Rene Redzepi, słynny szef kuchni, otwiera prostą burgerownię

Rene Redzepi, współtwórca kopenhaskiej Nomy, jednej z najbardziej znanych restauracji na świecie, tworzy burger bar. Za niespełna 100 złotych będzie można...

10 najbardziej niedocenianych kulinarnie miast świata

Świat świetnych restauracji to nie tylko Nowy Jork, Tokio czy Paryż. Jest wiele metropolii, które słyną z wybitnej kuchni, ale wciąż nie zostały odkryte. G...

Wino wegańskie: skąd bierze się jego popularność?

Wydaje się, że wino z natury jest produktem wegańskim, w końcu to sfermentowany sok z winogron, prawda? Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. Aby ją z...

Zachowaj na 2021 rok: oto lista najlepszych barów na świecie

Tegoroczna edycja rankingu World’s 50 Best Bars przynosi zestawienie najlepszych barów na świecie. Warto zapamiętać te nazwy, ale uwaga: gdy pandemia się s...

Nie tylko moda: pijemy coraz więcej trunków bezalkoholowych

Piwa, wina, a nawet „alkohole ciężkie” bez procentów to bardzo wyraźny trend ostatnich miesięcy, nie tylko w Polsce. Troska o zdrowie i odporność w czasach...

„Trzeba nam nadziei”. Dramatyczny apel słynnego szefa kuchni

Massimo Bottura, słynny włoski szef kuchni, twórca restauracji Osteria Francescana w Modenie, uznawanej za jedną z najlepszych na świecie, napisał pełen em...

Ta gwiazdkowa restauracja na Węgrzech ma sposób na pandemię

Kolacja na diabelskim młynie w Budapeszcie to sposób na ominięcie obostrzeń i zachowanie niezbędnego dystansu między gośćmi

Nowy trend: co trzeba wiedzieć o winach pomarańczowych?

Kiedy dwaj winiarze z miejscowości Oslavia na pograniczu włosko-słoweńskim postanowili w drugiej połowie lat 90. wrócić do źródeł i wytwarzać wina pomarańc...

Czołowa restauracja świata serwuje teraz jedzenie na wynos

Druga fala pandemii atakuje cały świat, ale tym razem restauratorzy chcą się bronić. Dla niektórych pomysłem na przetrwanie ma być sprzedaż zestawów do prz...

Szefowa kuchni z restauracji Nobu: jedzcie sushi palcami

Jeśli wciąż się wahacie, co zrobić, gdy w restauracji kelner stawia przed wami porcję sushi, mamy ostateczne wyjaśnienie: odłóżcie pałeczki i jedzcie palcami

Reklama
Reklama

Przełom: wegański bekon w restauracji z gwiazdką Michelin

Świat fine diningu czeka wstrząs: pierwsza restauracja nagrodzona gwiazdką Michelin zaczęła oferować klientom „wegańskie” mięso

Sąd Najwyższy w Irlandii: bułki z Subwaya to nie pieczywo

Sąd Najwyższy w Irlandii ocenił, że bułki sprzedawane w lokalach sieci Subway należy traktować jak ciastka. Przyczyną jest ilość cukru dodawana do ciasta,...

Kimczi, kultura, K-house: w stolicy rusza festiwal koreański

To wydarzenie pozwoli zrozumieć, dlaczego trendy z Korei mają tak znaczący wpływ na to, co jemy, czego słuchamy, co oglądamy – i jak się ubieramy

Ozaki: co sprawia, że ta japońska wołowina jest tak droga?

Wołowina z prefektury Miyazaki na japońskiej wyspie Kiusiu uchodzi za najlepszą na świecie. Dlatego nie powinno dziwić, że kosztuje ogromne sumy

Robert Sowa: „za wszystkim, co robię stoi moje nazwisko”

Znany restaurator i szef kuchni, właściciel warszawskiej restauracji N31 o renesansie polskich smaków, o kawiorze ze szczupaka, goleniach z dzika – i o tym...

Największa na świecie prywatna kolekcja whisky na sprzedaż

Kolekcja liczy 9000 butelek z najlepszych i najbardziej cenionych destylarni whisky na świecie

Ta firma stworzyła pierwszą psią karmę z mięsa wegańskiego

Firma Bond Pet Foods opracowała syntetyczny odpowiednik białka pochodzącego z mięsa kurczaka. W przyszłości mają też powstać wegańskie odpowiedniki białka...

Raport: te trendy zrewolucjonizowały polskie restauracje

Dziesięć lat to cała epoka, także w świecie restauracji. W 2010 roku polski rynek gastronomiczny wyglądał całkowicie inaczej. Przez ostatnią dekadę przeżyl...

Aleksander Baron: „jedzenie, które serwuję, ma dawać radość”

Szef kuchni Aleksander Baron opowiada o swojej nowej warszawskiej restauracji Baron The Family, ostrygach na kaca, uprawianiu ziemi i o tym, w jaki sposób...

Wina na jesień. Co najlepiej smakuje w chłodne dni?

Czas prosecco i lekkich białych win mamy za sobą. Plusy? Chłodniejsza aura pozwala rozsmakować się w winach bardziej treściwych, ale jeszcze nie tak wyrazi...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama