Niektóre przedsiębiorstwa skutecznie radzą sobie nie tylko z pandemią, ale też z wojnami, katastrofami klimatycznymi, rewolucjami i upływem czasu. Redaktorzy brytyjskiego serwisu „Business Financing” przygotowali zestawienie najstarszych i, co istotne, wciąż działających, choć nie zawsze w pierwotnym charakterze – firm z całego świata. W Europie pod tym względem najlepiej wypadają banki, mennice, restauracje kopalnie i browary.
W Polsce tytuł najdłużej działającej firmy należy do kopalni soli w Bochni, która dziś pełni funkcję muzeum, ale sól wydobywano tam jeszcze w 1990 roku – czyli prawie 750 lat po założeniu w 1248 roku. Zaledwie 2 lata później zaczęła działać kopalnia soli w Drohobyczu, która jest najdłużej istniejącym zakładem na Ukrainie. W Niemczech znajdziemy jednego z rekordzistów w skali świata – w miasteczku Kröv od 862 roku działa winiarnia Staffelter Hof. Dziś rodzinną firmą rządzi siódme pokolenie potomków właściciela, który kupił ją w 1805 roku.
W Norwegii i Islandii wielkimi tradycjami może pochwalić się poczta, istniejąca w tych krajach od 1647 i 1776 roku, a w Finlandii – producent narzędzi Fiskars. Najstarsze europejskie browary istnieją nawet kilkaset lat dłużej – belgijski Affligem działa od 1074 roku, historia browaru Brand w Holandii sięga 1340 roku, a znajdujący się tuż przy niedaleko polskiej granicy czeski Broumov jest tylko 8 lat młodszy. Piwo od setek lat warzy się w Rumunii, na Węgrzech, na Łotwie, Litwie czy Białorusi, gdzie browary również wyprzedzają inne przedsiębiorstwa pod względem długowieczności.
Najstarszą firmą na kontynencie jest najdłużej działająca restauracja w Europie – St. Peter Stiftskulinarium w Salzburgu w Austrii. Więcej informacji na temat lokali gastronomicznych z całego świata, mogących pochwalić się historią sięgającą tysiąca lat, można znaleźć w podobnym zestawieniu, opublikowanym kilka miesięcy temu. Grafika poniżej pokazuje, jakie firmy przetrwały najdłużej, bez podziału na kategorie.