Obowiązkowe zachowanie dwumetrowego dystansu nie uchroni przed transmisją koronawirusa, jeśli znajdziemy się w pomieszczeniu z klimatyzacją – wynika z nowego badania opublikowanego przez „Journal of Korean Medical Science”.
Nowy raport: Jakie jest ryzyko zakażenia koronawirusem w restauracjach?
Autorzy badania przeanalizowali dane dotyczące zakażeń, do których doszło na początku 2020 roku w jednej z restauracji w Korei Południowej. To kolejne potwierdzenie, że spożywanie posiłków w restauracjach należy do najbardziej ryzykownych aktywności w czasie pandemii.
Czytaj też: Koniec ery mięsa. Za 15 lat produkty zwierzęce całkowicie znikną z naszej diety. Dzieci pokolenia Z będą w stu procentach weganami
Do przeprowadzenia analizy naukowcy przeprowadzili szereg wywiadów, uwzględnili także dane z kamer monitoringu i telefonów komórkowych. Okazało się, że dwóch mężczyzn zostało zarażonych przez trzeciego, przechodzącego Covid-19 bezobjawowo, mimo że całą trójka spędziła w tej samej restauracji zaledwie 5 minut.
Co więcej, dwójkę zakażonych i zarażającego dzieliło co najmniej sześć metrów. Zdaniem naukowców głównym winowajcą był zainstalowany w restauracji klimatyzator, umożliwiający błyskawiczną transmisję wirusa w pomieszczeniu.
Podobnych testów i symulacji jest więcej. We wrześniu amerykańska agencja rządowa CDC, zajmująca się chorobami zakaźnymi, opublikowała badanie pokazujące, że ryzyko zarażenia wirusem w przypadku osób dorosłych wzrastało dwukrotnie, jeśli zarażony przynajmniej raz w ciągu dwóch tygodni przed testem zjadł posiłek w restauracji.