Single malty z Indii zdobywają w ostatnim czasie wysokie miejsca w światowych rankingach. Nic dziwnego – Hindusi kochają whisky. Spożycie tego trunku stanowi około 60 procent całej konsumpcji alkoholu w tym ogromnym kraju. Czym innym jednak są produkty masowe, a czymś zupełnie innym – jakościowe, craftowe single malty z Indii. Z czego wynika sukces indyjskich whisky?
Whisky single malt z Indii: tajemnica sukcesu
Aby bez kompleksów wkroczyć na światową scenę whisky, azjatyckie destylarnie ochoczo korzystają z wiedzy zachodnich specjalistów. Zatrudniają więc doświadczonych ekspertów, którzy mają na koncie współpracę z cenionymi szkockimi czy irlandzkimi destylarniami.
Tak jak innych krajach, również indyjscy producenci whisky sprowadzają beczki z Europy i USA. Jednak wraz z rozwojem winiarstwa idzie w parze coraz bardziej lokalny charakter produkcji tamtejszej whisky. Do starzenia i „wykańczania” whisky używa się już nie tylko sprowadzanych beczek, ale też tych pochodzących z produkcji indyjskich win.
Czytaj też: „Kolebka whisky”: po 5 wiekach ożyje słynna destylarnia
Tak właśnie było w przypadku whisky z destylarni Radico Khaitan, która zdobyła w 2021 roku złoty medal na International Spirits Challenge, jednym z najważniejszych konkursów dla producentów trunków. W tym samym roku firma otrzymała też złoto podczas International Spirits Competition w Nowym Jorku.
Medalowy single malt powstał z jęczmienia rosnącego u podnóży Himalajów. Whisky dojrzewała w amerykańskich beczkach po burbonie, na koniec zaś leżakowała w beczkach po indyjskim winie cabernet sauvignon. To pierwszy single malt w Indiach (a także na świecie), który wyprodukowano w taki sposób.