Przyzwyczailiśmy się, że tradycyjny polski „razowiec” to pieczywo unikatowe, jakiego próżno szukać w krajach Europy Zachodniej. Okazuje się jednak, że to nie jedyny polski produkt tego typu, który może zachwycić cudzoziemców. Redakcja serwisu CNN znalazła inny przysmak, który tak przypadł redaktorom i redaktorkom do gustu, że umieścili go na liście najlepszych rodzajów pieczywa na świecie.
Polski podpłomyk na liście najlepszych rodzajów pieczywa na świecie
Na ziemiach polskich (i nie tylko) podpłomyk wypieka się od tysiącleci. Tę najstarszą znaną w naszym kraju formę pieczywa wytwarza się do dziś. Tradycyjny polski podpłomyk doceniła również redakcja amerykańskiego serwisu CNN, wpisując go na listę najlepszych rodzajów pieczywa na świecie.
Czytaj więcej
Amerykańska marka Abercrombie & Fitch diametralnie zmieniła swój wizerunek. Nie chce już być postrzegana jak do tej pory – jako marka dla ludzi niemal idealnych: młodych, pięknych i bogatych. Odejście od kontrowersyjnej polityki zaczyna przynosić efekty.
Słowianie wypiekali proste placki z mąki i wody od wieków – najpierw bezpośrednio w żarze, a potem na kamieniu. Trudno o prostszy przepis na pieczywo: wystarczy mąka, woda, sól i dobrze rozgrzane podłoże, na którym w krótkim czasie można wypiec placek. Przez wieki ta receptura właściwie się nie zmieniła – modernizacji ulegały sposoby pieczenia placka. Dziś podpłomyk wypiekamy najczęściej już nie na gorącym kamieniu, tylko w piekarniku.
„Podpłomyk to cudownie prosta przystawka, będąca częścią ogromnego drzewa genealogicznego płaskich chlebków” – pisze o podpłomyku Jen Rose Smith, redaktorka CNN, a wcześniej szefowa kuchni specjalizująca się w wypiekach.