Rene Redzepi, współtwórca kopenhaskiej Nomy, jednej z najbardziej znanych restauracji na świecie, tworzy burger bar. Za niespełna 100 złotych będzie można...
Świat świetnych restauracji to nie tylko Nowy Jork, Tokio czy Paryż. Jest wiele metropolii, które słyną z wybitnej kuchni, ale wciąż nie zostały odkryte. G...
Wydaje się, że wino z natury jest produktem wegańskim, w końcu to sfermentowany sok z winogron, prawda? Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. Aby ją z...
Tegoroczna edycja rankingu World’s 50 Best Bars przynosi zestawienie najlepszych barów na świecie. Warto zapamiętać te nazwy, ale uwaga: gdy pandemia się s...
Piwa, wina, a nawet „alkohole ciężkie” bez procentów to bardzo wyraźny trend ostatnich miesięcy, nie tylko w Polsce. Troska o zdrowie i odporność w czasach...
Massimo Bottura, słynny włoski szef kuchni, twórca restauracji Osteria Francescana w Modenie, uznawanej za jedną z najlepszych na świecie, napisał pełen em...
Kiedy dwaj winiarze z miejscowości Oslavia na pograniczu włosko-słoweńskim postanowili w drugiej połowie lat 90. wrócić do źródeł i wytwarzać wina pomarańc...
Druga fala pandemii atakuje cały świat, ale tym razem restauratorzy chcą się bronić. Dla niektórych pomysłem na przetrwanie ma być sprzedaż zestawów do prz...
Jeśli wciąż się wahacie, co zrobić, gdy w restauracji kelner stawia przed wami porcję sushi, mamy ostateczne wyjaśnienie: odłóżcie pałeczki i jedzcie palcami
Sąd Najwyższy w Irlandii ocenił, że bułki sprzedawane w lokalach sieci Subway należy traktować jak ciastka. Przyczyną jest ilość cukru dodawana do ciasta,...
Znany restaurator i szef kuchni, właściciel warszawskiej restauracji N31 o renesansie polskich smaków, o kawiorze ze szczupaka, goleniach z dzika – i o tym...
Firma Bond Pet Foods opracowała syntetyczny odpowiednik białka pochodzącego z mięsa kurczaka. W przyszłości mają też powstać wegańskie odpowiedniki białka...
Dziesięć lat to cała epoka, także w świecie restauracji. W 2010 roku polski rynek gastronomiczny wyglądał całkowicie inaczej. Przez ostatnią dekadę przeżyl...
Szef kuchni Aleksander Baron opowiada o swojej nowej warszawskiej restauracji Baron The Family, ostrygach na kaca, uprawianiu ziemi i o tym, w jaki sposób...
Czas prosecco i lekkich białych win mamy za sobą. Plusy? Chłodniejsza aura pozwala rozsmakować się w winach bardziej treściwych, ale jeszcze nie tak wyrazi...