Redakcja brytyjskiego „Guardiana” doceniła polskie jagodzianki. Redaktorka brytyjskiego dziennika, a zarazem znana pisarka kulinarna Diana Henry, wybrała się do Warszawy, gdzie spróbowała tego tradycyjnego polskiego wypieku. W taki sposób jagodzianka trafiła na listę najlepszych zdaniem redaktorów „Guardiana” rzeczy, jakie zjedli w 2023 roku.
Jagodzianki: jedna z najsmaczniejszych rzeczy na świecie 2023 roku
Jagodzianki to z pewnością jeden z najbardziej lubianych smakołyków w Polsce. Latem, kiedy panuje sezon na jagody, trudno znaleźć piekarnię czy cukiernię, która nie oferowałaby słodkich drożdżówek i innych deserów z jagodami w roli głównej. W tych najlepszych, rzemieślniczych piekarniach suto nadziane jagodami wypieki wyprzedają się – nomen omen – jak świeże bułeczki.
Czytaj więcej
Bernard Arnault, jeden z najbogatszych ludzi na świecie, przedsiębiorca kontrolujący koncern LVMH, giganta rynku dóbr luksusowych, kupił kolejną prestiżową nieruchomość w Paryżu. Jego nowy nabytek to zabytkowa kamienica na Polach Elizejskich.
Jednym z takich miejsc jest zlokalizowana na warszawskim Żoliborzu piekarnia Cała w mące, której prawdopodobnie nie trzeba przedstawiać żadnemu stołecznemu miłośnikowi zarówno słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Latem tego roku trafiła do niej Diana Henry, redaktorka „Guardiana”, a także znana brytyjska pisarka kulinarna.
Henry napisała szereg popularnych wśród „foodies” książek, między innymi „Roast Figs”, „Sugar Snow” czy „Salt Sugar Smoke”. Autorka wyjechała latem na wakacje do Polski z zamiarem odwiedzenia piekarni Cała w mące, którą odkryła na Instagramie, a także spotkania się z jej założycielką, Moniką Walecką.