Alain Ducasse, uznawany za najbardziej utytułowanego szefa kuchni na świecie, po 21 latach pracy odchodzi z nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin restauracji w pięciogwiazdkowym hotelu Plaza Athenee w Paryżu. Zarówno Ducasse, jak i hotel utrzymują, że do zakończenia współpracy doszło za porozumieniem stron, ale francuscy krytycy kulinarni twierdzą, że szef kuchni stał się po prostu za drogi dla dotychczasowego pracodawcy, co ich zdaniem jest „policzkiem” dla Ducasse’a oraz trzęsieniem ziemi na francuskiej scenie gastronomicznej.

Czytaj też: Szef kuchni z gwiazdką Michelin gotuje w McDonalds. Menu wyprzedane błyskawicznie, co się z nim znalazło?

Ogłoszenie decyzji zbiegło się w czasie z otwarciem francuskich restauracji po wielomiesięcznej przerwie wymuszonej przez pandemię. Franck Pinay-Rabaroust, redaktor strony kulinarnej Atabula, w rozmowie z „The Telegraph” powiedział, że wg jego informacji Alain Ducasse w ramach wynagrodzenia otrzymywał jedną piątą przychodów restauracji Plaza Athenee. Po niemal półrocznym zastoju współpraca okazała się nieopłacalna dla obu stron. Dwa lata temu Ducasse pożegnał się z inną restauracją, dla której pracował wiele lat – Jules Verne, znajdującą się na drugim piętrze Wieży Eiffla.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Alain Ducasse (@alainducasse)

W ostatnich latach Alain Ducasse zasłynął m.in. rezygnacją ze sztandarowych produktów kuchni francuskiej – mięsa i masła. Nie był po tym względem pionierem we Francji, ale zwrócenie uwagi przez Ducasse’a na ekologiczny koszt serwowania mięsa w restauracjach o kilka lat wyprzedziło podobne decyzje ze strony najlepszych światowych restauracji. Zwrot ku zrównoważonej gastronomii ze strony Alaina Ducasse’a poskutkował też większym naciskiem na „naturalność” i wykorzystanie lokalnych składników. Po rezygnacji z posady w Plaza Athenee Ducasse nie będzie narzekał na brak zajęć – jego własna sieć restauracji Ducasse Paris ma już 34 lokale na całym świecie. 

Czytaj też: Maciej Żakowski: Mniej akwariów z krabami. Po pandemii restauracje się zmienią

Wg Pinay-Rabarousta Alaina Ducasse’a na pozycji szefa kuchni w paryskiej restauracji Plaza Athenee ma zastąpić Jean Imbert, zwycięzca francuskiej edycji programu kulinarnego „Top Chef”. Imbert prowadzi streetfoodową restaurację w Saint Tropez, pracuje też jako kucharz personalny wielu gwiazd.

W czasie pandemii wiele uznanych restauracji sięgało po prostsze i bardziej przystępne cenowo dania, takie jak burgery. Wygląda na to, że po jej zakończeniu część właścicieli restauracji nadal chce utrzymywać kontakt z szerokim odbiorcą. „Przechodzimy od kuchni podsumowującej doskonałość francuskiej gastronomii do „cool food” w stylu bistro” – mówi Pinay-Rabaroust. Niezależnie od tego, czy rozstanie z Alainem Ducasse’em to część szerszego zjawiska polegającego na zwrocie ku mniej wyrafinowanym potrawom, czy też jest to wyjątek, nie da się ukryć, że dla najlepszych restauracji fine diningowych właśnie zaczął się czas intensywnej weryfikacji modeli biznesowych.

Źródło: The Telegraph