Reklama
Rozwiń

Przełom: wegański bekon w restauracji z gwiazdką Michelin

Świat fine diningu czeka wstrząs: pierwsza restauracja nagrodzona gwiazdką Michelin zaczęła oferować klientom „wegańskie” mięso

Sąd Najwyższy w Irlandii: bułki z Subwaya to nie pieczywo

Sąd Najwyższy w Irlandii ocenił, że bułki sprzedawane w lokalach sieci Subway należy traktować jak ciastka. Przyczyną jest ilość cukru dodawana do ciasta,...

Kimczi, kultura, K-house: w stolicy rusza festiwal koreański

To wydarzenie pozwoli zrozumieć, dlaczego trendy z Korei mają tak znaczący wpływ na to, co jemy, czego słuchamy, co oglądamy – i jak się ubieramy

Ozaki: co sprawia, że ta japońska wołowina jest tak droga?

Wołowina z prefektury Miyazaki na japońskiej wyspie Kiusiu uchodzi za najlepszą na świecie. Dlatego nie powinno dziwić, że kosztuje ogromne sumy

Robert Sowa: „za wszystkim, co robię stoi moje nazwisko”

Znany restaurator i szef kuchni, właściciel warszawskiej restauracji N31 o renesansie polskich smaków, o kawiorze ze szczupaka, goleniach z dzika – i o tym...

Największa na świecie prywatna kolekcja whisky na sprzedaż

Kolekcja liczy 9000 butelek z najlepszych i najbardziej cenionych destylarni whisky na świecie

Ta firma stworzyła pierwszą psią karmę z mięsa wegańskiego

Firma Bond Pet Foods opracowała syntetyczny odpowiednik białka pochodzącego z mięsa kurczaka. W przyszłości mają też powstać wegańskie odpowiedniki białka...

Raport: te trendy zrewolucjonizowały polskie restauracje

Dziesięć lat to cała epoka, także w świecie restauracji. W 2010 roku polski rynek gastronomiczny wyglądał całkowicie inaczej. Przez ostatnią dekadę przeżyl...

Aleksander Baron: „jedzenie, które serwuję, ma dawać radość”

Szef kuchni Aleksander Baron opowiada o swojej nowej warszawskiej restauracji Baron The Family, ostrygach na kaca, uprawianiu ziemi i o tym, w jaki sposób...

Wina na jesień. Co najlepiej smakuje w chłodne dni?

Czas prosecco i lekkich białych win mamy za sobą. Plusy? Chłodniejsza aura pozwala rozsmakować się w winach bardziej treściwych, ale jeszcze nie tak wyrazi...

Uliczny sprzedawca bułek z wyróżnieniem Michelina

80-letni Tajwańczyk, który od sześciu dekad sprzedaje na ulicy w Tajpej bułki przygotowywane na parze faszerowane wieprzowiną, zdobył wyróżnienie w przewod...

Bez ości: Nestle wprowadza wegańskiego tuńczyka

Rynek wegańskich potraw i produktów rośnie jak na drożdżach. Do „bezmięsnych” burgerów czy parówek jesteśmy już przyzwyczajeni, pora na coś zupełnie nowego...

8 na 10 lokali z gwiazdką Michelin znów działa. A w Polsce?

Firma Michelin, wydawca słynnego przewodnika kulinarnego, stworzyła „barometr”, by na bieżąco badać sytuację restauracji na świecie po pandemii. W Polsce j...

Yannick Lohou: „Styl Nobu kopiują ludzie na całym świecie”

„Jestem Bretończykiem” – podkreśla w czasie rozmowy. Teraz jednak Yannick Lohou stał się też po części warszawiakiem, bo kieruje restauracją w hotelu Nobu...

Russell Crowe ratuje ulubioną knajpę Anthony’ego Bourdaina

W wyniku eksplozji w stolicy Libanu zniszczona została restauracja Le Chef, miejsce, które pokochał nieżyjący już Anthony Bourdain. W jego imieniu odbudowę...

Oto najstarsze restauracje świata. Jedna z nich jest w Polsce

Najstarsze restauracje na świecie liczą po kilkaset lat, ale wśród nich są też takie, które powstały ponad tysiąc lat temu. W zestawieniu dominują lokale z...

Ani kropli mleka: Lindt będzie sprzedawać wegańską czekoladę

Czekolada bez mleka krowiego to już nie fantazja, a rzeczywistość. W tej  dekadzie wegańskie słodycze ostatecznie przestaną być produktem niszowym.

80-letnia whisky trafi na aukcję. Pochodzi z wraku

W 1941 roku statek wiozący między innymi ogromny transport whisky rozbił się u wybrzeży Szkocji. Większość ładunku rozkradziono. Na szczęście nie cały.

Rusza budowa restauracji Roberta Lewandowskiego na Mazurach

Oprócz restauracji, w którą zainwestował piłkarz, w kompleksie Wodny Świat w Giżycku nie zabraknie też innych, wykorzystujących nowe technologie atrakcji.

„Artysta kuchni”: Wojciech Amaro z prestiżowym wyróżnieniem

Wojciech Amaro znalazł się w gronie najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.