Rusza pierwsza polska restauracja „zero waste”. Jak działa?

Fine dining bez marnowania żywności jest możliwy – przekonują pomysłodawcy Neo(n) Bistro, nowej pop-upowej restauracji w Warszawie, która staruje na początku lipca w centrum miasta.

Publikacja: 29.06.2021 16:24

Rusza pierwsza polska restauracja „zero waste”. Jak działa?

Foto: Fot: Taylor Grote/Unsplash

Problem z marnowaniem żywności zainspirował w ostatnich miesiącach wiele akcji m.in. o charakterze edukacyjnym. Dzięki informacjom ONZ o miliardzie ton żywności, która każdego roku na całym świecie trafia na śmietnik, a także w związku z kolejnymi wyzwaniami związanymi z ograniczaniem wpływu człowieka na klimat, coraz lepiej rozumiemy konieczność natychmiastowych zmian w zakresie tego, jak konsumujemy. Odpowiedzią na te zmiany jest pop-upowa restauracja Neo(n) Bistro, na początku lipca rusza w centrum Warszawy. Na czym polega ten koncept?

Czytaj też: Wraz z otwarciem restauracji wróciła zmora restauratorów

Neo(n) Bistro będzie opierać się na filozofii „zero waste”, ten projekt ma być próbą udowadnienia, że do przygotowania wyjątkowych dań można wykorzystać także te części składników, które do tej pory uznawaliśmy za nieprzydatne w kuchni.

Nad kartą dań w działającej w weekendy restauracji Neo (n) Bistro, która powstanie na dachu stojącego w centrum Warszawy hotelu Novotel, pracować będzie 13 cenionych szefów kuchni. Każdy przygotuje swoje menu degustacyjne– każdy letni weekend, aż do końca września, będzie należał do innego kucharza.

Organizatorami projektu Neo (n) Bistro są twórcy inicjatyw Nocny Market oraz RestaurantClub.pl. Ten drugi projekt to z kolei przedsięwzięcie organizatorów festiwalu Restaurant Week, o którym jeden z jego twórców, Maciej Żakowski, opowiedział w rozmowie z „Sukcesem”. Pierwszym szefem kuchni zaproszonym do przygotowania kolacji w Neo(n) Bistro jest Robert Sowa, właściciel warszawskiej restauracji N31 Restaurant and Bar. Nazwiska kolejnych szefów kuchni zostaną ujawnione w kolejnych tygodniach.

W jaki sposób organizatorzy chcą pozostać wierni idei „zero waste”? Ma to być możliwe między innymi dzięki temu, że goście Neo(n) Bistro będą wybierać dania przed wizytą w restauracji. Rejestracja na stronie projektu umożliwia określenie liczby gości przy stoliku, godziny rezerwacji oraz preferowanego menu.

Zdaniem organizatorów ma to pozwolić na redukcję zjawiska marnowanej żywności do zera. Pierwszych gości Neo(n) Bistro na dachu warszawskiego Novotelu, z widokiem na całe miasto, przyjmie już w najbliższy weekend – 2 i 3 lipca.

Problem z marnowaniem żywności zainspirował w ostatnich miesiącach wiele akcji m.in. o charakterze edukacyjnym. Dzięki informacjom ONZ o miliardzie ton żywności, która każdego roku na całym świecie trafia na śmietnik, a także w związku z kolejnymi wyzwaniami związanymi z ograniczaniem wpływu człowieka na klimat, coraz lepiej rozumiemy konieczność natychmiastowych zmian w zakresie tego, jak konsumujemy. Odpowiedzią na te zmiany jest pop-upowa restauracja Neo(n) Bistro, na początku lipca rusza w centrum Warszawy. Na czym polega ten koncept?

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?