Jagodzianki z Warszawy na liście najlepszych przysmaków na świecie w 2023 roku

Polskie jagodzianki robią furorę za granicą. Redaktorzy brytyjskiego „Guardiana” uznali je za jedną z najsmaczniejszych rzeczy na świecie, które zdarzyło im się zjeść w 2023 roku. Wyróżniona została jedna ze znanych warszawskich cukierni.

Publikacja: 13.12.2023 09:48

Warszawska piekarnia Cała w Mące została wyróżniona przez brytyjskiego „Guardiana”.

Warszawska piekarnia Cała w Mące została wyróżniona przez brytyjskiego „Guardiana”.

Foto: Facebook/Cała w Mące

Redakcja brytyjskiego „Guardiana” doceniła polskie jagodzianki. Redaktorka brytyjskiego dziennika, a zarazem znana pisarka kulinarna Diana Henry, wybrała się do Warszawy, gdzie spróbowała tego tradycyjnego polskiego wypieku. W taki sposób jagodzianka trafiła na listę najlepszych zdaniem redaktorów „Guardiana” rzeczy, jakie zjedli w 2023 roku.

Jagodzianki: jedna z najsmaczniejszych rzeczy na świecie 2023 roku

Jagodzianki to z pewnością jeden z najbardziej lubianych smakołyków w Polsce. Latem, kiedy panuje sezon na jagody, trudno znaleźć piekarnię czy cukiernię, która nie oferowałaby słodkich drożdżówek i innych deserów z jagodami w roli głównej. W tych najlepszych, rzemieślniczych piekarniach suto nadziane jagodami wypieki wyprzedają się – nomen omen – jak świeże bułeczki.

Czytaj więcej

Najbogatszy Europejczyk znów na zakupach. Skupuje luksusowe nieruchomości

Jednym z takich miejsc jest zlokalizowana na warszawskim Żoliborzu piekarnia Cała w mące, której prawdopodobnie nie trzeba przedstawiać żadnemu stołecznemu miłośnikowi zarówno słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Latem tego roku trafiła do niej Diana Henry, redaktorka „Guardiana”, a także znana brytyjska pisarka kulinarna.

Henry napisała szereg popularnych wśród „foodies” książek, między innymi „Roast Figs”, „Sugar Snow” czy „Salt Sugar Smoke”. Autorka wyjechała latem na wakacje do Polski z zamiarem odwiedzenia piekarni Cała w mące, którą odkryła na Instagramie, a także spotkania się z jej założycielką, Moniką Walecką.

Pisarka sama przyznała, że całkowicie wypadło jej z głowy, że w Polsce trwał właśnie sezon na jagody, które można było wówczas kupić w niemal każdej warszawskiej piekarni i cukierni. Wstąpiwszy do Całej w mące, spróbowała kilku tamtejszych wypieków z jagodami.

„Jagody są wspaniałe” – zachwyca się naszymi owocami Diana Henry na łamach „Guardiana”. Pisarka doceniła w nich idealny balans między słodyczą a cierpkością. W tamtym czasie w ofercie Całej w mące znajdowały się różne wypieki z jagodami, między innymi inspirowane duńskimi słodkościami bułeczki – i oczywiście klasyczne polskie jagodzianki.

„Prawdopodobnie moją faworytką była brioszka nadziewana jagodami. Była absolutnie wspaniała” – podsumowuje Henry swoje zachwyty nad jagodzianką w artykule, który pojawił się właśnie na łamach „Guardiana”. Tradycyjny polski wypiek znalazł się na dość krótkiej liście smakołyków z całego świata, które zdobyły serca redakcji kulinarnej brytyjskiego dziennika.

Cała w mące – warszawska piekarnia robi furorę

Piekarniczego rzemiosła Monika Walecka nauczyła się całkowicie „od zera”, nie ukończywszy żadnej szkoły zawodowej. Zdobywała wiedzę i szlifowała swoje umiejętności w najlepszych piekarniach rozsianych na całym świecie. Oprócz bycia piekarką, realizuje się również jako fotografka.

Całą w mące na Żoliborzu otworzyła w 2019 roku. Z czasem zyskała na polskiej scenie gastronomicznej status ekspertki w dziedzinie chlebów, starych odmian zbóż i wszelkiego rodzaju rzemieślniczych wypieków. Wydała książkę kucharską, a z biegiem czasu jej piekarniczy biznes stopniowo się powiększył.

Na fali popularności wyrobów z Całej w mące, zarówno wśród mieszkańców Warszawy, jak i osób przyjezdnych, Monika Walecka otworzyła kolejne piekarnie i sklepy z pieczywem. Pasjonatka i bizneswoman posiada obecnie trzy lokale w Warszawie.

Słodycze
Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Słodycze
Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend
Słodycze
Dzień św. Marcina to nie tylko rogale. Z czym jeszcze wiąże się to święto?
Słodycze
Ranking najlepszych deserów na świecie. Polskie ciasta w czołówce, wygrała Rosja
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Słodycze
Do kogo należy panettone? Świat bije się o tradycyjną babę świąteczną