Kawior wcale nie musi być z Rosji. Polski mu nie ustępuje

Postrzeganie kawioru jako symbolu luksusu na talerzu nie zmienia się od setek lat. To danie, które nie potrzebuje towarzystwa. Od lat znajduje się w czołówce najdroższych produktów spożywczych na świecie. Produkuje go tylko kilka krajów, także Polska. Jak odróżnić prawdziwy kawior od produktu, który nim nie jest?

Publikacja: 21.07.2021 16:57

Kawior wcale nie musi być z Rosji. Polski mu nie ustępuje

Foto: Fot: Jermaine Ee/Unsplash

Kawior to ikra pozyskiwana od samic ryb z rodziny jesiotrowatych, łososiowatych, a także wielu innych gatunków. Istnieje nawet biały kawior ze ślimaka. Najbardziej jednak ceniony jest kawior z jesiotra. Ikra tych ryb, przeznaczona na kawior, pochodzi wyłącznie od dojrzałych samic, których wiek może sięgać 25 lat. Ikra jest następnie solona i pakowana do słoików czy puszek.

Jak odróżnić kawior od podróbek?

Napis „kawior” znajdziemy na opakowaniach wielu dostępnych na rynku tanich produktów. Z prawdziwym kawiorem nie mają one wiele wspólnego. Ich ceny bywają bardzo niskie – nawet kilkanaście złotych za opakowanie. Dlatego pierwszym testem jest sprawdzenie ceny. 30-gramowy słoiczek kawioru z jesiotra może kosztować ok. 200 złotych.

Drugim testem jest przyjrzenie się składowi. Na liście składników powinna być jedynie ikra oraz sól. Wiele z tanich „kawiorów” zawiera też szereg konserwantów i polepszaczy smaku. Często tańsze ikry są zawierają zbyt dużo soli i mają nieciekawy, rybny smak. Nie oznacza to, że nie warto sięgać po dobrej jakości kawior pozyskiwany z innych ryb, na przykład z łososia czy dorsza. Trzeba jednak kupować świadomie, pamiętając, że każdy kawior to ikra, ale nie każda ikra to kawior.

Czytaj też: Biały kawior: kosztuje fortunę, ale chętnych nie brakuje

Wysokiej jakości kawior z jesiotra ma okrągłe ziarenka. W zależności od gatunku kawior może mieć stalowoczarny, khaki, a nawet biały czy złoty kolor. Smak jest delikatny – niezbyt rybny, w żadnym wypadku nadmiernie słony, a raczej gładki i maślany. Niektóre kawiory mają specyficzny orzechowy posmak, zbliżony do orzechów laskowych. Znaczenie ma też gatunek jesiotra. Najbardziej ceniona jest bieługa, tuż za nim pod względem unikalności plasują się: siewruga i osietra.

Obecnie wysokiej jakości kawior pozyskuje się nie tylko z jesiotrów z Morza Kaspijskiego, jak dawniej. Hodowle znajdują się też na Pacyfiku i w morzach Syberii. Do tego dochodzą również hybrydowe gatunki jesiotrów hodowane na całym świecie.

Dawniej kawior pozyskiwano wyłącznie z dziko żyjących ryb. Teraz większość dostępnych na rynku kawiorów pochodzi z ryb hodowlanych. Wraz z rozwojem lokalnych farm jesiotrów zwiększyła się dostępność kawioru. Co za tym idzie – ceny tego specjału nieco spadły.

Polski kawior: światowa czołówka

W zależności od miejsca bytowania ryby, kawior z jej ikry będzie miał nieco inny smak i konsystencję. Dieta dzikich ryb jest bardzo zróżnicowana, co pozytywnie przekłada się na smak kawioru. Zwykle jest on bogatszy w porównaniu z kawiorem pochodzącym z ryb hodowlanych. Ten ostatni ma bardziej „zuniformizowany” smak.

Czy w takim razie należy przekreślać kawior z ryb hodowlanych? Zdecydowanie nie, ponieważ jeszcze większy wpływ na jakość – a więc zapach, smak i konsystencję kawioru – ma metoda obróbki ikry. W efekcie otrzymujemy kawior o nienaruszonych ziarenkach, nieklejącej się konsystencji i niezbyt słonym, łagodnym smaku. Warto też pamiętać, że najlepszej jakości kawiory nie przeszły procesu pasteryzacji. Szukając kawioru wysokiej jakości, zwracajmy uwagę przede wszystkim na producenta, a także na sposób produkcji, transportu i przechowywania kawioru.

W Polsce również hoduje się jesiotry, z których pozyskuje się ikrę. Dawniej Polska była potentatem w tej dziedzinie i dziś wszystko zmierza ku odbudowie silnej pozycji naszego kraju. Od kilku lat Polska znajduje się w światowej czołówce pod względem produkcji tego luksusowego specjału, jesteśmy liczącym się producentem na świecie.

Polscy hodowcy hodują dwa najbardziej szlachetne gatunki jesiotra: syberyjski i rosyjski. Dzięki temu pod względem jakości kawiory z hodowanych w Polsce jesiotrów często nie ustępują rosyjskim, uważanym za najlepsze na świecie.

Kawior to ikra pozyskiwana od samic ryb z rodziny jesiotrowatych, łososiowatych, a także wielu innych gatunków. Istnieje nawet biały kawior ze ślimaka. Najbardziej jednak ceniony jest kawior z jesiotra. Ikra tych ryb, przeznaczona na kawior, pochodzi wyłącznie od dojrzałych samic, których wiek może sięgać 25 lat. Ikra jest następnie solona i pakowana do słoików czy puszek.

Jak odróżnić kawior od podróbek?

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?