Restauracje w Polsce i Europie wracają do życia. Czy wróci też fine dining – sztuka kulinarna pomyślana jako unikatowe doświadczenie? Ostatnia dekada to bł...
Jeśli przyjrzeć się popularności drinków w krajach Europy, Polakom najbliżej jest do Włochów i Skandynawów, a nie do krajów Europy Środkowej czy Wschodniej.
Informacje przymrozkach dewastujących uprawę winorośli we Francji obiegły media w ostatnich tygodniach, ale wyjątkowo niewielkie zbiory notują producenci...
Starbucks poważnie rozważa rezygnację z prowadzenia profilu na Facebooku. Powodem jest hejt i mowa nienawiści, które zdaniem przedstawicieli Starbucksa poj...
Można o niej przeczytać w najważniejszych branżowych serwisach internetowych. Skończyła najstarszą na świecie uczelnię winiarską, to otworzyło przez nią mo...
Choć wegańskie lokale na całym świecie otwierają się jak grzyby po deszczu, a z wykorzystywania mięsa w kuchni rezygnują kolejni znani kucharze, po raz pie...
Francuskie startup Taster serwuje w Paryżu tysiące dań dziennie, skutecznie rywalizując z potęgami rynku fast food takimi jak McDonald’s, KFC czy Burger Ki...
Miliony Brytyjczyków ruszyły do pubów, by cieszyć się ze zniesienia części ograniczeń covidowych w Wielkiej Brytanii. To dobra informacja dla właścicieli l...
Thierry Marx, szef kuchni z restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin, wspólnie z profesorem chemii stworzył innowacyjne rozwiązania kulinarne. Dz...
Whisky o torfowym posmaku niezmiennie cieszy się uznaniem wśród krytyków i ekspertów, ale okazuje się, że klienci na całym świecie zdecydowanie częściej w...
To nie są truskawki z Hiszpanii. Te superdrogie owoce pochodzą z Japonii, a znawcy rynku nazywają je „Teslą na rynku truskawek”. Dlaczego te owoce kosztują...
Zmiany klimatyczne, Brexit, a także rosnąca popularność prosecco – to przyczyny, dla których producenci szampana muszą mierzyć się z kryzysem, jakiego nie...
Osoby regularnie pijące alkohol w ciągu roku przyjmują dodatkowe kalorie odpowiadające dwóm miesiącom jedzenia – twierdzą brytyjskie władze. I chcą temu pr...
Czy po pandemii czekają nas „szalone lata dwudzieste” stojące pod znakiem zabawy i rozkwitu życia nocnego? Niekoniecznie, co pokazują najnowsze badania prz...
Wielorazowe kubki na wynos, wypożyczane po wpłaceniu kaucji, zamiast jednorazowych, zaśmiecających środowisko – sieć Starbucks w wybranych kawiarniach na...
To, że Covid będzie potężnym ciosem dla gospodarek wielu miast chętnie odwiedzanych przez turystów, było jasne dla wszystkich. Jednak dopiero teraz zaczyna...
Aplikacja Supper istnieje od 2015 roku, jednak dopiero w pandemii odnotowała wzrost liczby klientów o 700 procent. To usługa umożliwiająca zamawianie jedze...
Wśród gwiazd sztuki mających na koncie stworzenie którejś z 75 dotychczasowych etykiet wina ze słynnej winnicy Chateau de Mouton Rothschild są tacy mistrzo...
Norweska destylarnia podjęła się eksperymentu: za kołem podbiegunowym stanął drewniany magazyn, w którym w beczkach starzona jest whisky. Właściciele najda...