Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”

Redakcja CNN doceniła polski przysmak, umieszczając go na liście najlepszych rodzajów pieczywa z całego świata. Nie chodzi jednak o chleb razowy.

Publikacja: 23.02.2024 17:39

Redakcja CNN do swojego zestawienia wybrała 50 rodzajów pieczywa z całego świata.

Redakcja CNN do swojego zestawienia wybrała 50 rodzajów pieczywa z całego świata.

Foto: Nadya Spetnitskaya Unsplash

Przyzwyczailiśmy się, że tradycyjny polski „razowiec” to pieczywo unikatowe, jakiego próżno szukać w krajach Europy Zachodniej. Okazuje się jednak, że to nie jedyny polski produkt tego typu, który może zachwycić cudzoziemców. Redakcja serwisu CNN znalazła inny przysmak, który tak przypadł redaktorom i redaktorkom do gustu, że umieścili go na liście najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. 

Polski podpłomyk na liście najlepszych rodzajów pieczywa na świecie

Na ziemiach polskich (i nie tylko) podpłomyk wypieka się od tysiącleci. Tę najstarszą znaną w naszym kraju formę pieczywa wytwarza się do dziś. Tradycyjny polski podpłomyk doceniła również redakcja amerykańskiego serwisu CNN, wpisując go na listę najlepszych rodzajów pieczywa na świecie.

Czytaj więcej

Marka dla „młodych i pięknych” odradza się. Koniec z toksycznym wizerunkiem

Słowianie wypiekali proste placki z mąki i wody od wieków – najpierw bezpośrednio w żarze, a potem na kamieniu. Trudno o prostszy przepis na pieczywo: wystarczy mąka, woda, sól i dobrze rozgrzane podłoże, na którym w krótkim czasie można wypiec placek. Przez wieki ta receptura właściwie się nie zmieniła – modernizacji ulegały sposoby pieczenia placka. Dziś podpłomyk wypiekamy najczęściej już nie na gorącym kamieniu, tylko w piekarniku.

„Podpłomyk to cudownie prosta przystawka, będąca częścią ogromnego drzewa genealogicznego płaskich chlebków” – pisze o podpłomyku Jen Rose Smith, redaktorka CNN, a wcześniej szefowa kuchni specjalizująca się w wypiekach.

Oprócz polskiego podpłomyka na liście 50 najlepszych rodzajów pieczywa znalazło się wiele słynnych i lubianych na całym świecie wypieków. Nie zabrakło więc francuskiej bagietki, włoskiej ciabatty, armeńskiego lawasza, meksykańskiej tortilli, niemieckiego pumpernikla, izraelskiej chały czy gruzińskiego chaczapuri.

Przekrój rodzajów pieczywa na liście jest bardzo szeroki. Znalazły się na niej zarówno bardzo proste wypieki – takie jak podpłomyk – jak i pieczywa drożdżowe, na zakwasie, a także zawierające najróżniejsze słodkie i wytrawne dodatki i nadzienia w postaci serów, mięs, warzyw, jajek czy bakalii.

Przy tak ogromnej różnorodności trudno przyznać prymat jakiemuś konkretnemu rodzajowi pieczywa. Redakcja CNN zdecydowała się nie tworzyć rankingu z numeracją od 1 do 50.

Podpłomyk: historia najstarszego pieczywa na ziemiach polskich

Swoją nazwę podpłomyk zaczerpnął od najbardziej prymitywnej metody jego wypiekania: „pod płomykiem”, czyli po prostu w żarze z ogniska. Najstarsze wzmianki na temat wypieku tego chlebka na ziemiach polskich, które zachowały się do naszych czasów, pochodzą z XV wieku. Archeolodzy nie mają jednak wątpliwości, że historia wypiekania podpłomyka z pewnością jest jeszcze starsza i liczy kilkanaście tysięcy lat.

Z czasem ludzie nauczyli się wypiekać pieczywo na drożdżach i na zakwasie – i to właśnie te rodzaje pieczywa zyskały największą popularność na naszych ziemiach. Tradycyjny podpłomyk zdołał jednak oprzeć się tym zmianom – i przetrwać do dziś.

Oczywiście podpłomyk nie jest jedynie polską specjalnością. Jego odpowiedników nie brakuje na całym świecie – by wymienić chociażby grecką pitę, tureckie pide, alzackie Flammkuchen, izraelską macę czy meksykańską tortillę. Podpłomyki z całego świata różnią się jedynie rodzajem mąki – w zależności od tego, jakie zboże uprawia się w danym regionie.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Kuchnia
Tylko kawa, herbata i woda. Nietypowa „dieta mnicha” premiera Wielkiej Brytanii