W najnowszej edycji przewodnika Michelin po Wielkiej Brytanii i Irlandii 3 gwiazdki otrzymały dwie restauracje prowadzone przez kobiety. Coś takiego zdarzy...
Angel Leon, szef wyróżnionej przez przewodnik Michelin hiszpańskiej restauracji Aponiente, chce przywrócić blask rodzinnemu Kadyksowi. Drogą do tego ma być...
Wino lodowe to rzadkość w świecie winiarstwa. Może ono powstać tylko w szczególnych warunkach. Po kilku latach, wina lodowe ponownie zostaną wyprodukowane...
Koniaki z XVIII wieku to wielka rzadkość. Zostały wyprodukowane w czasach, gdy upraw winogron na świecie nie niszczył jeszcze szkodnik, który całkowicie zm...
Urodzony w Republice Konga Alexandre Mazzia od lat uznawany jest za jednego z najbardziej obiecujących szefów kuchni we Francji. Jego kariera daleka jest o...
Francuz Michel-Jack Chasseuil, twórca prywatnego muzeum wina, zaczął budować swoją kolekcję jeszcze w latach 50. XX wieku, na długo zanim inni kolekcjonerz...
Diety pudełkowe szturmem zdobyły Polskę. Pod tym względem jesteśmy wyjątkowi w Europie. – To dopiero początek trendu – przewiduje firma Kukuła Healthy Foo...
Brzmi to niewiarygodnie, ale to prawda – ryż Basmati jest powszechnie podrabiany. Powód? Taki sam jak w przypadku podrabiania zegarków czy luksusowych tore...
Veganuary czyli „wegański styczeń” to dobry moment, by spojrzeć na to, jaki jest stosunek Polaków do diety wegańskiej. W skrócie? Jest dobrze. Lepiej niż m...
Wydatki na zwierzęta domowe w ostatnich latach poszybowały w górę. Najchętniej na swoje czworonogi wydają milenialsi. Do walki o ten bardzo cenny rynek włą...
Producenci mocnych alkoholi do kwestii zrównoważonego rozwoju przekonują się wolniej niż przedstawiciele innych branż, ale zmiany są nieuniknione. Pojawien...
Lekarze i dietetycy przeanalizowali ponad 40 najpopularniejszych diet, m.in. śródziemnomorską, Dukana, ketogeniczną czy DASH, i wybrali te, na które warto...
Nie tylko kawa, ale też pełnowartościowe posiłki w formie koktajli czy napoje alkoholowe z gotowych składników przygotowanych jak herbata w torebkach – to,...
Lista niematerialnego dziedzictwa kulturalnego UNESCO została poszerzona o 32 nowe pozycje. Wśród nich znalazło się coś, co jest polską tradycją od stuleci.
Gdy pojawia się temat win musujących, w głowach większości z nas od razu rodzi się myśl: „szampan albo prosecco”. A to zaledwie czubek ogromnej góry „bąbli...
To smutne wieści dla restauratorów, ale także dla klientów restauracji. Marzymy o tym, by znowu pójść ze znajomymi na kolację czy wino. Na to się jednak ni...
To prawdopodobnie ostatnia dekada, w której będziemy tak powszechnie konsumować mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, masło czy jajka....
Zamknięte kolacje dla małych grup gości w pokojach hotelowych, które stoją puste, bo nikt ich nie wynajmuje – to najnowszy pomysł restauracji na to, w jaki...