Czy zmiany klimatu mają wpływ na smak whisky? Nowe badanie ma to stwierdzić

W jaki sposób zmiany klimatyczne na Ziemi mogą wpływać na walory smakowe whisky czy whiskey? Producenci trunków chcą to zbadać.

Publikacja: 20.09.2021 14:28

Do beczek trafiło ok. 2800 litrów trunku.

Do beczek trafiło ok. 2800 litrów trunku.

Foto: Gerd Eichmann, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

O tym, że zmiany klimatu na świecie mają wpływ na takie produkty jak wino, pisaliśmy wielokrotnie. Zazwyczaj jednak chodziło o wpływ bezpośredni – pojawiają się na przykład nowe szczepy winorośli lepiej radzące sobie w coraz trudniejszych warunkach klimatycznych. 

Czytaj więcej

Pijemy coraz więcej whisky. Powód jest zaskakujący: wierzymy, że pomaga schudnąć

Zupełnie inne zjawisko zamierzają zbadać pomysłodawcy eksperymentu, o którym mowa w tym przypadku. To wspólne przedsięwzięcie destylarni Boann ze Irlandii i rodzinnej gorzelni Talnua z Kolorado. Obie produkują mocne trunki – irlandzką whiskey oraz amerykańską whiskey. Obie zamierzają też sprawdzić, w jaki sposób zmiany klimatu na dwóch półkulach, wschodniej i zachodniej, przełożą się na produkt końcowy.

W jaki sposób zmiany klimatu wpływają na whisky i whiskey? 

Eksperyment, którego podjęły się dwie destylarnie, polega na równoczesnym napełnieniu kilkunastu beczek trunkiem, który spędzi w nich najbliższe pięć lat. Obie destylarnie użyły tego samego przepisu i tych samych surowców, choć pozyskanych lokalnie, więc odpowiednio w Kolorado i na wschodnim wybrzeżu Irlandii, na terenach na północ od Dublina.

Pomysłodawcy chcą przekonać się, na ile różnice dotyczące zmian klimatu na dwóch kontynentach przełożą się na gotowy trunek. 

„To jest przede wszystkim projekt naukowy, w znacznie większym stopniu niż przedsięwzięcie komercyjne” – powiedział Peter Cooney, współwłaściciel Boann, w oświadczeniu cytowanym przez serwis „Whisky Intelligencer”. „Użyliśmy tego samej receptury i takich samych beczek. Kolorado ma jednak inny klimat – suchy, niemal pustynny, charakterystyczny dla rejonów górskich, inny niż wilgotny i łagodny klimat (Irlandii). Proces dojrzewania trunku będzie więc przebiegał odmiennie, chcemy więc przekonać się, jak to wpłynie na finalny produkt po pięciu latach”. 

Jesienią 2026 roku do butelek trafi ok. 2800 litrów trunku, chętni będą mogli kupić zestawy, w którym znajdą się dwie butelki – jedna zawierać będzie trunek z Kolorado, druga – z Irlandii.

Źródło: Whisky Intelligencer

O tym, że zmiany klimatu na świecie mają wpływ na takie produkty jak wino, pisaliśmy wielokrotnie. Zazwyczaj jednak chodziło o wpływ bezpośredni – pojawiają się na przykład nowe szczepy winorośli lepiej radzące sobie w coraz trudniejszych warunkach klimatycznych. 

Zupełnie inne zjawisko zamierzają zbadać pomysłodawcy eksperymentu, o którym mowa w tym przypadku. To wspólne przedsięwzięcie destylarni Boann ze Irlandii i rodzinnej gorzelni Talnua z Kolorado. Obie produkują mocne trunki – irlandzką whiskey oraz amerykańską whiskey. Obie zamierzają też sprawdzić, w jaki sposób zmiany klimatu na dwóch półkulach, wschodniej i zachodniej, przełożą się na produkt końcowy.

Whisky
Litr na głowę. Polska w w światowej czołówce krajów importujących szkocką whisky
Whisky
Niemcy stają się potęgą na rynku whisky. Mają więcej destylarni niż Szkocja
Whisky
W Szkocji rusza destylarnia whisky bezalkoholowej. Stoi za tym duński miliarder
Whisky
Produkcja whisky szkodzi środowisku i ludziom? Szkocka premier chce to sprawdzić
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Whisky
Zuchwała kradzież w słynnej szkockiej destylarni. Złodziej znał się na whisky