Znana restauracja straci gwiazdkę Michelin? Mobbing w kuchni

Przedstawiciele Unichef, brytyjskiego związku zawodowego szefów kuchni, zbierają podpisy pod petycją z żądaniem odebrania gwiazdek Michelin znanej brytyjskiej restauracji. Kucharzy oburzył mobbing i molestowanie, których wedle ich informacji mieli dopuszczać się pracownicy restauracji.

Publikacja: 06.07.2021 13:39

Znana restauracja straci gwiazdkę Michelin? Mobbing w kuchni

Foto: Fot: Michael Browning/Unsplash

O tym, że w restauracjach pracuje się w wielkim stresie i pod presją czasu, nie trzeba nikogo przekonywać. Kuchnia to nie miejsce na dyplomację czy konwenanse. Wszystko musi dziać się w odpowiednim czasie i porządku, margines błędu jest minimalny. W takich warunkach nietrudno o nerwy, ale okazuje się, że granica między napiętą atmosferą a mobbingiem i toksyczną atmosferą, jest bardzo cienka.

Czytaj też: Restauracje z gwiazdką Michelin: gdzie w Europie najtaniej?

Oskarżenia pracowników brytyjskiej gastronomii pod adresem szefów kuchni zdarzały się w ostatnim czasie wyjątkowo często. Związek zawodowy brytyjskich szefów kuchni Unichef postanowił na nie zareagować. Wydano oświadczenie, w którym przedstawiciele Unichef domagają się, aby pozbawić gwiazdek Michelina restauracje, w których przełożeni dopuszczali się mobbingu, wykorzystywania pracowników lub molestowania. Brian McElderry, prezes Unichef, poprosił członków związku zawodowego o podpisanie petycji w tej sprawie.

Mobbing i molestowanie w kuchni? Oskarżenia pod adresem znanej restauracji

Bodźcem do stworzenia petycji była głośna sprawa gwiazdkowej restauracji Kitchin w Edynburgu, zarządzanej przez znanego szkockiego szefa kuchni, Toma Kitchina. Jego pracownicy oskarżyli go o szereg nadużyć. Wśród zarzutów znalazło się molestowanie a także ograniczanie dostępu do jedzenia i picia podczas 18-godzinnych zmian w kuchni.

Brian McElderry, prezes związku zawodowego brytyjskich szefów kuchni, napisał w oświadczeniu: „Wzywamy organizacje Michelin i AA do rozważenia unieważnienia odznaczeń przyznanych firmom, na których ciążą udowodnione oskarżenia o wykorzystywanie pracowników”.

„Ludzie z branży gastronomicznej doskonale zdają sobie sprawę z istnienia tego problemu, brakuje jednak otwartej krytyki. Dziś wiemy, że wszelkie korzyści płynące z odznaczeń powinny zostać uchylone, jeżeli nadużycia zostały udowodnione. Mamy nadzieję, że organizacje takie jak Michelin i AA wyrażą dezaprobatę dla takich zjawisk” – czytamy dalej w oświadczeniu.

Co na to Tom Kitchin? Oświadczył, że w jego restauracjach panuje atmosfera silnej presji, a emocje często biorą górę. Dodał, że pracownicy muszą wysokim sprostać standardom dotyczącym jakości jedzenia i obsługi. Wyraził ogromną dumę ze swoich współpracowników: „Jeżeli gdzieś pojawiły się nieprawidłowości, naprawimy je. W najlepszych kuchniach świata pracownicy zmagają się z wysoką presją, pośpiechem i szeregiem trudnych wyzwań, więc nietrudno o wybuchy silnych emocji”.

Kitchin dodaje jednak, że: „(…) standardy jakości obsługi i jedzenia muszą pokrywać się ze standardami zachowania się pracowników wobec siebie nawzajem. W ostatnich kilku latach opinie członków naszego zespołu udowodniły, że udało nam się naprawić wiele kwestii, wciąż jednak mamy wiele do zrobienia. Będzie to naszym priorytetem na najbliższe tygodnie, miesiące i lata”.

Peter Southcott, dyrektor zarządzający firmą Kitchin Group, oświadczył: „W związku z zarzutami o nieakceptowalne zachowanie dwóch pracowników wyższego szczebla naszej restauracji zostało zawieszonych na czas wyjaśnienia sprawy, która jest obecnie dogłębnie badana. Nie zawahamy się podjąć wszelkich niezbędnych kroków”.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?