Chaotyczna końcówka kadencji Donalda Trumpa jako prezydenta USA zaowocowała wieloma błędami przy wprowadzaniu sankcji na firmy z Chin, Iranu i Wenezueli. O...
Maciej Żakowski, twórca projektu Restaurant Week, o sytuacji polskich restauratorów w pandemii – i o tym, jak bardzo może zmienić się rzeczywistość branży...
Francuscy producenci poważnie traktują kwestię spójności i tożsamości, dlatego chcą zmienić nawyki konsumentów z całego świata i sugerują rezygnacje z tłum...
Uchodźcy z Syrii czy Afryki to wyzwanie dla całej Europy. We francuskim regionie Bordeaux w integracji ze społeczeństwem imigrantom pomagają właściciele zn...
Michelin, firma znana z wydawania słynnego przewodnika kulinarnego, od początku pandemii monitoruje liczbę otwartych „gwiazdkowych” restauracji na wszystki...
Dla producentów alkoholu na mapie świata wkrótce może wyrosnąć zupełnie nowy kraj. Zmiany przepisów, między innymi obniżenie wieku, od którego można legaln...
Jeszcze tylko cztery lata mięsa na rynku będzie przybywać. Potem nastąpi przesilenie i produkcja będzie już tylko spadać, a miejsce mięsa coraz częściej za...
Noma, duńska restauracja uznawana za najbardziej wpływową na świecie, chce nagrodzić osoby, które w czasie pandemii pomagały innym. Podziękowaniem za ich p...
Najnowszy raport „Rynek dóbr luksusowych w Polsce”, przygotowany przez KPMG, pokazuje, że jeśli chodzi o whisky czy whiskey, jesteśmy fenomenem w tej częśc...
Kanadyjski oddział firmy Ikea zaprosił do współpracy 10 znanych szefów kuchni. Efektem współpracy jest nietypowa książka kucharska, która ma zwrócić uwagę...
Połowy i działalność grup przestępczych przyczyniły się do dramatycznego spadku populacji węgorza szklistego w ciągu ostatnich 50 lat. Popyt ciągle rośnie....
Znani francuscy restauratorzy, wspierani przez ekspertów, pracują nad innowacjami, które mogłyby minimalizować ryzyko transmisji wirusa – i pozwolić otwier...
Brytyjscy restauratorzy myślą już o zapowiadanym wiosennym otwarciu kraju. I proponują: koniec z darmowym odwoływaniem rezerwacji. Chcą, by klienci musieli...
W rankingu podsumowującym 2020 rok, przygotowanym przez Scotch Whisky Accociation, stowarzyszenie producentów szkockiej whisky, znaleźliśmy się w pierwszej...
Zapotrzebowanie na piwa klasztorne warzone przez trapistów rośnie na całym świecie. Pojawił się jednak zupełnie inny problem: brak rąk do pracy. Piwo klasz...
Z problemem błędnego oznaczania owoców morza czy ryb regularnie mierzą się restauracje i sklepy na całym świecie. W niektórych regionach nawet połowa ryb c...
Kimchi, bibimbap czy ramdon podbijają świat. Szlak dla koreańskiej kuchni przetarły najpierw globalna inwazja muzyki k-pop, potem „opery mydlane” z Korei P...
Producenci whisky chcą iść z duchem czasu, ale wciąż są zakotwiczeni w przeszłości, gdy whisky była uważana za trunek dla mężczyzn. To widać w choćby na pr...