Polacy wybrali najlepsze restauracje. Rzeszów na czele

Najlepsze restauracje w Polsce co roku wskazują inspektorzy przewodnika Michelin. Ale to nie jedyne źródło wiedzy o tym, gdzie w Polsce dobrze karmią. Dzięki tegorocznej edycji festiwalu Restaurant Week poznaliśmy najlepsze restauracje, w głosowaniu wzięło udział ponad 90 tysięcy osób. Która restauracja zwyciężyła w rankingu?

Publikacja: 27.07.2021 15:19

Polacy wybrali najlepsze restauracje. Rzeszów na czele

Foto: Fot: Priscilla Du Preez/Unsplash

Podczas tegorocznej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, która zakończyła się 27 czerwca, ponad 90 tysięcy osób odwiedziło prawie 350 restauracji w całym kraju. Każdy z gości miał możliwość wystawienia ocen lokalowi, który odwiedził. W efekcie powstał nietypowy ranking będący podsumowaniem tegorocznej edycji Restaurant Weeka. To rodzaj „narodowego spisu gastronomicznego”. Jego wyniki wiele mówią o tym, gdzie i co Polacy najbardziej lubią jeść.

Restaurant Week 2021: wyniki rankingu

Jak się okazuje, w tym roku największym powodzeniem – i uznaniem – cieszyły się elegancko podany comfort food, urozmaicone menu i przytulny wystrój restauracji. To wszystko znajdziemy w lokalach, które zdobyły najwyższe oceny i wyróżnienia.

Czytaj też: Paweł Światczyński, Maciej Żakowski, twórcy Restaurant Weeka: „trzeba iść pod prąd”

Zwycięzcą w rankingu Restaurant Weeka okazała się „Restauracja Patio” z rzeszowskiego hotelu Grand. Co można tam zjeść? Raczej nie fine-dining. W menu jest tradycyjny żurek czy pizza w stylu neapolitańskim, ale też wegetariański bowl, lekką zupę-krem czy dania z ryb.

Rzeszowska restauracja „Patio” okazała się też najpopularniejszą ze wszystkich, które wzięły udział w Restaurant Week. Głosy gości pokazały również, że to właśnie można zjeść najlepszy deser w Polsce.

Polacy wciąż kochają comfort food, a tę miłość umocniły długie miesiące pandemii. Podczas lockdownów zamawialiśmy proste sycące potrawy, które świetnie poprawiają nastrój.

Potwierdzeniem tej niesłabnącej tendencji jest wysoka, druga pozycja restauracji „Ważne Miejsce Bistro” w Katowicach. Jej menu opiera się na trzech filarach: makarony, risotto i burgery. Goście docenili też atmosferę „Ważnego Miejsca” – w tej kategorii lokal zajął pierwsze miejsce.

Trzecia pozycja w rankingu gości tegorocznego Restaurant Weeka zajęła „Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór” w Zakopanem. Tak wysokie miejsce może świadczyć o tym, że tradycyjna kuchnia regionalna wciąż jest bliska sercom wielu Polaków. W „Nosalowym Dworze” – zdaniem gości – można zjeść też najlepszą przystawkę w Polsce.

Moda na regionalizm to silny trend w gastronomii. Coraz więcej restauracji fine diningowych serwuje własne interpretacje dobrze znanych lokalnych potraw.

Polacy spragnieni wyjścia do restauracji

Festiwal kulinarny Restaurant Week, będący okazją do zjedzenia ciekawego menu w restauracjach w całym kraju w stosunkowo niskich cenach, zawsze cieszył się dużym zainteresowaniem w Polsce. Tak było również podczas najnowszej edycji. Lokale biorące udział w akcji odwiedziło ponad 90 tysięcy gości.

Co ciekawe, umiłowanie comfort food i takich znanych restauracyjnych klasyków jak sushi czy pizza nie powstrzymało nas od otwarcia się na nowe miejsca i smaki. Świadczą o tym wysokie pozycje restauracji otwartych pod koniec lockdownu oraz tuż po nim.

Chcąc miłej odmiany, chętnie wybieraliśmy się do nowych lokali w naszych miastach. Część z nich od razu wskoczyła na wysokie pozycje, na przykład białostocka restauracja „Po Pierwsze”, łódzka „Arteria” czy lubelska „Niepospolita”.

Wszystkie trzy zdobyły złoto w regionalnych kategoriach „najlepszy debiut” i „najlepsza restauracja”.

Wyniki opublikowane przez potwierdzają też, że obecność w przewodniku Michelina czy w rankingach prestiżowych pism gastronomicznych nie wystarcza, aby odwiedzić dane miejsce. Liczy się opinia znajomych, atmosfera i wystrój miejsca – i oczywiście cena.

Ranking najlepszych restauracji w Polsce według Restaurant Weeka:

  1. Restauracja „Patio”
  2. Ważne Miejsce Bistro
  3. Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór”
  • Najlepsza przystawka: „Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór”
  • Najlepsze danie główne: restauracja „Palmyra”
  • Najlepszy deser: restauracja „Patio”
  • Najlepsza obsługa: restauracja „Va Banque”
  • Najlepsza atmosfera: „Ważne Miejsce Bistro”
  • Najpopularniejsza restauracja: „Patio”

Podczas tegorocznej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, która zakończyła się 27 czerwca, ponad 90 tysięcy osób odwiedziło prawie 350 restauracji w całym kraju. Każdy z gości miał możliwość wystawienia ocen lokalowi, który odwiedził. W efekcie powstał nietypowy ranking będący podsumowaniem tegorocznej edycji Restaurant Weeka. To rodzaj „narodowego spisu gastronomicznego”. Jego wyniki wiele mówią o tym, gdzie i co Polacy najbardziej lubią jeść.

Restaurant Week 2021: wyniki rankingu

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Mapa drogowa do neutralności klimatycznej
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”