Gdyby najlepsi piłkarze mieli samodzielnie doglądać wszystkich swoich pozaboiskowych interesów, zabrakło by im czasu. Sportowcy ze światowej czołówki działają dziś na wielu polach – piłkarze intensywnie inwestują, dzięki czemu, tak jak w przypadku Cristiano Ronaldo, dochody z działalności biznesowej stanowią dużą część ich zarobku. W niektórych przypadkach poza boiskiem zarabiają więcej niż w sporcie. Jest coś, co, poza talentem, łączy czołowych piłkarzy – wielu z nich inwestuje w gastronomię. W Europie nietrudno znaleźć restauracje należące do najbardziej znanych gwiazd piłki nożnej. Gdzie swoje restauracje prowadzą najbardziej znani piłkarze?

Czytaj też: Cristiano Ronaldo rozwija swój nowy biznes. Pora na Madryt

Gastronomia stała się pasją dla wielu zawodników, którzy dziś już nie występują na światowych boiskach, ale ich nazwiska z ojczyznach są gwarancją biznesowego sukcesu. Wystarczy wspomnieć Alessandro Del Piero, włoskiego napastnika, legendę Juventusu, który pomógł reprezentacji Włoch sięgnąć po Mistrzostwo Świata w 2006 roku. Del Piero prowadzi restauracje N10 w Mediolanie oraz w Los Angeles, gdzie obecnie mieszka. Nietrudno zgadnąć, że to lokal serwujący dania kuchni włoskiej.

Biznes Del Piero wygląda skromnie przy przedsięwzięciu innej ikony piłki nożnej ostatnich lat, czyli Davida Beckhama. Anglik inwestuje w rozmaite branże, m.in. w e-sport czy elektromobilność. Beckham prowadzi też restauracje w kompleksie The Londoner Macao w Makau w Chinach. Budowa tego obiektu pochłonęła 2 miliardy dolarów. Nad jakością serwowanych tam dań pieczę sprawuje współpracownik Davida Beckhama, rozpoznawalny niemal tak samo jak gwiazdor Realu Madryt – czyli Gordon Ramsay.  To zresztą nie jedyny lokal Ramsaya, w którym Beckham ma udziały – Anglik zainwestował też również w londyński lokal Union Street Cafe.

Gastronomiczne ambicje mają nie tylko futbolowi emeryci, ale także największe gwiazdy współczesnego futbolu – takie jak Robert Lewandowski. Reprezentant Polski zainwestował w restaurację, która wkrótce zostanie otwarta w odnowionych i otwartych w tym roku Browarach Warszawskich, kompleksie biurowym, mieszkaniowym i usługowym na warszawskiej Woli. Cristiano Ronaldo, wraz z m.in. Enrique Iglesiasem i Rafaelem Nadalem, inwestuje w Zeli, restaurację łączącą kuchnię śródziemnomorską i japońską, a Lionel Messi zaprasza gości do restauracji VIP w rodzinnym Rosario w Argentynie.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez ZELA (@zelarestaurant)

Większość restauracji, w które zainwestowali piłkarze to lokale o dużej renomie. Kuchnia nie schodzi tam na dalszy plan wobec postaci właściciela-celebryty. Gary Neville, legenda Manchester United, w swojej restauracji The Bull and Bear w Manchesterze zatrudnia Toma Kerridge’a, nagrodzonego gwiazdką Michelin szefa znanego z udziału w programach telewizyjnych.

O jakość kuchni w swoich restauracjach nie musi obawiać się też dwóch Brazylijczyków z Arsenalu, David Luiz i Willian Borges, dla których restauracji Babbo gotuje ekspertka od kuchni włoskiej, Nicola Cargila, oraz Marco Verratti, właściciel paryskiej Giuse Trattoria, w której gotuje inny szef nagrodzony prestiżowymi gwiazdkami Michelina, Vittorio Beltramelli.