Europejska edycja przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2020” po miesiącach niepewności wreszcie doczekała się premiery. W publikacji wzięto znalazły się rekomendacje dla ponad 1850 restauracji z 39 miast w 23 krajach. Polskę tradycyjnie reprezentują Warszawa i Kraków. Cenne gwiazdki zachowały dwie restauracje w stolicy, a do grona polskich posiadaczy prestiżowego wyróżnienia dołączyła też pierwsza w historii resturacja z Krakowa – Bottiglieria 1881.
Szef kuchni z gwiazdkowym doświadczeniem
Czym krakowska restauracja zasłużyła na uznanie inspektorów? Oprócz dyskretnej lokalizacji, klasycznej architektury budynku i wystroju, w którym marmur łączy się z drewnianymi stołami, ozdobnymi rzeźbami z żelaza i stojakami na świetnie dobrane wina, za wyróżnienie odpowiada oczywiście kuchnia szefa Przemysława Klimy.
Czytaj też: Przemysław Klima: „Odkujemy się w pół roku”. Jaka będzie polska gastronomia po pandemii?
Jak czytamy w uzasadnieniu, Klima to „doświadczony i często podróżujący krakowski szef kuchni, któremu restauracja zawdzięcza rozmach, a jego zespół emanuje koncentracją”. Przewodnik przypomina o dotychczasowych doświadczeniach szefa kuchni – pracę dla warszawskich Senses i Atelier Amaro, które utrzymały swoje gwiazdki zdobyte w poprzednich latach.
Klima ma też na swoim koncie staż w kopenhaskiej Nomie, która odcisnęła piętno na menu Bottiglierii 1881. Znajdziemy w nim nowoczesne dania bazujące na najlepszych polskich składnikach, z istotnymi wpływami kuchni nordyckiej.