Sake popularne jak wino? Z Europy do Polski idzie nowy trend

W polskich restauracjach coraz częściej w karcie pojawia się sake. Tradycyjny japoński trunek już dawno zdobył serca Europejczyków, którzy piją je nawet do posiłków – i nie chodzi tu tylko o sushi. Teraz czas na Polskę. Z czego wynika rosnący fenomen sake?

Publikacja: 16.07.2021 12:57

Sake popularne jak wino? Z Europy do Polski idzie nowy trend

Foto: Fot: Launde Morel/Unsplash

Niezrozumiałe znaki na butelkach, a także kiepskie doświadczenia w kontakcie ze słabej jakości sake w przeszłości sprawiają, że na aperitif zamawiamy głównie prosecco, do posiłku pijemy wino, a po nim zamawiamy wzmacniane wino lub coś mocniejszego. Tymczasem od paru lat Europejczycy w restauracjach coraz częściej zamawiają ten japoński trunek.

Czym jest sake i jak powstaje?

Niektórzy nazywają sake winem ryżowym, inni – ryżową wódką. Tymczasem jeśli chodzi o produkcję, najbliżej jest tu do metody warzenia piwa. Nie bez powodu Anglosasi nazywają miejsce produkcji sake brewery, czyli po prostu browarem.

Czytaj też: Wino w puszce: czy nowy trend przyjmie się w Polsce?

Sake, zwane przez Japończyków nihonshu, wytwarza się poprzez fermentację cukrów zawartych w ryżu. Najpierw skrobia ryżowa musi być rozłożona na cukry proste, które uzyskuje się w trakcie jej gotowania – zupełnie jak na początkowym etapie produkcji piwa czy rozmaitych destylatów. Potem następuje unikatowy w skali światowej proces wielokrotnych, jednoczesnych fermentacji, w wyniku których otrzymujemy elegancki, jedwabiście gładki trunek o mocy 14-16% alkoholu.

Istnieje co najmniej kilkanaście kategorii tego trunku – w zależności od jakości użytego ryżu, a także tego, czy dodano (lub nie) alkohol, czy trunek starzono w beczce, poddano filtracji etc. Istnieją też wersje musujące – one też trafiły już do Polski.

Warto dodać, że najlepsze sake klasy premium (zwane tokutei meisho shu) mogą być wyprodukowane jedynie z ryżu, wody i drożdży (możliwy jest dodatek alkoholu i kwasu mlekowego, pomocnego na etapie fermentacji). Nie ma w nich miejsca na konserwanty, regulatory kwasowości czy rozmaite smakowe dodatki.

Jakie potrawy pasują do sake?

Punktem wyjścia do udanych połączeń z jedzeniem będzie znalezienie odpowiedniego stylu – możemy wyróżnić dwa podstawowe. Pierwszy z nich jest lżejszy, bardziej kwiatowy i subtelny w smaku – szukajmy trunków ze słowem ginjo w nazwie. Możemy nim popijać rozmaite lekkie potrawy i przekąski.

Mniej aromatycznymi, ale za to bardziej strukturalnymi sake z akcentami orzechów i umami są te z kategorii junmai lub honjoso. Warto pić je z ciepłymi i bardziej złożonymi potrawami, jednak sommelierzy polecają je też do intensywnie słonych zimnych przekąsek, na przykład do kawioru.

Możemy też oczywiście być w zgodzie z tradycją – a więc łączyć ten trunek z potrawami japońskimi, przede wszystkim z owocami morza. Możemy też zejść z utartych szlaków i zestawić sake z kuchnią europejską – nawet z serami. Niefiltrowane wersje doskonale wpasują się w bogate potrawy z gęstymi sosami. Co najbardziej zaskakujące, eksperci polecają słodsze rodzaje wersje (np. nigori) do czekolady!

W jakiej temperaturze podawać sake?

W towarzystwie jedzenia sake zachowuje się podobnie jak wino, jednak dzięki temu, że jest bardziej subtelne, dużo łatwiej jest je zestawić z bardzo szeroką gamą potraw. Jego uniwersalność wynika z tego, że – w odróżnieniu od wina – trunek ten lepiej podbija smaki i tekstury potraw. Sake można pić zarówno schłodzone (w temperaturze między 6 a 12°C, jak i ciepłe (zwykle w temperaturze powyżej 55°C).

A w czym pić sake? Oczywiście najbardziej tradycyjna będzie japońska czarka zwana ochoko, w której najlepiej będzie smakować trunek podany na ciepło. Europejczycy również mają swój wkład w kulturę picia tego alkoholu i na zimno piją go w kieliszkach do białego wina, które świetnie uwydatniają subtelne aromaty.

Niezrozumiałe znaki na butelkach, a także kiepskie doświadczenia w kontakcie ze słabej jakości sake w przeszłości sprawiają, że na aperitif zamawiamy głównie prosecco, do posiłku pijemy wino, a po nim zamawiamy wzmacniane wino lub coś mocniejszego. Tymczasem od paru lat Europejczycy w restauracjach coraz częściej zamawiają ten japoński trunek.

Czym jest sake i jak powstaje?

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Materiał Promocyjny
Z kartą Simplicity można zyskać nawet 1100 zł, w tym do 500 zł już przed świętami
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Big data pomaga budować skuteczne strategie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Materiał Promocyjny
Polscy przedsiębiorcy coraz częściej ubezpieczeni