„Messi i Ronaldo razem”: słynni szefowie kuchni łączą siły

Alain Ducasse i Albert Adrià, wybitni szefowie kuchni, łączą siły. Efektem tej współpracy będzie wspólna restauracja. Czy tego typu „gwiazdorskie” projekty to nowy trend w gastronomii?

Publikacja: 11.08.2021 17:04

„Messi i Ronaldo razem”: słynni szefowie kuchni łączą siły

Foto: Fot: Bruno Cordioli for CIBVS, CC BY 2.0, Wikimedia Commons/Tristanstew, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Alain Ducasse to postać wybitna – Francuz ma na koncie więcej gwiazdek Michelina niż którykolwiek z szefów kuchni. Albert Adrià to z kolei cukiernik słynący z niezwykłej kreatywności. Prezentował ją w prowadzonej wspólnie z bratem, słynnej katalońskiej restauracji elBulli. Teraz Ducasse. i Adria ogłosili, że wspólnie stworzą nową restaurację.

„To tak, jakby Messi grał w drużynie z Ronaldo”

Jak donosi serwis „Fine Dining Lovers”, podobno wszystko zaczęło się od pytania, które padło z ust Ducasse’a w stronę Adrii: „Czy chcesz zrobić coś fajnego?”. Po uzyskaniu entuzjastycznej odpowiedzi twierdzącej francuski szef kuchni zaproponował Katalończykowi współpracę.

Czytaj też: „Najlepsza restauracja na świecie”: zaskakująca decyzja

Media dowiedziały się o tym fakcie dopiero po opublikowaniu przez Ducasse’a zdjęcia z Adrią na jego koncie na Instagramie. W poście czytamy: „Dokładnie 31 lat temu Albert Adria pojechał do Monako, aby spróbować mojej kuchni w restauracji  Le Louis XV, która otrzymała wówczas trzy gwiazdki Michelina”.

Dalej Ducasse dodaje: „Jestem bardzo szczęśliwy, że wraz z Romainem Mederem zaoferujemy wam niepowtarzalną gastronomiczną przygodę! Opowiem o tym więcej za kilka tygodni”.

Pod postem pojawiło się mnóstwo entuzjastycznych komentarzy. Branżowe media zalały informacje o nowej współpracy.

Niedługo potem w swoich mediach społecznościowych Adrià napisał: „Spotkanie takich dwóch osób jak my nie zdarza się często. To tak jakby Messi spotkał się z Ronaldo i obydwaj postanowili sprawdzić, jak ułoży im się współpraca”.

Ducasse i Adria: francuskie wyrafinowanie, hiszpańska fantazja

Lokalizacja restauracji Ducasse’a i Adrii jeszcze nie jest znana. Nie ma też jak na razie potwierdzonych informacji co do tego, jaki charakter będzie miało serwowane w niej menu. Jednak biorąc pod uwagę dotychczasowe dokonania obydwu szefów kuchni, można spodziewać się dosłownie wszystkiego.

Adrià pierwsze kucharskie kroki stawiał w słynnej restauracji swojego brata Ferrana, elBulli. Dziś uważa się za jednego z najbardziej kreatywnych szefów kuchni w Hiszpanii.

Z kolei Ducasse funkcjonuje w branży gastronomicznej od prawie 50 lat. Przylgnęła do niego opinia człowieka–instytucji i perfekcjonisty. Jego restauracja „Le Louis XV” w Monako jako pierwsza na świecie otrzymała trzy gwiazdki Michelina.

Niedawno obydwaj szefowie kuchni zamknęli dwa długie i ważne rozdziały w swoich karierach. Informacja o otwarciu wspólnej restauracji Francuza i Katalończyka wypłynęła na światło dzienne niedługo po tym.

W lipcu 2021 roku Alain Ducasse zakończył współpracę z paryską restauracją „Plaza Athénée”, w której przez 21 lat pracował jako konsultant. Ducasse wciąż prowadzi swoje dwie restauracje: „Le Meurice Alain Ducasse” w Paryżu i „Alain Ducasse at The Dorchester” w Londynie.

Z kolei Albert Adrià w związku z pandemią zamknął niedawno wszystkie swoje restauracje, skupione w grupie elBarri. Lokale kontynuowały tradycję legendarnej restauracji elBulli, funkcjonującej w miejscowości Roses na Costa Brava w Hiszpanii w latach 1964-2011.

Wspólna restauracja dwóch legend światowej gastronomii ma otworzyć swoje drzwi dla gości pod koniec 2021 roku. Rezerwacji będzie można dokonywać już pod koniec sierpnia.

Alain Ducasse to postać wybitna – Francuz ma na koncie więcej gwiazdek Michelina niż którykolwiek z szefów kuchni. Albert Adrià to z kolei cukiernik słynący z niezwykłej kreatywności. Prezentował ją w prowadzonej wspólnie z bratem, słynnej katalońskiej restauracji elBulli. Teraz Ducasse. i Adria ogłosili, że wspólnie stworzą nową restaurację.

„To tak, jakby Messi grał w drużynie z Ronaldo”

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Sukces polskiej kuchni: przysmak z Polski wyróżniony. Za nami Włosi i Hiszpanie
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej
Kuchnia
Jedźcie i jedzcie! Polska na wysokim miejscu w ważnym rankingu dla miłośników dobrej kuchni
Kuchnia
Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak
Kuchnia
XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie
Materiał Promocyjny
Sieć kampusowa 5G dla bezpieczeństwa danych
Kuchnia
Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne
Kuchnia
Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?