Oto książka kucharska dla tych, których Covid pozbawił smaku

To pierwsza książka kucharska z przepisami dla osób, które z powodu Covidu straciły smak i węch. Będzie dostępna za darmo.

Publikacja: 25.03.2021 14:18

Oto książka kucharska dla tych, których Covid pozbawił smaku

Foto: Fot: Life Kitchen

Utrata smaku to jeden z częstych objawów związanych z zarażeniem koronawirusem. Dla osób długo przechodzących Covid, jeszcze po wyzdrowieniu niektóre składniki diety, jak czosnek, cebula czy jajka, są nieakceptowalne w smaku, inne wydają się z kolei pozbawione zapachu czy smaku. To właśnie z myślą o takich osobach powstała książka kucharska „Taste & Flavour”, którą od 29 marca będzie można pobrać za darmo na stronie Life Kitchen, angielskiej szkoły kulinarnej działającej w modelu non–profit.

Książka kucharska z przepisami dla osób, które z powodu Covidu straciły węch i smak

Założyciele szkoły i autorzy książki, Ryan Riley i Kimberley Duke, niezbędne doświadczenie zdobywali pracując z osobami cierpiącymi na nowotwory lub przechodzącymi rekonwalescencję po ciężkich chorobach.

Czytaj też: Nowa książka Ikei nauczy cię, co ugotować z resztek w kuchni

Pomysł na Life Kitchen powstał w wyniku osobistych przeżyć twórców, którym nowotwór zabrał rodziców. Wiedza założycieli szkoły na temat parosmii (zaburzenia węchu), anosmii (utraty węchu) i przyczyniającej się do mieszania różnych zapachów fantosmii została wykorzystana w publikacji, której przepisy wykorzystują nie tylko przemyślane kompozycje składników, ale także teksturę i inne czynniki sensoryczne dla większej przyjemności z posiłku dla osób cierpiących na te przypadłości.

Life Kitchen wspierane jest przez całe zaplecze eksperckie. Organizację merytorycznie wspiera m.in. profesor Barry Smith z Centre for the Study of Senses w Londynie. Dzięki naukowcom Riley i Duke opracowali schemat opierający się na pięciu pryncypiach – umami, zapachu, konsystencji, wielowarstwowości i symulacji odpowiadającego za smak nerwu trójdzielnego, wpływającego m.in. na to, że łzawimy podczas krojenia cebuli.

Wg badań przeprowadzonych w ubiegłym roku przez Harvard Medicine School, osoby zarażone wirusem są 27 razy bardziej narażone na utratę smaku i węchu od osób zdrowych. Jednocześnie ryzyko wystąpienia gorączki, kaszlu czy problemów z oddychaniem u osób cierpiących na Covid-19 jest tylko od 2 do 3 razy większe niż w przypadku osób, które zarażenia uniknęły. Przywrócenie normalnego smaku i węchu trwa kilka tygodni, rzadziej – w przypadku działania zbioru innych infekcji wirusowych, uszkadzających receptory węchu – nawet do kilku miesięcy.

Utrata smaku to jeden z częstych objawów związanych z zarażeniem koronawirusem. Dla osób długo przechodzących Covid, jeszcze po wyzdrowieniu niektóre składniki diety, jak czosnek, cebula czy jajka, są nieakceptowalne w smaku, inne wydają się z kolei pozbawione zapachu czy smaku. To właśnie z myślą o takich osobach powstała książka kucharska „Taste & Flavour”, którą od 29 marca będzie można pobrać za darmo na stronie Life Kitchen, angielskiej szkoły kulinarnej działającej w modelu non–profit.

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?