tłuszczów oraz soli.