Jakość posiłków podawanych pacjentom szpitali w Polsce jest wręcz legendarna, a zdjęcia obiadów z sal szpitalnych potrafią sprawić, że włos jeży się na głowie. Prywatny szpital Al Hayek w Bejrucie, stolicy Libanu, postanowił pójść inną drogą, a swoim pacjentom od początku marca podaje tylko apetyczne i zbilansowane dania wegańskie. To pierwsza tego typu placówka na świecie, która w całości przestawiła się na jedzenie pochodzenia roślinnego.
Czytaj też: Koniec ery mięsa: za 15 lat całkiem zniknie z naszej diety
Nowe menu obejmuje m.in całą gamę potraw, których raczej nie spodziewalibyśmy się zobaczyć wśród dań rekomendowanych przez lekarzy – pizzę, burgery, croissanty i tradycyjne dania kuchni bliskowschodniej, które w wersji roślinnej okazują się pełnowartościowym i stawiającym na nogi wyborem. „Nasi pacjenci nie będą już budzić się po operacji witani szynką, serem, mlekiem i jajkami – tym samym pożywieniem, które mogło przyczynić się do ich problemów zdrowotnych ” – czytamy w oświadczeniu władz bejruckiego szpitala Hayek.
Nowa polityka szpitala została wdrożona po okresie przejściowym, w trakcie którego pacjenci mogli wybierać spośród produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, z przygotowaną dla nich informacją o zdrowotnych konsekwencjach wynikających z preferowania mięsa. „Jeśli Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje przetworzone mięso jako rakotwórcze z grupy 1A – czyli tej samej grupy co tytoń – a czerwone mięso jako rakotwórcze z grupy 2A, wtedy podawanie mięsa w szpitalu jest odpowiednikiem podawania papierosów w szpitalu” – piszą władze szpitala.