„Tortury w puszce”. Znany dom towarowy rezygnuje z foie gras

Słynny londyński dom towarowy Fortnum & Mason postanowił ostatecznie wycofać ze sprzedaży foie gras, słynny pasztet z gęsich wątróbek. Stało się w wyniku g...

Najdroższa wołowina świata doczekała się wersji wegańskiej

Jak smakuje sojowe wagyu i czym różni się od japońskiej wołowiny, której kilogram kosztuje nawet kilka tysięcy złotych?

Koniec starzenia w beczkach. Idzie era whisky z laboratorium

Nowa technologia pozwoli zrezygnować z kosztownego i długotrwałego procesu starzenia trunku w beczkach. Jak dzięki temu zmieni się smak whisky i bourbona?

Polka autorką jednej z najlepszych książek kulinarnych roku

Książka „The Polish Table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została doceniona przez kapitułę prestiżowej nagrody Gourmand World Cookbook Awards. To nie pier...

Gwiazdkowy szef kuchni gotuje w McDonalds. Menu wyprzedane

Paul Cunningham, zdobywca dwóch gwiazdek Michelin, zrealizował niecodzienną współpracę z siecią McDonald’s. Stworzone przez niego specjalne menu, w którym...

„Płynne złoto”: oto tajemnica zawrotnych cen miodu manuka

Nowa Zelandia i Australia walczą o prawa do miodu manuka, zwanego też „płynnym złotem”. Nic dziwnego – kilogram wysokiej jakości tego miodu może kosztować...

Tesla Tequila: w Chinach podrabiają alkohol Elona Muska

Po tym, jak Tesla Tequila, alkohol stworzony przez firmę Elona Muska, wyprzedał się w kilka godzin, pojawiły się chińskie podróbki. To nie wszystko – tequi...

Starbucks testuje zupełnie nowy model kawiarni wegańskiej

„Gdybym miał wskazać jedną dominującą zmianę w nawykach konsumenckich, byłoby to przejście na dietę roślinną” – uważa dyrektor generalny Starbucksa.

Hit na Walentynki: Aldi proponuje wino o smaku czekolady

Sieć Aldi chce przyciągnąć klientów nowym produktem: przed Walentynkami w amerykańskich sklepach Aldi pojawi się wino o smaku… ciemnej czekolady

W Nowym Jorku branża gastro będzie szczepiona poza kolejką

Po długiej batalii gubernatora Nowego Jorku i branży gastronomicznej restauracje w tym mieście mają zostać otwarte już w Walentynki.

Reklama
Reklama

Tak wygląda pierwsza na świecie kawiarnia Louis Vuitton

Kawiarnia Louis Vuitton w Osace to pierwsze tego typu przedsięwzięcie słynnego francuskiego domu mody. Jak kawiarnia LV wygląda w środku?

„Czekolada musi zawierać cukier”. Nietypowy spór w Niemczech

Niemiecki producent czekolady, firma Ritter Sport, natrafiła na niespodziewaną przeszkodę: według niemieckich przepisów nowego produktu Rittera nie można n...

6 nowych szczepów w winach z Bordeaux. Powód? Zmiany klimatu

Globalne ocieplenie sprawia, że winogrona rosną w coraz mniej sprzyjających warunkach, dlatego zmianie ulegają nawet najbardziej rygorystyczne zasady winia...

Najdroższa whisky świata na aukcji. Zostało tylko 14 butelek

Whisky Macallan z 1926 roku kosztuje ogromne pieniądze, ale to produkt tak rzadki, że cena będzie już tylko rosnąć.

Gotowała dla księcia Harry’ego, teraz ma 3 gwiazdki Michelin

W najnowszej edycji przewodnika Michelin po Wielkiej Brytanii i Irlandii 3 gwiazdki otrzymały dwie restauracje prowadzone przez kobiety. Coś takiego zdarzy...

„Ryż morski” podbije świat? To plan znanego szefa kuchni

Angel Leon, szef wyróżnionej przez przewodnik Michelin hiszpańskiej restauracji Aponiente, chce przywrócić blask rodzinnemu Kadyksowi. Drogą do tego ma być...

Dzięki mrozom, w Polsce powstaną wina lodowe. Co to takiego?

Wino lodowe to rzadkość w świecie winiarstwa. Może ono powstać tylko w szczególnych warunkach. Po kilku latach, wina lodowe ponownie zostaną wyprodukowane...

Starszy niż USA: koniak z 1777 roku na aukcji. Jak smakuje?

Koniaki z XVIII wieku to wielka rzadkość. Zostały wyprodukowane w czasach, gdy upraw winogron na świecie nie niszczył jeszcze szkodnik, który całkowicie zm...

„Szef roku”: były koszykarz z Konga z 3 gwiazdkami Michelin

Urodzony w Republice Konga Alexandre Mazzia od lat uznawany jest za jednego z najbardziej obiecujących szefów kuchni we Francji. Jego kariera daleka jest o...

„2 tysiące złotych za wstęp”: rusza unikatowe muzeum wina

Francuz Michel-Jack Chasseuil, twórca prywatnego muzeum wina, zaczął budować swoją kolekcję jeszcze w latach 50. XX wieku, na długo zanim inni kolekcjonerz...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama