SpaceX: w kosmos poleciały dania słynnego szefa kuchni

Thierry Marx, szef kuchni z restauracji nagrodzonej dwiema gwiazdkami Michelin, wspólnie z profesorem chemii stworzył innowacyjne rozwiązania kulinarne. Dzięki temu statek kosmiczny SpaceX zabrał na orbitę dania, których nie powstydziłyby się najlepsze restauracje na świecie.

Publikacja: 23.04.2021 13:56

SpaceX: w kosmos poleciały dania słynnego szefa kuchni

Foto: Fot: Marxito Paris by Thierry Marx

W ramach misji SpaceX w kierunku Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zostało dziś wysłanych czterech astronautów. Wśród nich – Thomas Pesquet, pierwszy Francuz (a także pierwszy Europejczyk), który będzie pełnił funkcję dowódcy na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Na tym nie kończy się jednak francuska rola w tym wydarzeniu. Astronauci zabrali na pokład dania przygotowane przez Thierry’ego Marxa, eksperta od kuchni molekularnej, szefa kuchni wielokrotnie nagradzanego przez Michelin. Potrawy zostały przygotowane wspólnie z francuskim profesorem chemii Raphaëlem Haumontem.

Czytaj też: NASA robi reklamowe sesje zdjęciowe w kosmosie. To nowe źródło zarobku

Przygotowanie potraw wiązało się z szeregiem wyzwań, o czym obaj mężczyźni opowiedzieli w programie „Quotidien”. Jednym z problemów do rozwiązania była ageuzja, czyli częściowy brak odczuwania smaków przez Thomasa Pesqueta. Do potraw, z przyczyn proceduralnych obowiązujących na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nie można też dodawać sypkich przypraw ani wzmacniaczy smaku.

Odpowiedzią na te wyzwania było połączenie wiedzy Haumonta z kulinarnym doświadczeniem Marxa. Dzięki temu udało się opracować między innymi „wodę pieprzową”, miksturę pozwalającą na wydobycie smaku potraw.

Czytaj też: Oto książka kucharska dla tych, których Covid pozbawił smaku

Przy opracowywaniu „kuchni przyszłości” Marx i Haumont musieli również pamiętać o tym, że astronauci wybierający się na orbitę muszą być traktowani jak sportowcy wyczynowi – a to oznacza eliminację tłuszczów, cukrów i soli z potraw. W kosmosie astronauci będą mogli więc między innymi skosztować ciasta migdałowego upieczonego bez cukru. Zastąpi go pektyna pozyskana w procesie gotowania skórki pomarańczowej, wymieszana z wodą bogatą w wapń. Obie substancje razem tworzą maź w konsystencji przypominającą dżem i pozwalają na przygotowanie deserów bez dodatku cukru.

Haumont opracował też nowe rozwiązania dotyczące stosowania opakowań w kosmosie. Płynne substancje zostały umieszczone w biodegradowalnych, możliwych do zjedzenia błonach roślinnych wykonanych z mieszaniny alg i pektyny. Ich stworzenie zainspirowała skórka pomidora, złożona w 95% z wody.

Jakie potrawy zabrali ze sobą astronauci SpaceX? Jak informuje serwis Fine Dining Lovers, kosmiczne menu obejmuje między innymi placki ziemniaczane z cebulą Roscoff i truflami, gotowaną przez siedem godzin wołowinę z sosem cepe, bezcukrową tartę migdałową z gruszkami czy eksperymentalną substancję opartą na liofilizowanych pomidorkach koktajlowych.

Thierry Marx to jeden z najbardziej znanych francuskich szefów kuchni. Odpowiada za restaurację w hotelu Mandarin Oriental Paris, nagrodzoną dwiema gwiazdkami Michelin. Wcześniej pracował w kilku innych francuskich restauracjach nagrodzonych gwiazdkami. Był też jurorem we francuskiej edycji programu „Top Chef”. Ma korzenie polskie, jego dziadek pochodził z naszego kraju. 

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?