Reklama
Rozwiń
Reklama

Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend

„Brzydkie ciasta” to nowy trend kulinarny. Polubią go niedoświadczeni domorośli cukiernicy i fani artystycznego chaosu. Niedoskonałość w kuchni staje się zaletą.

Publikacja: 23.12.2023 11:59

Tymczasem w mediach społecznościowych (zwłaszcza na TikToku) przybywa postów, w których użytkownicy

Tymczasem w mediach społecznościowych (zwłaszcza na TikToku) przybywa postów, w których użytkownicy prezentują efekty swojej radosnej cukierniczej twórczości, które są jak najdalsze od tej perfekcji.

Foto: Jacob Schwartz Unsplash

Cukiernie prześcigają się w kunszcie i precyzji, z jakimi kreują swoje małe słodkie dzieła sztuki. Instagramowi twórcy tworzą doskonałe zdjęcia prezentujące perfekcyjnie przygotowany świąteczny stół i wypieki tak doskonałe, że aż nierealne.

Po drugiej stronie tej „barykady” są się rzesze domorosłych kucharzy i kucharek, którzy z niedopracowanych, chaotycznych ciast i tortów uczynili jeden z najpopularniejszych kulinarnych trendów.

Ugly cake — im ciasto brzydsze, tym fajniejsze

Wygląda na to, że określenie „ciasta instagramowe” ulega właśnie poważnej redefinicji, a z pewnością poszerzeniu. W powszechnej świadomości przyjęło się, że „instagramowe” jest coś, co jest estetyczne i perfekcyjne — począwszy od modowych stylizacji, makijażu i fryzur poprzez aranżacje wnętrz, a skończywszy na jedzeniu.

Czytaj więcej

Butikowy hotel z Krakowa wśród najpiękniejszych na świecie. Prestiżowa nagroda

Tymczasem w mediach społecznościowych (zwłaszcza na TikToku) przybywa postów, w których użytkownicy prezentują efekty swojej radosnej cukierniczej twórczości, które są jak najdalsze od tej perfekcji. Ciasta ozdabia się groteskowymi, niedopracowanymi i zabawnymi dekoracjami, które nie mają nic wspólnego z cukierniczym kunsztem.

Reklama
Reklama

Zamiast realistycznych, precyzyjnych kwiatów z kremu lub cukru i innych ozdób, do wykonania których potrzebne jest doświadczenie i niemałe zdolności, na ciastach i tortach w stylu „ugly cake” umieszcza się niechlujne napisy, wzorki i obrazki, trochę jakby wykonał je kilkulatek. Niech to będzie wizerunek jakiejś fikcyjnej postaci lub — jeszcze lepiej — osoby, dla której wykonało się słodką kreację.

Najrozmaitsze kształty ciast i tortów, urągające sztuce cukierniczej, również podpadają pod trend „brzydkich ciast”. Media społecznościowe zalewają krzywe rzeźby z ciasta, przedstawiające zwierzęta i ludzi oraz postaci z kreskówek, które z oryginalnymi pierwowzorami nie mają zbyt wiele wspólnego.

Do wpisania się w trend „ugly cake” nie potrzeba żadnych zdolności, a brzydota, nieład i duża dawka groteskowego humoru są tu jak najbardziej celowe. Jeżeli ciasto niechcący pęknie nam w trakcie pieczenia lub jeżeli ozdobimy je zupełnie nie tak jak pokazano na zdjęciu w przepisie — wszystko jest w porządku, zrobiliśmy właśnie wypiek w modnej estetyce „ugly cake”.

Reklama
Reklama

Ten osobliwy trend demokratyzuje dziedzinę pieczenia ciast i ośmiela tych, którzy bali się w nią wkroczyć. Jedna zasada jest jednak niezmienna: nasze domowe ciasto, jakkolwiek nieidealne, nadal musi być smaczne.

Bunt przeciwko perfekcji. Brzydkie ciasta robią furorę

„Ugly cake” nie jest zupełnie nowym trendem — kiełkuje w cukierniczej części internetu już od paru lat. Analogiczne zjawisko widać również w innych dziedzinach, gdzie użytkownicy i użytkowniczki odchodzą od publikowania perfekcyjnych selfies na rzecz zdjęć w estetyce „photo dump” czy „cluttercore”, o których zresztą pisaliśmy.

Trend „ugly cake”, który przez pewien czas był głównie domeną cukierników-amatorów, uległ w międzyczasie profesjonalizacji. Jednym z jej pierwszych przejawów była moda na „nagie ciasta”, czyli takie, które — wbrew tradycji — nie pokrywa się idealnie gładką warstwą kremu albo nakłada się go tylko miejscami, pozornie niedbale.

Niektóre z tych słodkich kreacji zadziwiają swoją pomysłowością i paradoksalnie stają się oryginalnymi dziełami sztuki. W końcu utalentowany cukiernik ma wiele wspólnego z artystą. W taki sposób poluzowanie zasad cukierniczego kanonu w ramach trendu „ugly cake” stało się dla tych twórców źródłem niekończących się inspiracji.

Cukiernie prześcigają się w kunszcie i precyzji, z jakimi kreują swoje małe słodkie dzieła sztuki. Instagramowi twórcy tworzą doskonałe zdjęcia prezentujące perfekcyjnie przygotowany świąteczny stół i wypieki tak doskonałe, że aż nierealne.

Po drugiej stronie tej „barykady” są się rzesze domorosłych kucharzy i kucharek, którzy z niedopracowanych, chaotycznych ciast i tortów uczynili jeden z najpopularniejszych kulinarnych trendów.

Pozostało jeszcze 88% artykułu
Reklama
Słodycze
Jedyna na świecie lodziarnia z gwiazdką Michelin. „Tylko cztery składniki”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Słodycze
Czekolada dubajska podbija Europę. Na czym polega fenomen przysmaku z Dubaju?
Słodycze
11 listopada to nie tylko rogale. Z jakimi tradycjami wiąże się to święto?
Słodycze
Lodziarnia w Krakowie wśród 100 najlepszych na świecie. Internauci zdecydowali
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Słodycze
Polski przysmak liderem światowym rankingu najlepszych ciast. To efekt kruszonki
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama