Trudno wyobrazić sobie Tłusty Czwartek bez pączków. W Polsce stały się one symbolem kończącego się karnawału, a cukiernicy prześcigają się w wymyślaniu nowych, coraz bardziej wyrafinowanych wersji.
Jednak pierwotnie pączki w Polsce wcale nie były słodyczami. Miały w kuchni zupełnie inny charakter. Jaki? O tym poniżej. A także o tym, w jaki sposób pączki przywędrowały do Polski i stały się jednym z naszych narodowych wypieków.
Tłusty Czwartek: jak pączki trafiły do Polski?
Pierwsze pączki wyrabiano jeszcze w starożytności, na terenie Cesarstwa Rzymskiego, a także poza jego granicami. Niewiele różniły się od zwykłego pszennego pieczywa i dodawano do nich wszystko – za wyjątkiem słodkich składników.
Na ziemiach polskich nasi przodkowie zajadali się produktami przypominającymi pączki już tysiąc lat temu – były słoną zakąską do alkoholu. Podobnie jak w starożytnym Rzymie, ich spożywanie wiązało się z obchodami przesilenia wiosennego.
Czytaj więcej
Nie tylko polscy architekci zdobywają prestiżowe nagrody na świecie. Także projektanci wnętrz zyskują uznanie – zaprojektowane przez nich restauracje i bary w ostatnich kilkunastu miesiącach zdobywały czołowe wyróżnienia, łącznie z tytułem najpiękniejszych na świecie.