Ten raport pokazuje, dlaczego restauracje pozostaną zamknięte

To smutne wieści dla restauratorów, ale także dla klientów restauracji. Marzymy o tym, by znowu pójść ze znajomymi na kolację czy wino. Na to się jednak nie zanosi. Z nowych badań wynika, że nawet wielometrowy dystans między klientami nie chroni przed zakażeniem w zamkniętych, klimatyzowanych pomieszczeniach takich jak restauracje czy kawiarnie.

Publikacja: 17.12.2020 09:32

Ten raport pokazuje, dlaczego restauracje pozostaną zamknięte

Foto: Fot: Kazuo Ota/Unsplash

Obowiązkowe zachowanie dwumetrowego dystansu nie uchroni przed transmisją koronawirusa, jeśli znajdziemy się w pomieszczeniu z klimatyzacją – wynika z nowego badania opublikowanego przez „Journal of Korean Medical Science”.

Nowy raport: Jakie jest ryzyko zakażenia koronawirusem w restauracjach?

Autorzy badania przeanalizowali dane dotyczące zakażeń, do których doszło na początku 2020 roku w jednej z restauracji w Korei Południowej. To kolejne potwierdzenie, że spożywanie posiłków w restauracjach należy do najbardziej ryzykownych aktywności w czasie pandemii.

Czytaj też: Koniec ery mięsa. Za 15 lat produkty zwierzęce całkowicie znikną z naszej diety. Dzieci pokolenia Z będą w stu procentach weganami

Do przeprowadzenia analizy naukowcy przeprowadzili szereg wywiadów, uwzględnili także dane z kamer monitoringu i telefonów komórkowych. Okazało się, że dwóch mężczyzn zostało zarażonych przez trzeciego, przechodzącego Covid-19 bezobjawowo, mimo że całą trójka spędziła w tej samej restauracji zaledwie 5 minut.

Co więcej, dwójkę zakażonych i zarażającego dzieliło co najmniej sześć metrów. Zdaniem naukowców głównym winowajcą był zainstalowany w restauracji klimatyzator, umożliwiający błyskawiczną transmisję wirusa w pomieszczeniu.

Podobnych testów i symulacji jest więcej. We wrześniu amerykańska agencja rządowa CDC, zajmująca się chorobami zakaźnymi,  opublikowała badanie pokazujące, że ryzyko zarażenia wirusem w przypadku osób dorosłych wzrastało dwukrotnie, jeśli zarażony przynajmniej raz w ciągu dwóch tygodni przed testem zjadł posiłek w restauracji.

Niezależnie od badań szybki powrót restauracji na razie wydaje się wykluczony. W środę Światowa Organizacja Zdrowia zaapelowała do Europejczyków, by nie rezygnowali z maseczek nawet podczas spotkań świątecznych w gronie rodziny. Komunikat WHO mówi o „wysokim ryzyku” nowej fali infekcji na początku 2021 roku. W tym tygodniu kolejne kraje Europy, jak Niemcy czy Holandia, zwiększyły restrykcje związane z pandemią przed nadchodzącymi świętami, zamknięto m.in szkoły, teatry i siłownie.

Obowiązkowe zachowanie dwumetrowego dystansu nie uchroni przed transmisją koronawirusa, jeśli znajdziemy się w pomieszczeniu z klimatyzacją – wynika z nowego badania opublikowanego przez „Journal of Korean Medical Science”.

Nowy raport: Jakie jest ryzyko zakażenia koronawirusem w restauracjach?

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak
Materiał Promocyjny
Zwinny, wyrazisty i dynamiczny. SUV, który bryluje na europejskich salonach
Kuchnia
XV-wieczny przysmak z Krakowa w rankingu najlepszych chlebów na świecie
Kuchnia
Rewolucja kulinarna na igrzyskach: Francja zaoferuje sportowcom menu roślinne
Kuchnia
Pierwsze na świecie lody waniliowe na bazie plastiku. Przełom w gastronomii?
Materiał Promocyjny
THE FUTURE OF FINANCE
Kuchnia
Antyczna pizza odkryta w Pompejach? Archeolodzy pokazali zaskakujący fresk
Materiał Promocyjny
Nowe finansowanie dla transportu miejskiego w Polsce Wschodniej