„Messi i Ronaldo razem”: słynni szefowie kuchni łączą siły

Alain Ducasse i Albert Adrià, wybitni szefowie kuchni, łączą siły. Efektem tej współpracy będzie wspólna restauracja. Czy tego typu „gwiazdorskie” projekty to nowy trend w gastronomii?

Publikacja: 11.08.2021 17:04

„Messi i Ronaldo razem”: słynni szefowie kuchni łączą siły

Foto: Fot: Bruno Cordioli for CIBVS, CC BY 2.0, Wikimedia Commons/Tristanstew, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Alain Ducasse to postać wybitna – Francuz ma na koncie więcej gwiazdek Michelina niż którykolwiek z szefów kuchni. Albert Adrià to z kolei cukiernik słynący z niezwykłej kreatywności. Prezentował ją w prowadzonej wspólnie z bratem, słynnej katalońskiej restauracji elBulli. Teraz Ducasse. i Adria ogłosili, że wspólnie stworzą nową restaurację.

„To tak, jakby Messi grał w drużynie z Ronaldo”

Jak donosi serwis „Fine Dining Lovers”, podobno wszystko zaczęło się od pytania, które padło z ust Ducasse’a w stronę Adrii: „Czy chcesz zrobić coś fajnego?”. Po uzyskaniu entuzjastycznej odpowiedzi twierdzącej francuski szef kuchni zaproponował Katalończykowi współpracę.

Czytaj też: „Najlepsza restauracja na świecie”: zaskakująca decyzja

Media dowiedziały się o tym fakcie dopiero po opublikowaniu przez Ducasse’a zdjęcia z Adrią na jego koncie na Instagramie. W poście czytamy: „Dokładnie 31 lat temu Albert Adria pojechał do Monako, aby spróbować mojej kuchni w restauracji  Le Louis XV, która otrzymała wówczas trzy gwiazdki Michelina”.

Dalej Ducasse dodaje: „Jestem bardzo szczęśliwy, że wraz z Romainem Mederem zaoferujemy wam niepowtarzalną gastronomiczną przygodę! Opowiem o tym więcej za kilka tygodni”.

Pod postem pojawiło się mnóstwo entuzjastycznych komentarzy. Branżowe media zalały informacje o nowej współpracy.

Niedługo potem w swoich mediach społecznościowych Adrià napisał: „Spotkanie takich dwóch osób jak my nie zdarza się często. To tak jakby Messi spotkał się z Ronaldo i obydwaj postanowili sprawdzić, jak ułoży im się współpraca”.

Ducasse i Adria: francuskie wyrafinowanie, hiszpańska fantazja

Lokalizacja restauracji Ducasse’a i Adrii jeszcze nie jest znana. Nie ma też jak na razie potwierdzonych informacji co do tego, jaki charakter będzie miało serwowane w niej menu. Jednak biorąc pod uwagę dotychczasowe dokonania obydwu szefów kuchni, można spodziewać się dosłownie wszystkiego.

Adrià pierwsze kucharskie kroki stawiał w słynnej restauracji swojego brata Ferrana, elBulli. Dziś uważa się za jednego z najbardziej kreatywnych szefów kuchni w Hiszpanii.

Z kolei Ducasse funkcjonuje w branży gastronomicznej od prawie 50 lat. Przylgnęła do niego opinia człowieka–instytucji i perfekcjonisty. Jego restauracja „Le Louis XV” w Monako jako pierwsza na świecie otrzymała trzy gwiazdki Michelina.

Niedawno obydwaj szefowie kuchni zamknęli dwa długie i ważne rozdziały w swoich karierach. Informacja o otwarciu wspólnej restauracji Francuza i Katalończyka wypłynęła na światło dzienne niedługo po tym.

W lipcu 2021 roku Alain Ducasse zakończył współpracę z paryską restauracją „Plaza Athénée”, w której przez 21 lat pracował jako konsultant. Ducasse wciąż prowadzi swoje dwie restauracje: „Le Meurice Alain Ducasse” w Paryżu i „Alain Ducasse at The Dorchester” w Londynie.

Z kolei Albert Adrià w związku z pandemią zamknął niedawno wszystkie swoje restauracje, skupione w grupie elBarri. Lokale kontynuowały tradycję legendarnej restauracji elBulli, funkcjonującej w miejscowości Roses na Costa Brava w Hiszpanii w latach 1964-2011.

Wspólna restauracja dwóch legend światowej gastronomii ma otworzyć swoje drzwi dla gości pod koniec 2021 roku. Rezerwacji będzie można dokonywać już pod koniec sierpnia.

Alain Ducasse to postać wybitna – Francuz ma na koncie więcej gwiazdek Michelina niż którykolwiek z szefów kuchni. Albert Adrià to z kolei cukiernik słynący z niezwykłej kreatywności. Prezentował ją w prowadzonej wspólnie z bratem, słynnej katalońskiej restauracji elBulli. Teraz Ducasse. i Adria ogłosili, że wspólnie stworzą nową restaurację.

„To tak, jakby Messi grał w drużynie z Ronaldo”

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?