W listopadzie 2021 roku w krajach Unii Europejskiej wejdzie w życie długo wyczekiwana reforma. Dzięki niej konsumenci nareszcie dowiedzą się, ile cukru i kalorii zawiera ich ulubione wino, a także czy dodano do niego konserwanty i inne substancje.
U-Label: skład wina w formie listy lub kodu QR
Robiąc zakupy, zdążyliśmy już przyzwyczaić się do tego, że mleko, sok czy mrożone danie zawiera dokładne informacje na temat składu i wartości odżywczych. Wielu konsumentów w pierwszej kolejności kieruje swój wzrok właśnie na tylną część opakowania, gdzie znajduje się lista chemicznych dodatków, alergenów i kaloryczność produktu.
Czytaj więcej
Prosek – tak nazywa się wino deserowe z Dalmacji, które na terenie UE chcieliby zarejestrować Chorwaci. Wniosek wywołał oburzenie Włochów, dla nich to próba wykorzystania popularności włoskiego wina musującego Prosecco.
Decyzja członków Unii Europejskiej, aby takie informacje zawierały również etykiety win, zapadła właśnie z myślą o tych osobach. Od listopada na półkach sklepów będzie można znaleźć coraz więcej win opatrzonych listami składników i wartości odżywczych. Alternatywą będą kody QR, prowadzące do tych informacji.
Wprowadzenie europejskiego cyfrowego systemu o nazwie U-Label ogłosiły Europejska Komisja oraz Spirits Europe – organizacja reprezentująca interesy takich producentów win i innych alkoholi jak Moët Hennessy czy Bacardi-Martini.