Magia świąt: w Japonii to czas sushi z kurczakiem w panierce

Sushi kojarzy się wam z rybą? Słusznie, ale zasady są po to, by je łamać. Zwłaszcza, jeśli sprawa dotyczy jednej z ulubionych potraw Japończyków – panierowanego kurczaka.

Publikacja: 07.12.2020 16:18

Magia świąt: w Japonii to czas sushi z kurczakiem w panierce

Foto: Fot: Wyrok A/Unsplash

Kurczak w panierce to jeden z przysmaków w Japonii. Popularność potrawy rozpropagowanej na całym świecie przez sieć KFC w Japonii przybrała takie rozmiary, że śmiało można powiedzieć, iż panierowany drób to jedna z ulubionych potraw Japończyków. Oczywiście, jeśli pod uwagę weźmiemy, że w tym kraju, słynącym z niezwykle bogatej tradycji kulinarnej, o tytuł ulubionego dania walczą setki, jeśli nie tysiące potraw – i zwycięzcy na razie nie widać. 

Sushi z kurczakiem w panierce zamiast surowej ryby

Popularność panierowanego kurczaka w Japonii jest fenomenem, któremu sieć KFC zawdzięcza znakomite wyniki w tym kraju. Szczególnie duże obroty notowane są w grudniu, w okolicy świąt. Polacy w tym okresie zbiorowo nabierają ochoty na śledzie oraz makowiec, a Japończycy pałają chęcią zanurzenia zębów w soczystym panierowanym kurczaku.

"kappa sushi z kurczakiem"

Sushi z kurczakiem? Rok 2020 już niczym nie zaskoczy. Fot: Kappa Sushi

Foto: sukces.rp.pl

Żyjemy, jak wiadomo, w rzeczywistości „kultury remiksu”, w której wszystko nie tylko można, ale wręcz trzeba ze sobą mieszać, należy łączyć elementy, by powstawało coś nowego. Efektem takich nieoczekiwanych połączeń jest sushi, w którym surową rybę zastąpiono kawałkami panierowanego kurczaka ozdobionymi girlandami majonezu.

Czytaj też: Szefowa kuchni z restauracji Nobu: jedzcie sushi palcami, a nie pałeczkami

Bywalców restauracji obecność kurczaka na talerzu w tym wypadku nie powinna dziwić. To danie często występuje w karcie dań japońskich knajp. Zazwyczaj jednak to osobna potrawa, serwowana bez związku z sushi. Takeshi Okawara, twórca sieci restauracji Kappa Sushi działających w Japonii, postanowił pójść krok dalej – u niego panierowany kurczak pojawia się po prostu na „klockach” z ryżu.

To odważny miks, ale właściciel nie obawia się buntu klientów, liczy raczej na efekt zaskoczenia. Ma też w menu opcję B – dla osób, które pragną panierowanego kurczaka, ale nie chcą zawracać sobie głowy ryżem, Kappa Sushi serwuje też bardziej klasyczne „nuggetsy” i panierowane kawałki piersi z kurczaka. Na brak chętnych restauracje Kappa Sushi nie powinny narzekać, wszak okres przedświąteczny pachnie w Japonii nie tyle piernikami, co kurczakiem w panierce.

Kurczak w panierce to jeden z przysmaków w Japonii. Popularność potrawy rozpropagowanej na całym świecie przez sieć KFC w Japonii przybrała takie rozmiary, że śmiało można powiedzieć, iż panierowany drób to jedna z ulubionych potraw Japończyków. Oczywiście, jeśli pod uwagę weźmiemy, że w tym kraju, słynącym z niezwykle bogatej tradycji kulinarnej, o tytuł ulubionego dania walczą setki, jeśli nie tysiące potraw – i zwycięzcy na razie nie widać. 

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?