Po pandemii wrócimy do życia nocnego? Raport: raczej nie

Czy po pandemii czekają nas „szalone lata dwudzieste” stojące pod znakiem zabawy i rozkwitu życia nocnego? Niekoniecznie, co pokazują najnowsze badania prz...

Wielorazowy kubek z kaucją: nowy ekopomysł Starbucksa

Wielorazowe kubki na wynos, wypożyczane po wpłaceniu kaucji, zamiast jednorazowych, zaśmiecających środowisko – sieć Starbucks w wybranych kawiarniach na...

Barcelona liczy straty po pandemii: 30% restauracji padło

To, że Covid będzie potężnym ciosem dla gospodarek wielu miast chętnie odwiedzanych przez turystów, było jasne dla wszystkich. Jednak dopiero teraz zaczyna...

Ta aplikacja ratuje w pandemii gwiazdkowe restauracje

Aplikacja Supper istnieje od 2015 roku, jednak dopiero w pandemii odnotowała wzrost liczby klientów o 700 procent. To usługa umożliwiająca zamawianie jedze...

Ta winnica zleca etykiety słynnym artystom. Płaci im winem

Wśród gwiazd sztuki mających na koncie stworzenie którejś z 75 dotychczasowych etykiet wina ze słynnej winnicy Chateau de Mouton Rothschild są tacy mistrzo...

Innowacja: ta whisky zza kręgu polarnego dojrzewa na mrozie

Norweska destylarnia podjęła się eksperymentu: za kołem podbiegunowym stanął drewniany magazyn, w którym w beczkach starzona jest whisky. Właściciele najda...

Jak u Kafki: Trump nałożył sankcje na niewielką restaurację z Włoch

Chaotyczna końcówka kadencji Donalda Trumpa jako prezydenta USA zaowocowała wieloma błędami przy wprowadzaniu sankcji na firmy z Chin, Iranu i Wenezueli. O...

Żakowski: Mniej akwariów z krabami. Restauracje się zmienią

Maciej Żakowski, twórca projektu Restaurant Week, o sytuacji polskich restauratorów w pandemii – i o tym, jak bardzo może zmienić się rzeczywistość branży...

Wina burgundzkie: Francja nie chce tego określenia. Ma nowe

Francuscy producenci poważnie traktują kwestię spójności i tożsamości, dlatego chcą zmienić nawyki konsumentów z całego świata i sugerują rezygnacje z tłum...

„Prawo do szczęścia”: słynne winnice zatrudniają uchodźców

Uchodźcy z Syrii czy Afryki to wyzwanie dla całej Europy. We francuskim regionie Bordeaux w integracji ze społeczeństwem imigrantom pomagają właściciele zn...

Reklama
Reklama

Pandemia rośnie czy słabnie? Michelin ma nietypowy barometr

Michelin, firma znana z wydawania słynnego przewodnika kulinarnego, od początku pandemii monitoruje liczbę otwartych „gwiazdkowych” restauracji na wszystki...

75 mln nowych klientów: Indie liberalizują sprzedaż alkoholu

Dla producentów alkoholu na mapie świata wkrótce może wyrosnąć zupełnie nowy kraj. Zmiany przepisów, między innymi obniżenie wieku, od którego można legaln...

Raport: „Schyłek mięsa”. Z Europy zacznie znikać za 4 lata

Jeszcze tylko cztery lata mięsa na rynku będzie przybywać. Potem nastąpi przesilenie i produkcja będzie już tylko spadać, a miejsce mięsa coraz częściej za...

Oto książka kucharska dla tych, których Covid pozbawił smaku

To pierwsza książka kucharska z przepisami dla osób, które z powodu Covidu straciły smak i węch. Będzie dostępna za darmo.

Słynna restauracja ugości „bohaterów pandemii”. Polskich też

Noma, duńska restauracja uznawana za najbardziej wpływową na świecie, chce nagrodzić osoby, które w czasie pandemii pomagały innym. Podziękowaniem za ich p...

Polska to fenomen jeśli chodzi o whisky. Ten raport to dowód

Najnowszy raport „Rynek dóbr luksusowych w Polsce”, przygotowany przez KPMG, pokazuje, że jeśli chodzi o whisky czy whiskey, jesteśmy fenomenem w tej częśc...

Nowa książka Ikei nauczy cię, co ugotować z resztek w kuchni

Kanadyjski oddział firmy Ikea zaprosił do współpracy 10 znanych szefów kuchni. Efektem współpracy jest nietypowa książka kucharska, która ma zwrócić uwagę...

Drogi jak złoto: o rynek połowów węgorza walczy Yakuza

Połowy i działalność grup przestępczych przyczyniły się do dramatycznego spadku populacji węgorza szklistego w ciągu ostatnich 50 lat. Popyt ciągle rośnie....

Polskie wina: czego uczymy się od sąsiadów?

Mamy w Polsce blisko 500 winnic. Skąd ta eksplozja popularności winiarstwa w Polsce? W jaki sposób tak szybko nauczyliśmy się robić dobre wino?

Eksperyment we Francji: oto restauracja „wolna od pandemii”

Znani francuscy restauratorzy, wspierani przez ekspertów, pracują nad innowacjami, które mogłyby minimalizować ryzyko transmisji wirusa – i pozwolić otwier...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama