Obecnie spokojne wina z Szampanii stanowią niecały 1% produkcji win w tym regionie. Ta liczba będzie jednak rosnąć. Powodem są zmiany klimatyczne, które stanowią wyzwanie dla regionu, podobnie jak dla całego świata, ale też otwierają przed winiarzami z Szampanii nowe możliwości.
Wina z Szampanii bez bąbelków?
Wina spokojne mają w Szampanii znacznie dłuższą historię niż musujące. Te ostatnie zaczęto produkować dopiero w XVII wieku, zaś nazwę „szampan” zastrzeżono zaledwie 110 lat temu, w 1911 roku.
Czytaj też: Rosyjski „szampan”: czym się różni od szampana z Francji?
Oczywiście pomimo szampańskiego pochodzenia, spokojnych win z tego regionu nie można nazywać szampanami. Nazwa tę zarezerwowano wyłącznie dla win musujących, produkowanych metodą tradycyjną (zwaną dawniej szampańską).
Spokojne wina z Szampanii mają też swoją apelację: Côteaux Champenois AOC. Zajmuje ona cały region, co oznacza, że wina bez bąbelków można produkować w całej Szampanii.
Do ich produkcji wykorzystuje się te same szczepy, jak w przypadku win musujących. Są to: czerwone pinot noir i meunier oraz biały chardonnay. Czasem używa się też kilku innych, rzadko występujących w regionie białych odmian, jak petit meslier, pinot gris czy arbanne.