Słynny londyński dom towarowy Fortnum & Mason postanowił ostatecznie wycofać ze sprzedaży foie gras, słynny pasztet z gęsich wątróbek. Stało się w wyniku g...
Nowa technologia pozwoli zrezygnować z kosztownego i długotrwałego procesu starzenia trunku w beczkach. Jak dzięki temu zmieni się smak whisky i bourbona?
Książka „The Polish Table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została doceniona przez kapitułę prestiżowej nagrody Gourmand World Cookbook Awards. To nie pier...
Paul Cunningham, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, zrealizował niecodzienną współpracę z siecią McDonald’s. Stworzone przez niego specjalne menu, w którym...
Nowa Zelandia i Australia walczą o prawa do miodu manuka, zwanego też „płynnym złotem”. Nic dziwnego – kilogram wysokiej jakości tego miodu może kosztować...
Po tym, jak Tesla Tequila, alkohol stworzony przez firmę Elona Muska, wyprzedał się w kilka godzin, pojawiły się chińskie podróbki. To nie wszystko – tequi...
Niemiecki producent czekolady, firma Ritter Sport, natrafiła na niespodziewaną przeszkodę: według niemieckich przepisów nowego produktu Rittera nie można n...
Globalne ocieplenie sprawia, że winogrona rosną w coraz mniej sprzyjających warunkach, dlatego zmianie ulegają nawet najbardziej rygorystyczne zasady winia...
W najnowszej edycji przewodnika Michelin po Wielkiej Brytanii i Irlandii 3 gwiazdki otrzymały dwie restauracje prowadzone przez kobiety. Coś takiego zdarzy...
Angel Leon, szef wyróżnionej przez przewodnik Michelin hiszpańskiej restauracji Aponiente, chce przywrócić blask rodzinnemu Kadyksowi. Drogą do tego ma być...
Wino lodowe to rzadkość w świecie winiarstwa. Może ono powstać tylko w szczególnych warunkach. Po kilku latach, wina lodowe ponownie zostaną wyprodukowane...
Koniaki z XVIII wieku to wielka rzadkość. Zostały wyprodukowane w czasach, gdy upraw winogron na świecie nie niszczył jeszcze szkodnik, który całkowicie zm...
Urodzony w Republice Konga Alexandre Mazzia od lat uznawany jest za jednego z najbardziej obiecujących szefów kuchni we Francji. Jego kariera daleka jest o...
Francuz Michel-Jack Chasseuil, twórca prywatnego muzeum wina, zaczął budować swoją kolekcję jeszcze w latach 50. XX wieku, na długo zanim inni kolekcjonerz...