Jagodzianki z Warszawy na liście najlepszych przysmaków na świecie w 2023 roku

Polskie jagodzianki robią furorę za granicą. Redaktorzy brytyjskiego „Guardiana” uznali je za jedną z najsmaczniejszych rzeczy na świecie, które zdarzyło im się zjeść w 2023 roku. Wyróżniona została jedna ze znanych warszawskich cukierni.

Publikacja: 13.12.2023 09:48

Warszawska piekarnia Cała w Mące została wyróżniona przez brytyjskiego „Guardiana”.

Warszawska piekarnia Cała w Mące została wyróżniona przez brytyjskiego „Guardiana”.

Foto: Facebook/Cała w Mące

Redakcja brytyjskiego „Guardiana” doceniła polskie jagodzianki. Redaktorka brytyjskiego dziennika, a zarazem znana pisarka kulinarna Diana Henry, wybrała się do Warszawy, gdzie spróbowała tego tradycyjnego polskiego wypieku. W taki sposób jagodzianka trafiła na listę najlepszych zdaniem redaktorów „Guardiana” rzeczy, jakie zjedli w 2023 roku.

Jagodzianki: jedna z najsmaczniejszych rzeczy na świecie 2023 roku

Jagodzianki to z pewnością jeden z najbardziej lubianych smakołyków w Polsce. Latem, kiedy panuje sezon na jagody, trudno znaleźć piekarnię czy cukiernię, która nie oferowałaby słodkich drożdżówek i innych deserów z jagodami w roli głównej. W tych najlepszych, rzemieślniczych piekarniach suto nadziane jagodami wypieki wyprzedają się – nomen omen – jak świeże bułeczki.

Czytaj więcej

Najbogatszy Europejczyk znów na zakupach. Skupuje luksusowe nieruchomości

Jednym z takich miejsc jest zlokalizowana na warszawskim Żoliborzu piekarnia Cała w mące, której prawdopodobnie nie trzeba przedstawiać żadnemu stołecznemu miłośnikowi zarówno słodkich, jak i wytrawnych wypieków. Latem tego roku trafiła do niej Diana Henry, redaktorka „Guardiana”, a także znana brytyjska pisarka kulinarna.

Henry napisała szereg popularnych wśród „foodies” książek, między innymi „Roast Figs”, „Sugar Snow” czy „Salt Sugar Smoke”. Autorka wyjechała latem na wakacje do Polski z zamiarem odwiedzenia piekarni Cała w mące, którą odkryła na Instagramie, a także spotkania się z jej założycielką, Moniką Walecką.

Pisarka sama przyznała, że całkowicie wypadło jej z głowy, że w Polsce trwał właśnie sezon na jagody, które można było wówczas kupić w niemal każdej warszawskiej piekarni i cukierni. Wstąpiwszy do Całej w mące, spróbowała kilku tamtejszych wypieków z jagodami.

„Jagody są wspaniałe” – zachwyca się naszymi owocami Diana Henry na łamach „Guardiana”. Pisarka doceniła w nich idealny balans między słodyczą a cierpkością. W tamtym czasie w ofercie Całej w mące znajdowały się różne wypieki z jagodami, między innymi inspirowane duńskimi słodkościami bułeczki – i oczywiście klasyczne polskie jagodzianki.

„Prawdopodobnie moją faworytką była brioszka nadziewana jagodami. Była absolutnie wspaniała” – podsumowuje Henry swoje zachwyty nad jagodzianką w artykule, który pojawił się właśnie na łamach „Guardiana”. Tradycyjny polski wypiek znalazł się na dość krótkiej liście smakołyków z całego świata, które zdobyły serca redakcji kulinarnej brytyjskiego dziennika.

Cała w mące – warszawska piekarnia robi furorę

Piekarniczego rzemiosła Monika Walecka nauczyła się całkowicie „od zera”, nie ukończywszy żadnej szkoły zawodowej. Zdobywała wiedzę i szlifowała swoje umiejętności w najlepszych piekarniach rozsianych na całym świecie. Oprócz bycia piekarką, realizuje się również jako fotografka.

Całą w mące na Żoliborzu otworzyła w 2019 roku. Z czasem zyskała na polskiej scenie gastronomicznej status ekspertki w dziedzinie chlebów, starych odmian zbóż i wszelkiego rodzaju rzemieślniczych wypieków. Wydała książkę kucharską, a z biegiem czasu jej piekarniczy biznes stopniowo się powiększył.

Na fali popularności wyrobów z Całej w mące, zarówno wśród mieszkańców Warszawy, jak i osób przyjezdnych, Monika Walecka otworzyła kolejne piekarnie i sklepy z pieczywem. Pasjonatka i bizneswoman posiada obecnie trzy lokale w Warszawie.

Słodycze
11 listopada to nie tylko rogale. Z jakimi tradycjami wiąże się to święto?
Słodycze
Lodziarnia w Krakowie wśród 100 najlepszych na świecie. Internauci zdecydowali
Słodycze
Polski przysmak liderem światowym rankingu najlepszych ciast. To efekt kruszonki
Słodycze
Tłusty czwartek: słona historia pączków. Pierwotnie wcale nie były słodkie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Słodycze
Świąteczne wypieki się nie udały? To nic. „Brzydkie ciasta” to nowy trend