Podczas tegorocznej edycji festiwalu kulinarnego Restaurant Week, która zakończyła się 27 czerwca, ponad 90 tysięcy osób odwiedziło prawie 350 restauracji w całym kraju. Każdy z gości miał możliwość wystawienia ocen lokalowi, który odwiedził. W efekcie powstał nietypowy ranking będący podsumowaniem tegorocznej edycji Restaurant Weeka. To rodzaj „narodowego spisu gastronomicznego”. Jego wyniki wiele mówią o tym, gdzie i co Polacy najbardziej lubią jeść.
Restaurant Week 2021: wyniki rankingu
Jak się okazuje, w tym roku największym powodzeniem – i uznaniem – cieszyły się elegancko podany comfort food, urozmaicone menu i przytulny wystrój restauracji. To wszystko znajdziemy w lokalach, które zdobyły najwyższe oceny i wyróżnienia.
Czytaj też: Paweł Światczyński, Maciej Żakowski, twórcy Restaurant Weeka: „trzeba iść pod prąd”
Zwycięzcą w rankingu Restaurant Weeka okazała się „Restauracja Patio” z rzeszowskiego hotelu Grand. Co można tam zjeść? Raczej nie fine-dining. W menu jest tradycyjny żurek czy pizza w stylu neapolitańskim, ale też wegetariański bowl, lekką zupę-krem czy dania z ryb.
Rzeszowska restauracja „Patio” okazała się też najpopularniejszą ze wszystkich, które wzięły udział w Restaurant Week. Głosy gości pokazały również, że to właśnie można zjeść najlepszy deser w Polsce.
Polacy wciąż kochają comfort food, a tę miłość umocniły długie miesiące pandemii. Podczas lockdownów zamawialiśmy proste sycące potrawy, które świetnie poprawiają nastrój.
Potwierdzeniem tej niesłabnącej tendencji jest wysoka, druga pozycja restauracji „Ważne Miejsce Bistro” w Katowicach. Jej menu opiera się na trzech filarach: makarony, risotto i burgery. Goście docenili też atmosferę „Ważnego Miejsca” – w tej kategorii lokal zajął pierwsze miejsce.
Trzecia pozycja w rankingu gości tegorocznego Restaurant Weeka zajęła „Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór” w Zakopanem. Tak wysokie miejsce może świadczyć o tym, że tradycyjna kuchnia regionalna wciąż jest bliska sercom wielu Polaków. W „Nosalowym Dworze” – zdaniem gości – można zjeść też najlepszą przystawkę w Polsce.
Moda na regionalizm to silny trend w gastronomii. Coraz więcej restauracji fine diningowych serwuje własne interpretacje dobrze znanych lokalnych potraw.
Polacy spragnieni wyjścia do restauracji
Festiwal kulinarny Restaurant Week, będący okazją do zjedzenia ciekawego menu w restauracjach w całym kraju w stosunkowo niskich cenach, zawsze cieszył się dużym zainteresowaniem w Polsce. Tak było również podczas najnowszej edycji. Lokale biorące udział w akcji odwiedziło ponad 90 tysięcy gości.
Co ciekawe, umiłowanie comfort food i takich znanych restauracyjnych klasyków jak sushi czy pizza nie powstrzymało nas od otwarcia się na nowe miejsca i smaki. Świadczą o tym wysokie pozycje restauracji otwartych pod koniec lockdownu oraz tuż po nim.
Chcąc miłej odmiany, chętnie wybieraliśmy się do nowych lokali w naszych miastach. Część z nich od razu wskoczyła na wysokie pozycje, na przykład białostocka restauracja „Po Pierwsze”, łódzka „Arteria” czy lubelska „Niepospolita”.
Wszystkie trzy zdobyły złoto w regionalnych kategoriach „najlepszy debiut” i „najlepsza restauracja”.
Wyniki opublikowane przez potwierdzają też, że obecność w przewodniku Michelina czy w rankingach prestiżowych pism gastronomicznych nie wystarcza, aby odwiedzić dane miejsce. Liczy się opinia znajomych, atmosfera i wystrój miejsca – i oczywiście cena.
Ranking najlepszych restauracji w Polsce według Restaurant Weeka:
- Restauracja „Patio”
- Ważne Miejsce Bistro
- Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór”
- Najlepsza przystawka: „Restauracja Regionalna Nosalowy Dwór”
- Najlepsze danie główne: restauracja „Palmyra”
- Najlepszy deser: restauracja „Patio”
- Najlepsza obsługa: restauracja „Va Banque”
- Najlepsza atmosfera: „Ważne Miejsce Bistro”
- Najpopularniejsza restauracja: „Patio”