Reklama
Rozwiń

„To nasze życie”: emocjonalny apel szefów kuchni z Hiszpanii

42 najsłynniejszych hiszpańskich szefów kuchni, obsypanych gwiazdkami Michelin, kulinarnych rewolucjonistów podziwianych na całym świecie, nagrało emocjona...

Formuła 1 żegna się z szampanem. Jest nowy trunek oficjalny

Świętowanie zwycięstwa w wyścigu butelką szampana to nieodłączna część Formuły 1. Jednak w najbliższych latach w F1 nie zobaczymy tego trunku. Jest nowy do...

Biały kawior: kosztuje fortunę, ale chętnych nie brakuje

Na świecie jest mniej niż 40 miejsc, w których hoduje się jesiotry albinosy. Ich ikra jest potrzebna do wyprodukowania białego kawioru.

Hawaje się do niej nie przyznają. Skąd jest pizza hawajska?

Pizza hawajska, California Roll, sushi pizza, pierogi z masłem orzechowym – to przykłady „wynalazków”, których narodziny świat zawdzięcza Kanadzie. Dlaczeg...

Jak smakuje wino leżakowane na dnie morza? „Wielka różnica”

Winiarze z Argentyny powołują się na badania, zgodnie z którymi rok dojrzewania wina w morzu to odpowiednik trzech lat leżakowania tradycyjną metodą.

Stacja piwna: czy tak wygląda przyszłość barów po pandemii?

Jak w czasach przedłużającej się pandemii mogą funkcjonować bary i puby? Rozwiązaniem może być taka mobilna stacja piwna.

Koniec świata: Wyspa Wielkanocna będzie produkować wino

Największą atrakcją położonej na Pacyfiku Wyspy Wielkanocnej pozostają gigantyczne posągi, ale odtąd dołącza do nich także winnica, która będzie produkować...

Idą nowe czasy: znany angielski gin w wersji bezalkoholowej

Producent słynnego angielskiego ginu Tanqueray wprowadza wersję bezalkoholową tego produktu. To kolejny dowód na to, że trunki bezalkoholowe przestały być...

Światowy top: warszawiacy rocznie wydają na piwo fortunę

Pod tym względem mieszkańców Warszawy wyprzedzają jedynie Berlińczycy. To nie jedyny interesujacy wniosek płynący z najnowszego raportu World Beer Index.

„Tortury w puszce”. Znany dom towarowy rezygnuje z foie gras

Słynny londyński dom towarowy Fortnum & Mason postanowił ostatecznie wycofać ze sprzedaży foie gras, słynny pasztet z gęsich wątróbek. Stało się w wyniku g...

Najdroższa wołowina świata doczekała się wersji wegańskiej

Jak smakuje sojowe wagyu i czym różni się od japońskiej wołowiny, której kilogram kosztuje nawet kilka tysięcy złotych?

Koniec starzenia w beczkach. Idzie era whisky z laboratorium

Nowa technologia pozwoli zrezygnować z kosztownego i długotrwałego procesu starzenia trunku w beczkach. Jak dzięki temu zmieni się smak whisky i bourbona?

Polka autorką jednej z najlepszych książek kulinarnych roku

Książka „The Polish Table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została doceniona przez kapitułę prestiżowej nagrody Gourmand World Cookbook Awards. To nie pier...

Gwiazdkowy szef kuchni gotuje w McDonalds. Menu wyprzedane

Paul Cunningham, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, zrealizował niecodzienną współpracę z siecią McDonald’s. Stworzone przez niego specjalne menu, w którym...

„Płynne złoto”: oto tajemnica zawrotnych cen miodu manuka

Nowa Zelandia i Australia walczą o prawa do miodu manuka, zwanego też „płynnym złotem”. Nic dziwnego – kilogram wysokiej jakości tego miodu może kosztować...

Tesla Tequila: w Chinach podrabiają alkohol Elona Muska

Po tym, jak Tesla Tequila, alkohol stworzony przez firmę Elona Muska, wyprzedał się w kilka godzin, pojawiły się chińskie podróbki. To nie wszystko – tequi...

Starbucks testuje zupełnie nowy model kawiarni wegańskiej

„Gdybym miał wskazać jedną dominującą zmianę w nawykach konsumenckich, byłoby to przejście na dietę roślinną” – uważa dyrektor generalny Starbucksa.

Hit na Walentynki: Aldi proponuje wino o smaku czekolady

Sieć Aldi chce przyciągnąć klientów nowym produktem: przed Walentynkami w amerykańskich sklepach Aldi pojawi się wino o smaku… ciemnej czekolady

W Nowym Jorku branża gastro będzie szczepiona poza kolejką

Po długiej batalii gubernatora Nowego Jorku i branży gastronomicznej restauracje w tym mieście mają zostać otwarte już w Walentynki.