Alain Ducasse to postać wybitna – Francuz ma na koncie więcej gwiazdek Michelina niż którykolwiek z szefów kuchni. Albert Adrià to z kolei cukiernik słynący z niezwykłej kreatywności. Prezentował ją w prowadzonej wspólnie z bratem, słynnej katalońskiej restauracji elBulli. Teraz Ducasse. i Adria ogłosili, że wspólnie stworzą nową restaurację.
„To tak, jakby Messi grał w drużynie z Ronaldo”
Jak donosi serwis „Fine Dining Lovers”, podobno wszystko zaczęło się od pytania, które padło z ust Ducasse’a w stronę Adrii: „Czy chcesz zrobić coś fajnego?”. Po uzyskaniu entuzjastycznej odpowiedzi twierdzącej francuski szef kuchni zaproponował Katalończykowi współpracę.
Czytaj też: „Najlepsza restauracja na świecie”: zaskakująca decyzja
Media dowiedziały się o tym fakcie dopiero po opublikowaniu przez Ducasse’a zdjęcia z Adrią na jego koncie na Instagramie. W poście czytamy: „Dokładnie 31 lat temu Albert Adria pojechał do Monako, aby spróbować mojej kuchni w restauracji Le Louis XV, która otrzymała wówczas trzy gwiazdki Michelina”.
Dalej Ducasse dodaje: „Jestem bardzo szczęśliwy, że wraz z Romainem Mederem zaoferujemy wam niepowtarzalną gastronomiczną przygodę! Opowiem o tym więcej za kilka tygodni”.
Pod postem pojawiło się mnóstwo entuzjastycznych komentarzy. Branżowe media zalały informacje o nowej współpracy.