Pizza z szynką i ananasem ma wielu zagorzałych przeciwników – z Robertem Makłowiczem na czele. „Równie dobrze można na położyć na pizzy kiszoną kapustę” – mówił w ubiegłym miesiącu krytyk kulinarny w rozmowie z Onetem. Mimo to pizza hawajska ma też wielu fanów – co potwierdza jej powszechna obecność w kartach dań pizzerii na całym świecie. Jest też wielu fanów pizzy gotowych do końca walczyć o szacunek dla hawajskiej. Jak narodziła się jedna z najbardziej kontrowersyjnych rodzajów pizzy? Kto pierwszy wpadł na pomysł położenia na włoskim placku plastrów szynki oraz kawałków ananasa? Okazuje się, że ten wynalazek narodził się w Kanadzie.
Jak narodził się przepis na pizzę hawajską?
Pomysłodawcą i zarazem sprawcą całego zamieszania jest Sam Panopoulos, kucharz o greckich korzeniach mieszkający w Kanadzie. To on w latach 70. położył kawałki ananasa na placek z ciasta – i tak narodziła się pizza hawajska. Panopoulos, oprócz kultury Hawajów, czerpał inspirację z łączenia pikantnych i słodkich smaków, charakterystycznego dla kuchni chińskiej.
Czytaj też: Wybrano kulinarne symbole miast Europy. Moskwa zaskakuje
Hawajska nie była zresztą jedynym przykładem kulinarnych innowacji, które zawdzięczamy otwartości Kanady na imigrantów. Chińska mniejszość w tym kraju z czasem zaczęła gotować dla skandynawskich drwali pracujących przy wyrębie lasów, by móc dzielić się z nimi znanymi ze swojej ojczyzny specjałami w formule szwedzkiego stołu, co można zaklasyfikować jako początki chińskich barów w Ameryce Północnej. Z kolei w latach 70., gdy Sam Panopoulos wpadł na pomysł stworzenia pizzy hawajskiej, Hidekazu Tojo z Vancouver przedstawił swoją propozycję California roll, czyli potrawy, która wygląda jak maki „wywrócone na lewą stronę” – ryż jest na zewnątrz, a nie w środku.
Kanada, która w latach 70. jako pierwszy kraj na świecie oficjalnie zaczęła pracę nad polityką multikulturalną i w której jedną piątą mieszkańców stanowią imigranci, jest ojczyzną wielu innych nietypowych fuzji kulinarnych, które często przypisuje się Stanom Zjednoczonym. Lista obejmuje m.in. pierogi z masłem orzechowym (mało orzechowe to zresztą również produkt, który narodził się w Kanadzie), pizzę-sushi, chipsy keczupowe czy halifax donair – stworzoną przez greckich imigrantów wariację na temat kebabu.