Reklama

„Tortury w puszce”. Znany dom towarowy rezygnuje z foie gras

Słynny londyński dom towarowy Fortnum & Mason postanowił ostatecznie wycofać ze sprzedaży foie gras, słynny pasztet z gęsich wątróbek. Stało się w wyniku głośnej akcji protestacyjnej prowadzonej przez brytyjskie gwiazdy, które nazywają foie gras „torturami w puszce”.

Publikacja: 17.02.2021 11:24

„Tortury w puszce”. Znany dom towarowy rezygnuje z foie gras

Foto: Elisa.rolle, CC BY-SA 4.0/ Wikimedia Commons

Dom handlowy Fortnum & Mason, założony w 1707 roku, zrezygnował z importu foie gras, pasztetu pozyskiwanego z wątróbek gęsi, i całkowicie rezygnuje ze sprzedaży tego produktu. Kontrowersyjny przysmak od wielu lat był przedmiotem kampanii społecznych, prowadzonych przez organizację PETA i wiele gwiazd, takich jak Roger Moore, komik Ricky Gervais czy aktorka Joanna Lumley, znana z popularnego serialu „Absolutnie fantastyczne”.

Reklama
Reklama

Decyzję o wycofaniu foie gras z oferty w 2009 roku podjął inny słynny londyński dom handlowy, Selfridges. Jednak jeden ze rzeźników z działu mięsnego Selfridges sprzedawał ten produkt „spod lady”. Szefowie sklepu odkryli ten proceder w 2012 roku i zwolnili osobę odpowiedzialną za sprzedaż foie gras.

Dom handlowy Fortnum & Mason rezygnuje ze sprzedaży foie gras

Głównym powodem protestów przeciwko foie gras jest okrucieństwo towarzyszące jego produkcji. Do stworzenia znanego z kuchni francuskiej pasztetu wykorzystuje się powiększone, nawet dziesięciokrotnie większe niż naturalne, wątroby zwierząt tuczonych karmą wtłaczaną za pomocą rury bezpośrednio do przełyku. Z tego powodu aktywiści na rzecz praw zwierząt nazywają foie gras „torturami w puszce”.

Kristina Tholstrup, żona zmarłego w 2017 roku Rogera Moore’a w rozmowie z „The Telegraph” wyraziła wdzięczność z powodu decyzji podjętej przez dom handlowy Fortnum & Mason. „Mój mąż przez lata działalności w organizacji PETA nakłaniał Fortnum & Mason do rezygnacji ze sprzedaży tego produktu przerażającego okrucieństwa. Wiem, że byłby zachwycony, gdyby usłyszał, że sklep w końcu podjął decyzję o usunięciu foie gras z półek”.

Reklama
Reklama
Czytaj też: Koniec ery mięsa: za 15 lat całkiem zniknie z naszej diety. Dzieci pokolenia Z będą w stu procentach weganami

W Wielkiej Brytanii – podobnie jak w Polsce – praktyka tuczenia zwierząt na foie gras jest zakazana, ale jak informuje „The Telegraph”, brytyjski rząd rozważa kolejne kroki, mające całkowicie zakazać importu i sprzedaży produktu. Walcząca o prawa zwierząt PETA opublikowała w tym tygodniu petycję, która ma pomóc w osiągnięciu celu. Organizacja przypomina, że mimo zakazu produkcji do Wielkiej Brytanii w ciągu roku importuje się ok. 200 ton pasztetu z gęsich wątróbek. Do tej pory pod petycją podpisało się 16 tysięcy osób.

Kuchnia
Najsłynniejszy mistrz sushi na świecie kończy 100 lat. Jego sekret? „Praca”
Materiał promocyjny
Dziczyzna nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Kuchnia
Dwie pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie. Kulinarna potęga pod Łodzią
Kuchnia
Eksperci ogłosili listę smaków roku 2025. Słodycz i hedonizm z nutą umami
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Kuchnia
Najlepsze kuchnie świata w 2024 roku. Polska w czołówce, wyprzedzamy potęgi
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama