O tym, że zmiany klimatu na świecie mają wpływ na takie produkty jak wino, pisaliśmy wielokrotnie. Zazwyczaj jednak chodziło o wpływ bezpośredni – pojawiają się na przykład nowe szczepy winorośli lepiej radzące sobie w coraz trudniejszych warunkach klimatycznych. 

Czytaj więcej

Traktowanie whisky jako trunku pomagającego schudnąć zaskoczyło autorów raportu Fact.MR.
Pijemy coraz więcej whisky. Powód jest zaskakujący: wierzymy, że pomaga schudnąć

Zupełnie inne zjawisko zamierzają zbadać pomysłodawcy eksperymentu, o którym mowa w tym przypadku. To wspólne przedsięwzięcie destylarni Boann ze Irlandii i rodzinnej gorzelni Talnua z Kolorado. Obie produkują mocne trunki – irlandzką whiskey oraz amerykańską whiskey. Obie zamierzają też sprawdzić, w jaki sposób zmiany klimatu na dwóch półkulach, wschodniej i zachodniej, przełożą się na produkt końcowy.

W jaki sposób zmiany klimatu wpływają na whisky i whiskey? 

Eksperyment, którego podjęły się dwie destylarnie, polega na równoczesnym napełnieniu kilkunastu beczek trunkiem, który spędzi w nich najbliższe pięć lat. Obie destylarnie użyły tego samego przepisu i tych samych surowców, choć pozyskanych lokalnie, więc odpowiednio w Kolorado i na wschodnim wybrzeżu Irlandii, na terenach na północ od Dublina.

Pomysłodawcy chcą przekonać się, na ile różnice dotyczące zmian klimatu na dwóch kontynentach przełożą się na gotowy trunek. 

„To jest przede wszystkim projekt naukowy, w znacznie większym stopniu niż przedsięwzięcie komercyjne” – powiedział Peter Cooney, współwłaściciel Boann, w oświadczeniu cytowanym przez serwis „Whisky Intelligencer”. „Użyliśmy tego samej receptury i takich samych beczek. Kolorado ma jednak inny klimat – suchy, niemal pustynny, charakterystyczny dla rejonów górskich, inny niż wilgotny i łagodny klimat (Irlandii). Proces dojrzewania trunku będzie więc przebiegał odmiennie, chcemy więc przekonać się, jak to wpłynie na finalny produkt po pięciu latach”. 

Jesienią 2026 roku do butelek trafi ok. 2800 litrów trunku, chętni będą mogli kupić zestawy, w którym znajdą się dwie butelki – jedna zawierać będzie trunek z Kolorado, druga – z Irlandii.

Źródło: Whisky Intelligencer