Dwóch polskich szefów kuchni na liście stu najlepszych na świecie

Przemysław Klima i Jan Sobecki znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie Best Chef Awards. Tytuł najlepszego na świecie zdobył Dabiz Munoz z Hiszpanii, szef kuchni słynnej madryckiej restauracji DiverXo.

Publikacja: 16.09.2021 15:31

Polacy znaleźli się w światowej czołówce szefów kuchni.

Polacy znaleźli się w światowej czołówce szefów kuchni.

Foto: Michael Browning

Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej gwiazdką Michelin w 2020 roku, oraz Jan Sobecki, szef kuchni dwugwiazdkowej restauracji Tribeca pod Eindhoven w Holandii, znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni The Best Chef.

W odróżnieniu od większości konkursów kulinarnych, w których nagradzane są restauracje, The Best Chef wyróżnia kucharzy. To oni dostają nagrodę, a prowadzone przez nich lokale jedynie niejako przy okazji. 

O tym, że Polacy znaleźli się wśród stu najlepszych na świecie, wiadomo było już od pewnego czasu. Informacja o tym pojawiła się na początku czerwca, gdy przestawiono wszystkich tegorocznych wyróżnionych. Teraz jury przedstawiło pełną listę stu najlepszych szefów kuchni w tegorocznej edycji konkursu. 

Na pierwszym miejscu znalazł się Dabiz Munoz z restauracji DiverXO z Madrytu, w której serwowane są potrawy będące miksem kuchni śródziemnomorskiej, chińskiej i japońskiej. Lokal prowadzony przez Munoza ma obecnie trzy gwiazdki w przewodniku Michelina.

Kolejne miejsca zajmują Bjorn Franzen prowadzący trzygwiazdkową restaurację Frantzen w Sztokholmie, Adonis Luiz Aduriz, właściciel restauracji z kuchnią regionalną w Errenteria w Kraju Basków (zanotował największy skok – z 45. miejsca rok temu na 3. tym razem), Joan Roca z restauracji El Celler de Can Roca w hiszpańskiej Gironie oraz Rene Redzepi z kopenhaskiej restauracji Noma.

Czytaj więcej

Najsłynniejsza restauracja świata w końcu zdobyła trzecią gwiazdkę Michelin

Jak w tym zestawieniu stu najlepszych na świecie poradzili sobie Polacy? Przemysław Klima, współtwórca i szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, zajął 88 miejsce. Z kolei Jan Sobecki, szef kuchni pracujący poza Polską zajął 99. miejsce. 

O Przemysławie Klimie słychać w Polsce sporo, ostatnio jest jurorem w programie Master Chef, razem z Magdą Gessler i Michelem Moranem, zdobywał szlify w najlepszych polskich restauracjach, choćby u boku Wojciecha Amaro. Teraz prowadzi własny lokal, który w 2020 roku, mimo pandemii, otrzymał pierwszą gwiazdkę Michelin.  To była zarazem pierwsza gwiazdka dla restauracji w Krakowie.

Jan Sobecki jest z kolei znacznie mniej znany w Polsce. To zaskakuje, bo jednocześnie jest najbardziej nagradzanym polskim szefem kuchni. Jego restauracja Tribeca pod Eindhoven ma dwie gwiazdki w przewodniku Michelin. Jego specjalność to kuchnia międzynarodowa, ale z mocnymi akcentami francuskimi.

Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej gwiazdką Michelin w 2020 roku, oraz Jan Sobecki, szef kuchni dwugwiazdkowej restauracji Tribeca pod Eindhoven w Holandii, znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni The Best Chef.

W odróżnieniu od większości konkursów kulinarnych, w których nagradzane są restauracje, The Best Chef wyróżnia kucharzy. To oni dostają nagrodę, a prowadzone przez nich lokale jedynie niejako przy okazji. 

Pozostało 82% artykułu
Szefowie kuchni
Bunt szefów kuchni w Europie. Wyrzucają łososia z menu swoich restauracji
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Szefowie kuchni
„Czepialski szef”. Gotował dla króla Szwecji, dziś tworzy innowacyjne burgery
Szefowie kuchni
Cios dla legendy. Najsłynniejszy szef kuchni na świecie bez gwiazdki Michelin
Szefowie kuchni
Najsłynniejszy szef kuchni na świecie wyznaje: „Byłem tyranem”. Pomogła terapia
Szefowie kuchni
Gordon Ramsay i Magda Gessler w jednej osobie: oto nowy włoski król gastronomii