Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej gwiazdką Michelin w 2020 roku, oraz Jan Sobecki, szef kuchni dwugwiazdkowej restauracji Tribeca pod Eindhoven w Holandii, znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni The Best Chef.
W odróżnieniu od większości konkursów kulinarnych, w których nagradzane są restauracje, The Best Chef wyróżnia kucharzy. To oni dostają nagrodę, a prowadzone przez nich lokale jedynie niejako przy okazji.
O tym, że Polacy znaleźli się wśród stu najlepszych na świecie, wiadomo było już od pewnego czasu. Informacja o tym pojawiła się na początku czerwca, gdy przestawiono wszystkich tegorocznych wyróżnionych. Teraz jury przedstawiło pełną listę stu najlepszych szefów kuchni w tegorocznej edycji konkursu.
Na pierwszym miejscu znalazł się Dabiz Munoz z restauracji DiverXO z Madrytu, w której serwowane są potrawy będące miksem kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej i japońskiej. Lokal prowadzony przez Munoza ma obecnie trzy gwiazdki w przewodniku Michelina.
Kolejne miejsca zajmują Bjorn Franzen prowadzący trzygwiazdkową restaurację Frantzen w Sztokholmie, Adonis Luiz Aduriz, właściciel restauracji z kuchnią regionalną w Errenteria w Kraju Basków (zanotował największy skok – z 45. miejsca rok temu na 3. tym razem), Joan Roca z restauracji El Celler de Can Roca w hiszpańskiej Gironie oraz Rene Redzepi z kopenhaskiej restauracji Noma.
Czytaj więcej
Restauracja Noma w Kopenhadze dostała trzecią gwiazdkę w przewodniku Michelin. Dlaczego najsłynniejsza restauracja na świecie musiała czekać kilkanaście lat na trzecią gwiazdkę?
Jak w tym zestawieniu stu najlepszych na świecie poradzili sobie Polacy? Przemysław Klima, współtwórca i szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, zajął 88 miejsce. Z kolei Jan Sobecki, szef kuchni pracujący poza Polską zajął 99. miejsce.
O Przemysławie Klimie słychać w Polsce sporo, ostatnio jest jurorem w programie Master Chef, razem z Magdą Gessler i Michelem Moranem, zdobywał szlify w najlepszych polskich restauracjach, choćby u boku Wojciecha Amaro. Teraz prowadzi własny lokal, który w 2020 roku, mimo pandemii, otrzymał pierwszą gwiazdkę Michelin. To była zarazem pierwsza gwiazdka dla restauracji w Krakowie.
Jan Sobecki jest z kolei znacznie mniej znany w Polsce. To zaskakuje, bo jednocześnie jest najbardziej nagradzanym polskim szefem kuchni. Jego restauracja Tribeca pod Eindhoven ma dwie gwiazdki w przewodniku Michelin. Jego specjalność to kuchnia międzynarodowa, ale z mocnymi akcentami francuskimi.