Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend

„Brzydkie ciasta” to nowy trend kulinarny. Polubią go niedoświadczeni domorośli cukiernicy i fani artystycznego chaosu. Niedoskonałość w kuchni staje się zaletą.

Publikacja: 23.12.2023 11:59

Tymczasem w mediach społecznościowych (zwłaszcza na TikToku) przybywa postów, w których użytkownicy

Tymczasem w mediach społecznościowych (zwłaszcza na TikToku) przybywa postów, w których użytkownicy prezentują efekty swojej radosnej cukierniczej twórczości, które są jak najdalsze od tej perfekcji.

Foto: Jacob Schwartz Unsplash

Cukiernie prześcigają się w kunszcie i precyzji, z jakimi kreują swoje małe słodkie dzieła sztuki. Instagramowi twórcy tworzą doskonałe zdjęcia prezentujące perfekcyjnie przygotowany świąteczny stół i wypieki tak doskonałe, że aż nierealne.

Po drugiej stronie tej „barykady” są się rzesze domorosłych kucharzy i kucharek, którzy z niedopracowanych, chaotycznych ciast i tortów uczynili jeden z najpopularniejszych kulinarnych trendów.

Ugly cake — im ciasto brzydsze, tym fajniejsze

Wygląda na to, że określenie „ciasta instagramowe” ulega właśnie poważnej redefinicji, a z pewnością poszerzeniu. W powszechnej świadomości przyjęło się, że „instagramowe” jest coś, co jest estetyczne i perfekcyjne — począwszy od modowych stylizacji, makijażu i fryzur poprzez aranżacje wnętrz, a skończywszy na jedzeniu.

Czytaj więcej

Butikowy hotel z Krakowa wśród najpiękniejszych na świecie. Prestiżowa nagroda

Tymczasem w mediach społecznościowych (zwłaszcza na TikToku) przybywa postów, w których użytkownicy prezentują efekty swojej radosnej cukierniczej twórczości, które są jak najdalsze od tej perfekcji. Ciasta ozdabia się groteskowymi, niedopracowanymi i zabawnymi dekoracjami, które nie mają nic wspólnego z cukierniczym kunsztem.

Zamiast realistycznych, precyzyjnych kwiatów z kremu lub cukru i innych ozdób, do wykonania których potrzebne jest doświadczenie i niemałe zdolności, na ciastach i tortach w stylu „ugly cake” umieszcza się niechlujne napisy, wzorki i obrazki, trochę jakby wykonał je kilkulatek. Niech to będzie wizerunek jakiejś fikcyjnej postaci lub — jeszcze lepiej — osoby, dla której wykonało się słodką kreację.

Najrozmaitsze kształty ciast i tortów, urągające sztuce cukierniczej, również podpadają pod trend „brzydkich ciast”. Media społecznościowe zalewają krzywe rzeźby z ciasta, przedstawiające zwierzęta i ludzi oraz postaci z kreskówek, które z oryginalnymi pierwowzorami nie mają zbyt wiele wspólnego.

Do wpisania się w trend „ugly cake” nie potrzeba żadnych zdolności, a brzydota, nieład i duża dawka groteskowego humoru są tu jak najbardziej celowe. Jeżeli ciasto niechcący pęknie nam w trakcie pieczenia lub jeżeli ozdobimy je zupełnie nie tak jak pokazano na zdjęciu w przepisie — wszystko jest w porządku, zrobiliśmy właśnie wypiek w modnej estetyce „ugly cake”.

Ten osobliwy trend demokratyzuje dziedzinę pieczenia ciast i ośmiela tych, którzy bali się w nią wkroczyć. Jedna zasada jest jednak niezmienna: nasze domowe ciasto, jakkolwiek nieidealne, nadal musi być smaczne.

Bunt przeciwko perfekcji. Brzydkie ciasta robią furorę

„Ugly cake” nie jest zupełnie nowym trendem — kiełkuje w cukierniczej części internetu już od paru lat. Analogiczne zjawisko widać również w innych dziedzinach, gdzie użytkownicy i użytkowniczki odchodzą od publikowania perfekcyjnych selfies na rzecz zdjęć w estetyce „photo dump” czy „cluttercore”, o których zresztą pisaliśmy.

Trend „ugly cake”, który przez pewien czas był głównie domeną cukierników-amatorów, uległ w międzyczasie profesjonalizacji. Jednym z jej pierwszych przejawów była moda na „nagie ciasta”, czyli takie, które — wbrew tradycji — nie pokrywa się idealnie gładką warstwą kremu albo nakłada się go tylko miejscami, pozornie niedbale.

Niektóre z tych słodkich kreacji zadziwiają swoją pomysłowością i paradoksalnie stają się oryginalnymi dziełami sztuki. W końcu utalentowany cukiernik ma wiele wspólnego z artystą. W taki sposób poluzowanie zasad cukierniczego kanonu w ramach trendu „ugly cake” stało się dla tych twórców źródłem niekończących się inspiracji.

Cukiernie prześcigają się w kunszcie i precyzji, z jakimi kreują swoje małe słodkie dzieła sztuki. Instagramowi twórcy tworzą doskonałe zdjęcia prezentujące perfekcyjnie przygotowany świąteczny stół i wypieki tak doskonałe, że aż nierealne.

Po drugiej stronie tej „barykady” są się rzesze domorosłych kucharzy i kucharek, którzy z niedopracowanych, chaotycznych ciast i tortów uczynili jeden z najpopularniejszych kulinarnych trendów.

Pozostało 89% artykułu
Słodycze
Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie
Słodycze
Jagodzianki z Warszawy na liście najlepszych przysmaków na świecie w 2023 roku
Słodycze
Dzień św. Marcina to nie tylko rogale. Z czym jeszcze wiąże się to święto?
Słodycze
Ranking najlepszych deserów na świecie. Polskie ciasta w czołówce, wygrała Rosja
Słodycze
Do kogo należy panettone? Świat bije się o tradycyjną babę świąteczną
Materiał Promocyjny
Wsparcie dla beneficjentów dotacji unijnych, w tym środków z KPO