Pyszne sekrety i zdrowe zalety kaszy gryczanej

„Gryka jak śnieg biała” pisał nasz wieszcz narodowy, wzdychając z utęsknieniem do ojczystego kraju, gdzie po horyzont rozpościerały się szumiące łany zbóż....

iDracula – krwiste mięsa u hrabiego

Wprawdzie hrabia Drakula pochodził z Transylwanii, a nie z Bukaresztu, jednak tą postacią szczyci się cała Rumunia. Na bukaresztańskiej starówce można znal...

Las im się śnił od dawna

O tym jak warszawiacy zamienili zgiełk miasta, Marszałkowską i smog na las, rzekę i czyste powietrze, oraz co z tego wynikło..

Karnawałowa „Zaintrygowana kaczka”

CANARD INTRIGUÉ – czyli przepis na świąteczną sałatkę z kaczką w roli głównej, który zadziwiłby samą kaczkę. Łączy w sobie tradycję francuskich i włoskich...

Pulled pork z jackfruita

Jest taki owoc na Zanzibarze, który jest najlepszy w grudniu. Uznaje się go za największy owoc na świecie, bo może nawet osiągnąć wagę 40 kg.

Roślinne bistro w środku Ursynowa

Wegańskie potrawy, bardzo dużo roślin, obchody nietypowych świąt i doskonałe piwo – tak w skrócie można opisać wegańskie bistro Dżungla mieszczące się na w...

Jak zrobić zakwas?

Buraki to magiczne warzywo. A dobrze przyrządzony zakwas, to perspektywa rozgrzewającego barszczu w zimowe wieczory i aromatu charakterystycznego dla polsk...

Chakula znaczy jedzenie

Kombinacja morskiej bryzy i jedzenia przygotowanego na łodzi dhow sprawia, że jest to jedno z najlepszych wspomnień jakie mają goście przyjeżdżający na Zan...

Placek śliwkowy dla zapracowanych

Czasem chodzi za nami placek… śliwkowy. Szczególnie jesienią. A może wykorzystać wizytę znajomych i podejść do tematu samodzielnie? A przy okazji zabłysnąć...

Mozart: żeberka do pełna

„Więcej niż zwykłe żeberka” – takim hasłem reklamuje się restauracja Mozart w Brukseli i nie jest to przesada. Można zaryzykować twierdzenie, każdy miłośni...